Last news in Fakti

15 Декември, 2015 19:11 2 103 0

До 10% ръст при кредитите през 2016 г.

  • тошев-
  • ипотека-
  • кредит-
  • лихва-
  • прогноза

През следващата година обемите на ипотечни, фирмени и потребителски кредити ще нараснат с 6 до 10%. Лихвените проценти по заемите за нови клиенти ще продължат плавно, но бавно да спадат.

Между 4.8% - 5.9% са лихвените проценти по ипотечните заеми в края на тази година. Прогнозите на консултантите от „Кредит Център” са през 2016-а те да са в рамките на 4.25% – 5.25%. Що се отнася до потребителските заеми, то лихвата ще се движи в рамките на 6.5% и 10.5%, а прогнозата за края на 2016 г. е те да са в границите 6.25% – 9.25%. При фирмените кредити лихвите сега се движат в рамките на 4%-8% в зависимост от вида и целта на кредита, бизнес сегмента и финансовите резултати на компаниите, а в края на 2016 г. очакваните нива са 3.5%-6.5%.

“С най-малки ръстове ще се движи потребителското кредитиране, тъй като за възникналите разходи на домакинствата в границите на 3000 лв. до 15 000 лв. българите ще ползват предимно спестени средства и ще теглят потребителки кредит, когато нямат такива или наличните спестявания не са достатъчни да покрият възникналия разход. Като цяло очакваме една активна и добра година за кредитния пазар, с по-голяма активност от страна на клиентите в посока търсене на кредити и по-голяма активност от страна на банките в посока предлагане на нови, атрактивни и по-изгодни ценово кредитни продукти” казва Тихомир Тошев, управител на „КредитЦентър”.

„Предстоящото приемане на Закона за кредитите за недвижими имоти на потребителите ще донесе повече доверие на пазара на ипотечно кредитиране, като не само ще улесни потребителите при вземането на решение дали да теглят ипотечен кредит или не, но и ще им даде допълнителни възможности за по-правилно и коректно сравнение на различните оферти, достъп до обвързани и независими кредитни консултанти, които да ги подпомогнат в избора на най-изгодния за тях кредитен продукт, достъпа до услугата „независим съвет“ и редица други предимства, свързани с оценката на кредитоспособността им, оценката на избрания имот, ползването на допълнителни услуги към кредита и др. Приемането на закона ще защити допълнително потребителите на ипотечни кредити и не се очаква да се отрази на ценовите параметри на кредитите”, смятат от „КредитЦентър”.

От компанията очакват, че планираните стрес тестове на банковата ни система през 2016 година няма да забавят кредитната активност, а ще доведат до по-голямо доверие у потребителите на банкови услуги у нас и като цяло ще се отразят положително на пазара.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА