Last news in Fakti

29 Юни, 2011 00:00 8 045 15

В града или на село - кое е по-вредно за здравето?

  • град-
  • село-
  • къща-
  • живот-
  • изследване

"Адът е град, който много прилича на Лондон", казва английският поет Пърси Биш Шели през 1819 година. Съвременните учени явно са съгласни с неговото заключение. Миналата година холандски изследователи обявиха, че рискът от развитие на психични разстройства сред градското население е с 39% по-висок, отколкото сред селското. Ново изследване хвърля повече светлина върху този въпрос: който живее в град с над 100 000 жители или е прекарал детството си там, е по-податлив на депресии и шизофрения. Най-вероятната причина за това е стресът.

Флориан Ледербоген от университета в Хайделберг и Йенс Прюснер от този в Монреал доказват, че размерът на селището влияе върху начина, по който човек реагира при стрес и активира областите от мозъка, които играят роля при психичните заболявания.

Статистическите данни потвърждават теорията: гражданите са изложени на повишен риск от депресия, чието развитие е с 40 процента по-вероятно в град, отколкото в село, както и на тревожно разстройство, при което вероятността се увеличава с 20 на сто.

Децата на големия град

Големият град влияе не само на неговите жители, но и на тези, които са израснали там. Според изследването мозъчните структури на децата и юношите, които растат в градска среда, биват трайно променени. Това е и вероятното обяснение на повишения риск от шизофрения сред обитателите на градовете.

И все пак може да се окаже, че градът не е адът, за който го обявява Шели. Върху реакцията на мозъка при стрес влияят редица фактори, не всички от които са свързани с градската среда. "Не можем да изключим аспекти като социално положение, брой приятели и големина на жилището, които също оказват влияние върху психиката", обяснява Флориан Ледербоген.

Нещо повече - съществуват немалко изследвания, доказващи ползите, които градският живот носи за психичното здраве.

Така например в много страни броят на самоубийствата в градовете е по-нисък, отколкото в селските райони, отбелязат в свое изследване Даниел Кенеди и Ралф Адолфс от Калифорнийския технологичен институт. "Това може да се дължи на факта, че градовете предлагат по-богата и по-интересна среда, по-големи социални мрежи и по-добър достъп до медицински грижи", коментира Кенеди.

България - една крачка по-напред?

Градът - ад или рай за психиката? Макар и да липсва категоричен отговор, този въпрос е от огромно значение, тъй като бъдещето на човечеството е именно в градовете: ако през петдесетте години на миналия век едва една трета от хората по света са живели в градове, то днес повече от половината от световното население е концентрирано в градски райони. След още петдесет години гражданите по света вече ще бъдат около 70%, прогнозират демографите на ООН. В България това ниво вече е достигнато - според експресните данни от преброяването на населението, 73 на сто от българите живеят в градовете.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КЪДЕ ?

    40 1 Отговор
    публикацията е тенденциозна !

    в града освен ужас,шум,и простотии от погражданели се селяни друго не може да има.
    на село винаги е по-спокойно , тихо,освен това автомобили има в почти всяко семейство.
    аз живея на 18 км от Пловдив (преди това живяхме в Пловдив) и мога да кажа че животът извън града е 100 пъти покачествен

    Коментиран от #5

  • 2 Ицо

    17 1 Отговор
    Напълно споделям горензложеното мнение.
  • 3 софия

    24 5 Отговор
    В града или на село - кое е по-вредно за здравето?
    --------------------------------------------------------------
    Питам аз и отговор не искам!
  • 4 Misho London

    4 11 Отговор
    Уважаеми КЪДЕ ? , във вашето цело явно не цените правописа. "покачествено" - за покачване ли става дума ?
  • 5 къщd V.S. апартамент

    1 21 Отговор

    До коментар #1 от "КЪДЕ ?":

    прав си , но ако себестойността на апартамента грубо е около 500 - 550 Е/кв , при къщата Няма съседи, с които да "разделите" цената на пода,тавана и преградните стени - знаеш ли какви пари струва къщата , КАТО я ХВАЛИШ ТОЛКОВА ?
    около големите градове се изкупиха кирпичи,съборетини-смениха им покривите ,сложиха им изолация , напудриха ги и ги продават за ново строителство,
    така че..........къщата не е за всеки , освен това има зверска инфлация , изгладнели мошеници/строители , корумпирани..............никога не бих строил къща сега.
    в блока е лудница - но нямам нерви да строя и да ме правят на глупак разни "третокласници"
  • 6 Al

    3 6 Отговор
    Nespou4livo urbanizirani selqni hahahaha. Ei pi4ove ne e smeshno zimaite si rani4kite burkanite deto sa vi ostanali neizqdeni. Napuskaite kvartirite i s pulna gaz kum selata hora da vijdam kak po4vat da jiveqt normalno iskam. Teq ambiciii za kariera vi susipaha ei ima hora na po 30 dryti pry4ove i pa za kariera mislqt ve ei.
  • 7 nnn

    14 1 Отговор
    Хората отдавна са го измислили....работа в града и живот близо но извън него.
  • 8 termit

    9 3 Отговор
    100% za jivot v ka6ta blizo do grada i rabota v grada. Decata sa po-dobre, cialoto semeistvo e po-spokoino, po-chisto e...Razbira se - domat izvan grada ima nyjda ot grija - rabotata v edna ka6ta ne svar6va nikoga. osobenno v dvora. Az haresvam da napravia ne6to v kraia na deniat navan a ne da pia bira pred televizora. Haresvam ve4erno vreme da sedna na dvora s familiata, da si prikazvame, decata da igraiat naokolo i t.n i t.n. premestihme se ot centara izvan grada predi dve godini i standarta i ka4estvoto ni na jivot se povi6i v pati - mnogo, mnogo, mnogo po-dobre.
  • 9 в града

    3 10 Отговор
    На село който поживее повече от 4-5 месеца непременно се пропива а и кръчмите не са безопасни всяка вечер става меле и то с брадви секири и др.иструменти и полицията винаги идва късно иначе престъпността не е голяма ха-ха-ха.Града си е град.
  • 10 Димитър

    7 1 Отговор
    Разбира се , че на село се живее по-добре. Който си е алкохолик, в град или село той си е същия . Купувайте на село, живейте чисто , охолно и спокойно, и най-вече здравословно- особено за децата, а работете в града. Успех в покупките на къщи на село. Това са тенденциите за в бъдеще, и сега е момента, тъй като и по селата ще започнат да вдигат имотите. Не виждате ли какно каза Филип Киркоров- изпитва ужас от покупката по Черноморието- казва , че вони от мръсотия.
  • 11 Иво

    9 2 Отговор
    Споделям това мнение, живот на село. В днешното време на стрес, не е нужно да се натоварваме допълнително в големия град.
  • 12 Стоянов

    6 1 Отговор
    Браво, българина поумнява. Работете в града, но си купете китна къщичка за почивните дни.
  • 13 Боксер-пич

    2 4 Отговор
    Най добре е да си милионер а пък още по добре милиардер и да си живееш където си искаш.Пък ний босяците се чудум де да си набутаме трудно спечелените стотинки каквото и да направите ше збъркате.Аз самия съм от село и забелязвам нещо интересно,селяните мечтаят за апартамент в града гражданите пък мечтаят за къща на село.Вър разбирай кво става в тоя свят.Аз лично блъскам в голямото село щот в малкото нема пари пари цигари а ако успея да закътам нещичко тук в бЪЛГАРИЯТА един см2 нема купя а ше гледам у некоя бела държава да мета улиците или нещо подобно,айде братчетата ми със здраве.
  • 14 Къща разбира се

    6 0 Отговор
    Само истински див космат селянин може да мечтае да живее в града
    Съвремения човек иска спокойствие и природа, а не чака рака и МОЛ
  • 15 AL

    2 0 Отговор
    Koi donese 4algata v Sofiq i prostotiqta. Moje bi da otidem v stud grad i da proverim. Ili ne napravo da otideme v klub 33 oooo to pak bilo tam.

    Aide sega da otidem na kvartira v Durvanica.

    I tretoto posledno prosto da pokarame iz sofiq


    Ne ne ne ne setih se drugo da otidem na kino v 4etvurtuk ve4er se edno otivam v UNSSsieieieito po vrieieme na sesieieq.

    Aide praete si poluki.