Last news in Fakti

22 Декември, 2015 19:09 4 662 0

Данък за второ жилище въвежда Шотландия

  • шотландия-
  • данък-
  • втори дом

От 2016 г. Шотландия въвежда гербов данък за второ жилище, подобен на този, който вече действа в Англия и Уелс. Промените в закона ще влязат в сила от 1 април 2016 г. Той ще е в размер на 3% за имоти на стойност над 40 000 паунда като ще обхваща всички видове недвижимости, включително и тези, които се купуват с цел отдаване под наем.

„Решението ще разочарова собствениците на имоти, който ще бъдат „наказани” с допълнителни данъци при желание да инвестират средства в шотландския частен сектор. Допълнителният данък ще се отрази много силно на пазар на жилища за отдаване под наем и ще допринесе за нарастване и на без това високия дефицит на подобни имоти в редица райони. Смятаме, че с това решение най-много ще пострадат наемателите, на които ще им е още по-сложно да намерят търсения имот на достъпна цена”, казва Джон Блекууд, изпълнителен директор на Шотландската асоциация на собствениците на недвижими имоти.

Въвеждането на данъка ще доведе до спад в обемите продажби, доколкото собствениците ще се стремят да избягат от излишното данъчно бреме. Купувачите на имоти, за които е гарантирано дългосрочното отдаване под наем, ще могат да компенсират сумата, която ще дадат под формата на данък.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА