29 Декември, 2016 13:10 3 920 6

Инж. Перфанова: Цените на имотите започнаха да се укротяват

  • перфанова-
  • жилища-
  • цени
Инж. Перфанова: Цените на имотите започнаха да се укротяват - 1
Снимка: М. Богданова ©

Средно с 10% са се повишили цените на недвижимите имоти в България за отминаващата година, посочват анализатори. Дали тези бързи темпове на ръст ще продължат и през 2017-а? „Следващата година по-скоро очакваме ръст, който да не надвишава 5%-6%. Тенденцията вече се забелязва през втората половина на годината и най-вече последното тримесечие. Независимо че има динамика, съществува търсене и предлагане, цените започнаха да се укротяват. Това е нормално и логично и е полезно за този пазар, тъй като високото и екстремно повишаване на цените може да доведе до балон”, коментира през БНР инж. Ирена Перфанова, председател на Националното сдружение „Недвижими имоти” (НСНИ).

Несъмнено влияние върху пазара оказа и спадът на лихвените проценти по депозитите. „Хората започнаха да се замислят, че влагането на пари в недвижими имоти може да бъде един много по-сериозен финансов инструмент за тях, отколкото да ги държат в банките и да очакват доход само от лихви. Реално възможността за постъпление от лихви не съществува. Логично е притежателите на тези средства да се замислят къде и по какъв начин да ги вложат”, допълва инж. Перфанова.

Не може да се даде категоричен отговор дали купувачите предпочитат ново или старо строителство жилище. В столицата търсене има и при двата вида. „Клиентите вече са изключително претенциозни откъм това как ще изглежда техния сграден фонд и това е една от причините да насочват вниманието си към новото строителство. Чакаше се с нетърпение нещо ново да излезе, с нови технологии, с енергийна ефективност и поради тази причина хората насочват изключително много вниманието си към ново строителство”, обяснява председателят на НСНИ. Въпреки това централните части на градовете, в които не е типично масовото ново строителство, продължава да бъдат интересни, най-вече заради тяхната локация и че са строени масивни хубави сгради.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    15 10 Отговор
    Че какво им е било на цените че да се укротяват?те продължават да спадат защото никой не търси имоти в Бг-то.

    Коментиран от #3

  • 2 айде на въдицата

    23 5 Отговор
    Това са пълни глупости. Доходност от имот може да има само при предвидим пазар, всичко друго е лотария. Жилища у нас - бол и много от тях стоят празни, точно защото такива балами са ги купили с цел печалба. Дори в момента реално се предлагат повече от колкото има търсене. Какво ще стане след година-две, когато се завършат още десетки сгради, след като строителството се активизира? Населението намалява с бързи темпове, кой ще ги купи тези жилища? Ако погледнете сайтовете ще видите, че някои вече са се усетили, че това може да са пикови цени за следващите няколко години и са започнали с капитализацията. Но ако повече хора се опитат да се отърват от не толкова добрата инвестиция какво става - срив на цените.
  • 3 гост

    14 4 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    три гладни брокита са ти сложили минуси
  • 4 Кашик

    13 1 Отговор
    Има 150 човека, които сериозно търсят да купуват в София. Тоест наистина се нуждаят. Битката уважаеми строители, брокери, прекупвачи, инвеститори и спекуланти..... битката е за тях.
  • 5 Един от търсещите жилище

    9 0 Отговор
    Най после се прокрадват и думички като балон
  • 6 koko

    8 0 Отговор
    Аз съм брокер,но според мен цените са нереални в последните шест месеца,нито един имот в София не струва парите,който глупавите ми колеги убеждават собствениците,че ще вземат.Това е балон,който нормалните брокери се надяваме да се спука скоро.