Last news in Fakti

27 Май, 2010 10:04 2 182 28

Имотите в ЦИЕ с първи ръст от 2008 г. насам

Цените на имотите в Европа отбелязват първия си ръст на тримесечна база с 0,6%. Това сочи доклад на консултантската компания CB Richard Ellis (CBRE), цитиран от investor.bg. През последните 7 тримесечия, или от началото на кризата насам, цените на недвижимостите отчитаха постоянни спадове, като стойностите за първите три месеца са с 19,7% по-ниски в сравнение с тези от края на 2007-а. По тази оценка имотните стойности в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), в която влиза и българският пазар, се намират на 82,6% от своето ниво през последното тримесечие на 2007 г. По този показател пазарът у нас и в региона е един от сравнително по-стабилните в Европа предвид факта, че при повечето процентът на възстановяване е по-нисък, посочват още от CB Richard Ellis. Според данните в доклада процесът на спад в ЦИЕ все още не е приключил. Докато през последните три месеца на 2009 г. стойностите в региона са били средно на 83,1% от нивото в края на 2007 г., то през първото тримесечие на настоящата година те са на ниво от 82,6%. Спадът за януари-март 2010 г. е 0,5% в сравнение с 1,1% за същия период на миналата година.

Най-стабилен се е запазил пазарът в скандинавските страни, където стойностите в момента са на ниво от 84,6% от тези в края на 2007 г. Най-голям спад към първото тримесечие на 2010 г отбелязват Южна Европа и Ирландия, където държавите изпитват сериозни икономически проблеми, констатират експертите. Стабилизирането на стойностите от началото на 2010 г. се дължи на инвестиционния апетит към първокласни имоти, като това се наблюдава най-вече във Великобритания, сочи още докладът. По отношение на отделните сегменти на пазара на имоти този на офис площите изостава най-много в своето възстановяване, докато търговските площи са водещи. Изключение прави единствено офис пазарът на Острова, който е значително по-стабилен.

Виена запази лидерската си позиция като града с най-добро качество на живот в света. Това сочи годишната класация на Mercer Consulting. В нея са изследвани 215 държави. Водещите позиции в класацията се заемат от европейските градове, на които кризата очевидно не се е отразила. Виена е с население над 1,5 млн. души и БВП от 325 млрд. долара, а продължителността на живота е 79,5 години. Цюрих заема второ място, следван от Женева. Сред първите 25 града 16 са европейски. След челната тройка останаха представителите на Канада и Нова Зеландия, като Ванкувър и Оукланд си делят четвъртото място. Доста назад в класацията остават градовете от САЩ, като според класацията най-високо изкачилият се щатски представител е Хонолулу – на 31-во място. Сред азиатските градове най-напред се подрежда Сингапур - на 26-а позиция. На последно място в класацията Mercer Consulting е Багдад. В отделно подреждане златният медал за най-добра инфраструктура отива в Сингапур.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 забравили са здравословното хранене

    22 32 Отговор
    То точно подобни класации доведоха до ...., нали разбирате... И критериите да бяха нещо споменати - кой ще им повярва? Четох някъде, а и в доста статии, че най-голяма продължителност на живота била в Тибет. Само не са казали нищо за здравословното хранене
  • 2 Петров

    57 22 Отговор
    Спокойно - това може да е така натечения "Bull trap" което значи че сме в началото на надолнището. Колкото за България - нещата колкото и да са зле - още не сме дори започнали. Тепърва цените ще забият надолу и това ще продължи дълго.
  • 3 Криза

    53 21 Отговор
    Стига с тези безсмислени статии. По добре напишете една реалистична прогноза и съвети как да си разкарат имотите преди да са загубили още 50% от стойността им.
  • 4 Пако

    70 14 Отговор
    "Най-голям спад към първото тримесечие на 2010 г отбелязват Южна Европа..." - това за нас ли става дума? Че то за да има спад - трябва да има и покупка. Те откъде знаят какви за реално продаваемите цени като няма движение на пазара.
  • 5 Жельо

    61 15 Отговор
    Те са си го казали хората - "Според данните в доклада процесът на спад в ЦИЕ все още не е приключил." Така като гледам в близките години - никакъв шанс да спре спада. Зверския балон доведе до пренасищане на пазара. Последиците за необратими.
  • 6 Капиталист

    16 38 Отговор
    Хайде вече цените тръгнаха нагоре и гольовците и този път изпуснаха да си купят жилище. Ще има да мрънкат по форумите. Да живее КАПИТАЛИЗМА!!!
  • 7 ?

    84 17 Отговор
    Просто материалът е лъжлив. Всички знаят, че най-голям срив имаше в прибалтииските държави (но в коя от трите?). То и аз мога да издавам медия - отворя интеренет - и каквото дойде. Има ли автори в медиите, които като ги четеш/слушаш - да се знае какво са сътворили, анализирали, открили? Те самите. не някакви събеседници, които не ги знаеш какви интереси рекламират. Или чакаме, някой фирма/банка/фонд/заинтересована страна - да направи ПР-изява в медиите, под формата на новина или анализ.(в техен интерес, разбира се) Или социологическо-рекламно проучване и анализи на държаните в системно и натрупващо се неинформирано сътояние участници във форуми.... Затова и критериите на самите медии и социологиски-рекламно поръчкови бизнеси - и те вече са му изгубили края.
  • 8 bubblehead

    17 30 Отговор
    Naaaa, towa ne moje da stane ( rasteneto na zenite) w Bulgariq pa ako ste da sme naj-iztochni ot iztochite! Ha-ha-ha! Wseki potenzialen kupuvach w Bulgaria moje da wi kaje che imotite ste padat dokato zenite im stanat leko otrizatelni. Iha, pa togawa da widish kupuwane ste padne! Petrov, absolutno e sigurno che "sme w nachaloto" , wse w nachaloto na nesto sme, ama poznaj na kakwo. Ha-ha-ha! Otkachaneto ot realnosta na nashenskite tutmanizi deto chakat 200euro/m2 e zabelejitelno. Ili moje bi Bulgaria sa q premestili ot iztochna Europe da ne grozi pa az ne sum razbral nesto!? Podoziram che po sustiq nachin nashite nedowtasali tutmanizi sa propusnali suwetite da si kupqt apartamentche w grada prez dalechnata 2003 i ste si ostanata samo sus nasledswenata kusta na tate i mama na selo.
  • 9 sds

    64 15 Отговор
    Строителни фирми и банки в които няма реализъм вече са обречени.Брокери които манипулират и мамят,вече са фaлирали.
  • 10 ?

    8 36 Отговор
    дали са фалирали или не - медиите, които държат да се занимават с темата, могат да информират по въпроса с точната информация или най-малкото да имат систематизирана база, за да не се тиражират лъжи.
  • 11 ?

    6 26 Отговор
    Това се нарича също Етика и Морал - Етика и Морал от страна на медията, които се занимават с този и много други медиини материали.
  • 12 Психоза Масова

    68 17 Отговор
    Поредната статия от типа "Не ви лъжем, само ви манипулираме". Посоченото повишение и стабилизиране за Скандинавия и Великобритания няма как да важи за ЦИЕ, тъй като те са на север и на запад. Единственото ясно посочено движение за Южна Европа, т.е. за нас, е надолу - спад. Тези нищожни 0.6 % може би се дължат на страни като Австрия и Швейцария, предвид информацията за Виена, но по никакъв начин не могат да повлияят на случващото се в България. Анализите трябва да се правят поотделно за всяка страна, защото в Германия, например, няма спад в момента, а леко повишение, но там не се вдигаха цените, когато това се случваше навсякъде другаде по света - всъщност тя е еталон за нормален пазар на НИ. А пък "втасалите тутманици"(цитат) могат за домашна да помислят над въпроса "Какво правят българските (клонове на) банки с имотите - обезпечения по лошите кредити - и докога ще могат да го правят, и какво ще стане, когато бъдат принудени да започнат да ги разпродават?"
  • 13 Психоза Масова

    73 16 Отговор
    Като се добави, че здравните "реформи" и пенсионните "реформи" - се правят, за да влязат в някакви инвестиционни пакети/фондове? И да се търгуват на борсите. Само че това нещо - никой не го обяснява или споменава. Затова са налагало "реформи" - били неефективни и какво ли още няма да ги изкарат. А по нататък по веригата - пенсионните фондове инвестирали в имотни фондове. борси, банки, кризи ?
  • 14 психоза масова

    12 15 Отговор
    И медии
  • 15 bubblehead

    24 6 Отговор
    Tui, tui drugari nachi da obostim "diskusioqta" do tuk dori w lizeto na statistikata nie oste wqrwame che zenite sa trugnali kum 200ero/m2 w Sofiq i dori leko ste podminat po putq nadolu dokato ne stanat leko otrizatelni... Stawa zabawno. Ha-ha-ha!
  • 16 Milen

    59 33 Отговор
    Една стока която не се търси а масово се предлага може да се обезцени до загуба на каквато и да е стойност. Няма нищо чудно в това. Откакто свят светува си е така. Нищо не може да генерира купувачи. Няма механизъм който да ги възпроизведе. А заем от банка особено с плаваща и както и щукне на банката лихва - няма българин който вече да вземе!
  • 17 gloub

    34 58 Отговор
    успех на всички андрешковци в чакането на ефтините имоти скоро щте има и безплатни очаква се кам 3455година първите заселници на марс да получат безплатни жилища а за по умните и офиси
  • 18 Алеко

    39 23 Отговор
    Андрешковците са тези които имат имотчета и си ги стискат. Те са тези които чакат марсианците да дойдат че да купят, понеже нормалните хора няма да го сторят този век. Имотите станаха повече от населението. Та цените се очакват да са марсиански.
  • 19 Велинов

    24 4 Отговор
    Няма какво да се плюнчите по форумите! Търсене няма! Предлагането става все по огромно! Цените се заформят да са под нива 150 Евро квадрата. Всичко друго е ала бала и духане в отдавна спукан балон! Слезте на земята и си продайте имота на колкото можете че догодина ще са с 60% надолу.
  • 20 vlp

    5 5 Отговор
    150eХ100м2=15000евр.ми,че то няма да има ипотечни кредити ще си пазаруваме с птребителски.Смешници и мечтатели.Защо не протестирате че стандарта на живот ви е висок а.Хляба и 5 лева да го направят ще го купувате,цигарите и 10 да станат пак ще пушите и ще си траете нали.Нека да ви кажа нещо,имотите няма да станат 150евр. защото ЖИВЕЕМ В ДИВ КАПИТАЛИЗЪМ и ако няма както ги наричате балъци куповачи то няма и балъци продавачи.Апартаменти се подаряваха по времето на Бай Тошо,но той ако не знаете почина,няма го и заедно с него си отидоха и безплатните работнически жилища.Ето ви една преспектива.Ако Турциа я приемат в Европейският съюз пак ще си говорим за жилища.Те са 70 милиона а ние сме 7 ще могат да се нанасят навсякъде без задръжки,а ние сме най близко така,че чакайте да паднат цените може и 100евро или 50,а може и Бай Тошо да възкръсне и да ви ОПРАВИ,по един път.
  • 21 знаещ

    5 5 Отговор
    Абе,Велинов,като си такъв голям отворко що не даваш съвет на купувачите да изчакат за догодина,а ръчкаш собствениците да си продават имотите на безценица,а?Истината е,че има едно изчакване,който издържи!Едните са с имоти,които и след 100 години (например земя в регулация)пак ще е това ,което е.Другите са с капитали,които в динамична среда обикновено се обезценяват.В условията на мизерия,в каквато живеем собствениците се принуждават да си продават имотите за жълти стотинки,и ще спечели (и то с десетки пъти)този който издържи.Както се вика за едното ядене сега да има,пък за другите джунджурии и на тях ще им дойде времето,споко!Не си продавайте имотите на безценица,след това просто няма да има какво да продавате....
  • 22 vlp

    3 5 Отговор
    Допълнение към знаещ....Не си продавайте имотите на безценица,след това просто няма да има какво да продавате.... а и няма да можете да си купите,ще продадете за 10 а утре ще е 20.
  • 23 строител

    5 0 Отговор
    vlp а ти не искаш да разбереш, че вече няма наивници с кредити. Умря тая, не се надявай. наивниците сега гледат първо хляба и цигарите и не им през оная работа за цената на имотите. Нищо чакай си да се замогнат циганите та да започнат да купуват. А Знаещия да го светна докато се обезценят депозитите на някой на други строителството ще рухне. Вече мухъла изби и се вижда с просто око. А сега даваите цъкаите минуси, дано да доведат купувачи в офисите ви.
  • 24 vlp

    0 5 Отговор
    Спокойно всяко чудо за 3 дни,3 месеца или 3 години.Първите две минаха остават 3 те години,започна 2008 края ще свърши 2011.Не си давайте имотите на безценица стига да не сте на зор,ще съжалявате после няма да можете да купите.София тепърва ще се разраства.
  • 25 до vlp

    5 1 Отговор
    Точно така - всяко чудо за три години - от 2006 до 2008.
  • 26 vlp

    1 3 Отговор
    Пак ще се върнем на този материал.Кризата си отива.И грешиш годините на подем в строителството са 2004-2008 ама явно и ти не си строител,а само наблюдател.
  • 27 знаещ

    3 0 Отговор
    До vlp:смешник,това са го писали от ДАРИК.На ул.Одрин,между "Пиротска" и "Тодор Александров" имат недостроен обект на който пише "ПРОДАВА" И "ДАРИК ИМОТИ".От две години стои,и не могат да го довършат,а през това време тези,които трябва да вземат обезщетението живеят под наем.
  • 28 vlp

    2 2 Отговор
    До знаещ.Дай да не се обиждаме,факта си е факт имотите няма да падат няма и да си вдигат значително.Ще има разлика между ново и старо строителство.Пазара се регулира дори и без кризата.Тепърва ще се строи и то от големите в бизнеса малките си отиват и това е добре.