Last news in Fakti

2 Септември, 2010 00:00 2 620 2

Няма да продават военното НДК

  • военно ндк-
  • продажба-
  • киносалон

Няма да продаваме Националния военен комплекс, по-известен като „военното НДК“. Това каза след заседанието на Министерския съвет вчера министърът на отбраната Аню Ангелов. Кабинетът реши да осигури до 10 млн. лева за преустройството и завършването на две обособени части от „военното НДК“, съобщиха от пресслужбата на МС. Средствата ще отидат за довършването на хотелската част и кино конферентната зала. Според предварителните оценки сградата е подходяща за настаняване на Агенцията по вписванията, Административния съд на София-област, Върховната административна прокуратура, Военно-апелативната прокуратура и Софийската окръжна прокуратура.

Пететажната кино конферентна зала също може да функционира самостоятелно и да се използва за нуждите на министерствата на отбраната и на правосъдието. „До момента изграждането на Националния армейски комплекс е струвало 32 млн. лева, но в него трябва да се вложат още 10 млн. лв., за да получи разрешение за ползване“, уточни Аню Ангелов.

По-рано през деня в лекцията си пред офицерите по време на откриването на учебната година във Военната академия „Георги С. Раковски“ Аню Ангелов каза, че за да има баланс между задачите и способностите на армията, общата щатна численост през 2015 г. трябва да е не по-малко от 28 хиляди души.

„Намалението на личен състав ще бъде с около 6000 военнослужещи на активна служба, но това намаление ще се компенсира с 50%, като броят на резервистите – военнослужещи от постоянния доброволен резерв, достигне 3000 души“, каза Ангелов.

Министърът на отбраната заяви още, че няма нова кандидатура за шеф на военното разузнаване. Така единствената кандидатура засега си остава тази на комодор Валентин Гагашев.

Спорът между Министерството на отбраната и президентската институция кой да поеме военното разузнаване започна в началото на август. На заседание на МС по предложение на министър Ангелов беше решено правителството да предложи на държавния глава да издаде указ за назначаването на комодор Валентин Гагашев за директор на служба “Военна информация”. Веднага след това предложението беше изпратено за предварително съгласуване с президента Георги Първанов, но отговор още не е получен. Мотивите на президента са, че ключовата служба трябва да се поеме от вътрешен човек, а според военния министър е по-удачно постът да се поеме от външен за разузнаването служител заради предстоящите проверки в системата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 yoi

    3 0 Отговор
    В момента там се въдят кучета - много успешно. Гледат ги, после ги пускат отвъд оградата и се надлайват с домашните по цяла нощ.
  • 2 ggbg

    2 0 Отговор
    Чудя се до кога ще тъпчат центъра с чиновници.
    И понеже са от голямото доброутро, всички ходят с коли на работа.Има празни офиси клас А. Що не ги настанят там.Ще имат условия като американски юпита.Има място за паркиране и могат да си пазаруват от мола.Какво му е лошото на това. Освн,че някой няма да може да открадне още десетина милиона.