Last news in Fakti

18 Март, 2010 00:00 536 0

Строят естакади в столичните квартали

  • естакади-
  • обекти-
  • започне-
  • изграждането
Булевард "П.К. Яворов" е един от най-натоварените в столицата. Двете естакади по него вероятно ще бъдат построени на по-късен етап. ЗДРАВКА АНДОНОВА18.03.2010 Естакади в кварталите вместо в центъра планира да строи Столичната община през тази година. Целта е да започне усвояването на част от 44 млн. евро, които кметството изтегли от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за финансирането на

пет кръстовища на две нива

По план заемът трябва да се използва за изграждането на естакади на бул. "П. К. Яворов" (при Телевизионната кула и при Семинарията), на бул. "Ив. Ев. Гешов" (на пресечките с бул. "България" и с ул. "Св. Георги Софийски") и на кръстовището между бул. "Андрей Ляпчев" и "Андрей Сахаров" в кв. "Младост".

"Ще водим преговори с банката част от кредита да бъде пренасочена към други обекти, за които имаме проекти", обяви зам.-кметът по транспорта на Столичната община Любомир Христов. По думите му стартът на строежа на петте естакади напълно ще блокира града, тъй като

ще се затворят ключови отсечки

Освен това процедурите по избор на изпълнителите на тези обекти са обжалвани в съда.

"Строежът на първото кръстовище на две нива може да започне в квартал "Захарна фабрика". За такова съоръжение общината вече има готов проект", обясни пред "Монитор" главният архитект на София Петър Диков. Според него част от изтеглените 44 млн. евро могат да отидат за изграждането на това кръстовище. Други средства можело да бъдат пренасочени за подобно съоръжение при моста в Бакърена фабрика. "Така ще се усвои част от заема. С останалите пари можем да стартираме строежа на планираните кръстовища в "Младост" и при Телевизионната кула", обясни още Диков, без да се ангажира със срок, в който да започне изграждането. Крайното решение кои обекти да се строят обаче ще бъде взето от кмета и местния парламент.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА