Last news in Fakti

11 Април, 2016 10:11 2 271 0

Два острова даде Египет на Саудитска Арабия

  • острови-
  • собственост-
  • египет-
  • саудитска арабия

Египет и Саудитска Арабия подписаха договор, с който спорните острови Тиран и Санафир в Червено море, вече са на подчинение на Рияд. Подобна стъпка „ще позволи и на двете държави да извлекат полза от икономическата зона”.

Управлението на Тиран и Санафир често е преминавало от една на друга държава. Така например, след 6-денвната война през 1967 г., те са били под израелски контрол. През 1982 г. попадат под юрисдикцията на Кайро, но Саудитска Арабия също е предявила претенции над тях.

Преговорите за морската граница между Египет и Саудитска Арабия продължиха шест години, като през това време е имало над 10 срещи. Предстои потвърждаване на решението от страна на египетския парламент. Според някои експерти обаче смяната на собствеността е противоконституционна.

Подписването на договора съвпадна с парафирането и на един друг документ – строителството на мост над Червено море, който трябва да свърже Шарл ел Шейх с остров Тиран и Рас Хамид (северна Саудитска Арабия). За целта кралството ще отпусне 1.7 млрд. USD.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА