ТЕМА: Недвижими имоти

Брокери на имоти по-лесно могат да работят в страни от ЕС

Публикувана: 27 Януари, 2016 09:27
8 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 6312

В средата на януари Европейската комисия даде началото на нова електронна процедура за признаване в рамките на Европейския съюз (ЕС) на квалификациите на професионалисти в пет професии. Сред тях е и тази на брокера не недвижими имоти.

Европейската професионална карта

е създадена на база директивите за професионална квалификация в Европа и политиката на ЕС за отворено движение на специалисти между отделните държави в рамките на съюза. Професията „брокер на недвижими имоти" е регулирана в редица европейски държави, особено стриктно в скандинавските страни и Франция. „В България няма такава регулация. Това създава различия в изискванията между отделните държави и съответно ограничения за работа. Изискванията за професионална квалификация обаче съществуват в голяма част от европейските страни”, обяснява пред специализирания сайт imot.bg инж. Ирена Перфанова, председател на Национално сдружение „Недвижими имоти” (НСНИ).

У нас обучение за посредник на недвижими имоти предлагат УНСС, УАСГ, Икономически университет-Варна, НСНИ чрез Центъра за професионално обучение, както и някой други ЦПО в страната с по-малък капацитет. Важно е да се уточни, че учебните програми са съобразени с общата европейска рамка за професионална квалификация.

Европейската професионална карта е много удобен документ за българските агенти на недвижими имоти, на които им се налага да упражняват тази дейност в чужбина. „Благодарение на новата процедура всяко едно лице, което иска да упражнява брокерската дейност в друг

а европейска държава ще може по електронен път да подаде документи, за да получи одобрението на Европейската комисия за получаване на ЕПК. Бих искала да поясня, че това не е пластична карта, подобна на кредитните карти, а Сертификат, който се разпечатва при необходимост. Неговата валидност е предвидена да бъде за 18 месеца и е индивидуален за дадена държава”, уточнява инж. Перфанова.

Процедура за кандидатстване за европейската професионална карта

Подават се заявление и пакет от документи, които доказват професионалната квалификация на лицето, което иска да получи такава карта. Оторизирана институция разглежда подадените документи, сверява достоверността им, прави се сравнение със стандартите на държавата, която кандидатът е посочил като избрана дестинация. След одобрение се издава сертификата. В него се посочва дали съответната квалификация е достатъчна за работа по специалността в тази държава или се изисква допълнително пълно или частично преминаване на друго обучение.

„Европейската професионална карта е професионален миграционен сертификат. Той не е документ, който да легитимира квалификацията на агентите в България. Но появата му в момент, когато НСНИ прави първите професионални карти е едно потвърждение, че се движим успоредно с процесите на развитие в Европа и необходимостта от подобна инициатива”, казва инж. Перфанова.

Колко бързо ще се издава Европейската професионална карта

все още е трудно да се каже, тъй като това се прави за първи път в Европа. „Това, което ние можем да помогнем като браншова организация е онова, по което работим от миналата година и в скоро време ще бъде отворено за регистрация, а именно професионалния регистър. В него ще може лицата със специализирана квалификация да се регистрират на основание техните дипломи. Надяваме се така да помогнем и на българските институции да издават ЕПК за по-кратки срокове”, обяснява председателят на НСНИ.

Интересен е въпросът защо именно професията „брокер на недвижими имоти” е сред петте, за които Европейската комисия ще издава сертификати.  Основната причина вероятно се крие в неуспешните опити за регулация на професията в много европейски държави. „Това създава предпоставки професионалната общност да се обединява в международен план и да търси начини да защитава своята позиция в една или друга степен”, обяснява инж. Перфанова.

В същото време текат процеси на дерегулация в някой държави под натиска на ЕС с идеята да се следва политиката на отворените граници. „Има известен конфликт между държавите със строга регулация и тези без такава за това, как трябва да изглеждат единни европейски унифицирани правила. Там, където господства строгата регулация професионалистите държат изключително много на нейното ниво, защото това създава прагове за достъп до професията. На тях не им се нрави ЕС да създава по-ниски от техните правила, за да не наруши режима на местните им пазари. От другата страна държавите, където няма регулация страдат от липсата на единен европейски регламент. От трета – Европа казва "Не" на регулациите”, пояснява председателят на НСНИ.

На фона създалата се картина професионалните карти са крачка към балансирането на тези различия и даването на повече шансове за приравняване на стандарти между държавите. Те са и стимул да се обърне повече внимание на професионалната квалификация, което също е политика на Европейския парламент. „Това, че Европейската комисия е обърнала внимание на брокерите на недвижими имоти е поредното потвърждение, че това е професия и за нея се изисква нужната квалификация и опит. И тук в България също трябва да работим в посока утвърждаване на тази позиция” е мнението на инж. Перфанова.

Инструкции за начина на ползване и издаване на ЕПК

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.