Last news in Fakti

24 Ноември, 2010 00:16 3 768 9

Строим за бедните австрийски домове

  • перник-
  • австрия-
  • дом-
  • бедност

Бедните в Перник ще живеят в австрийски домове. Общинската управа смята да ползва опита на австрийка фирма за строеж на жилища за социално слаби с всички удобства. Наличните апартаменти от фонда за нуждаещи се в миньорския град са заети и не са в добро състояние. Кметът Росица Янакиева вече е разговаряла с чуждите партньори за вдигане на нови блокове, сметките за консумативи в които ще са по-ниски заради енергийната ефективност на сградите. Идеята дошла по време на презентацията на Перник на икономически форум във Виена преди няколко дни. Възможностите за бизнес в миньорския град бяха представени и в Комитета на регионите в Брюксел.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 вокси

    24 1 Отговор
    Какво разбирате под бедни? Искам да видя бедни бели българи да живеят там и малка група от онези който си горят дограмата. За да може само след няколко години да имате нагледен пример за това на кой да не се дават жилища .
  • 2 DART

    6 0 Отговор
    От къде ще се финансира строителството? Блокчетата общинска собственост ли ще са? На кой гений му идват на ума тези социални идеи? Трябва да се мисли и за последствията,а именно: накъде ще се развие после ситуацията, предвид социалната структура на обществото!
  • 3 Милена

    3 6 Отговор
    Идеята е чудесна! Такава е практиката във всички държави, които са социално ориентирани. Във Франция именно благодарение на дружествата за социално строителство, които притежават 1/4 от жилищния фонд в страната са основен фактор секторът на неднижимите имоти да е толкова стабилен. Преди 2 години имаше незакупени 30 000 жилища, които бяха изкупени на себестойност от именно тези дружества, а след това бяха отдадени под наем. Законът във Франция дава право 10 г. след като жилищата са обитавани да бъдат предложени за закупуване от обитателите им на цени далеч под пазарните. Така че не само в Перник, а всички общини трябва да помислят за това!

    Коментиран от #4

  • 4 Зевзек

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Милена":

    Миленка, нали разбираш, че с въвеждане на опцията изкупуване на цени под себестойност изведнъж всички партийни функционери от всички партии, заедно с магистрати, общинска и обласна управа и т.н. ще се окажат социално слаби и че са живели в тези блокчета над 10 години :-D
  • 5 Милена

    3 3 Отговор
    Ако не ги е срам :) Аз нямах предвид цени под себестойност, а такива които са близки до цената на построяване. Но ако говорим сериозно, това с дружествата за социално строителство, които се регистрират по специален режим, нямат право на частно предприемачество и строят по програми на държавата, е възможно само в социално ориентирани държави, каквато за съжаление не сме.
  • 6 Estel

    11 0 Отговор
    Ами много добре сте го казали. Сега остава да стоим отстрани и да гледаме кои ще бъдат настанените бедни в подобни апартаменти. Ако това да съм против раздаването им на цигани и депутати ме прави расист, то още сега сън готов да надяна качулката.
  • 7 USA7777

    6 0 Отговор
    Но във същата тази франция най-безцеремонно изгониха циганите напоследък, а през ВСВ - ги избиха.Ние, българите, бяхме хуманни, съхранихме си ги циганите и те яко се размножиха,което е вследствие на добрите услочия за живот, които им осигуряваме за наша сметка и на наш гръб. Е, няма добро останало ненаказано! Цялата тази пернищка програма е безпаметен цинизъм, защото под социално слаби се има предвид точно роми. За социално слабите българи - не се отнася,за тях важат само задълженията. Кметицата, и български фирми могат да строят блоковете, но кой ще плаща това строителството? Ех, то ше са команндировчици, обмяна на опит, пътувания до Виена.
  • 8 бандит

    1 0 Отговор
    Съпротивата развива идивида. Когато стане прекомерна тя го убива. Колко още блокчета ще натоварят за да бъдат теглени от "социално силните". Ама на чужд гръб и 100 тояги са малко, ....а и нали всичките са бандити.
    Силния и слабия се различават само по мислите си. Мислите раждат думи, думите - дела, делата - навици, навиците - характер, а характера - съдба!
  • 9 име

    1 0 Отговор
    да вземат от брюксел да им построят на ромите тези блокчета като компенсация защото във франция не ги искат, а нас да не ни пипат защото и без ромите пенсионните фондове са източени и няма пари за пенсии...