Last news in Fakti

3 Август, 2011 11:43 3 125 3

Имотният пазар в Мумбай се срина

  • мумбай-
  • индия-
  • пазар-
  • жилища-
  • срив-
  • криза

Спадът в покупко-продажбите на жилища в Мумбай се дължи на рекордно високите цени и ръстът на лихвите по ипотечните кредити. С 11% по-малко сделки са сключени през второто тримесечие в сравнение с първото. По данни на агенция Bloomberg, това е най-силния спад след декември 2008 г.

„За да се увеличат продажбите ще трябва да се намалят цените”, казва Панкай Капур, основател на изследователската компания Laises Foras. Очакванията са през следващата година цената на земята да спадне с 30%. Причината е, че поскъпването на заемния капитал ще принуди някои предприемачи, които вече са взели кредити, да се разделят с имотите си, за да могат да върнат дължимото.

Броят на пуснатите в експлоатация жилища през тази година се е понижил с 30%-35% в сравнение с 2010-а. Причината са отново високите цени, които накараха много купувачи да се откажат от придобиването на имот, особено в луксозния сегмент. Голямата разлика между очакванията на продавачите и това, което са склонни да дадат купувачите също е сред основните фактори да има по-малко сделки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 трезво мислещ

    9 3 Отговор
    Добро утро Индия.
  • 2 bubblehead

    4 16 Отговор
    Тая статия не казва най-важното за тоя спад в Индия ( което за нашите вежди веднага означава автоматично падане на цените и у нас с още поне 40% заради проблема с индиските имоти) . Не казва че цените в Индия падат сега защо не паднаха до сега, ама никак просто не са падали цените изобщо напротив и си растяха през 2007, 2008, 2009, 2010 и до тоя момент на 2011 вероятно, та за това се очаква корекция някаква, не катастрофа а корекция. Корекция на проблемите на растежа, не на упадъка ( на западния свят) ... Корекция на детските болести на работещия капитализъм... Тоест тия статии не съм сигурен защо се пишат в тое стил на полуситини - показващи само парченца от цялата картина, но предизвикват само познатия ни ефект на шок и ужас у нашите вежди и простата мисъл "да продаваме!". Отново, на индистите им падат цените днес защото докато нашите падаха и паднаха с 40% то техните вероятно са нараснали с 40% само за времето на кризата, разбира се, защото те си растат и от преди това и така е във всички развиващи се държави където капитализма работи - Китай, Бразилия, Индинезия в която компания би трябвало да смем и ние, но не защо ние си имаме един проблем оствям догадките какъв е проблема на "дискусията"...
  • 3 вундершлафен

    7 0 Отговор
    И в индия БУМ.