1 Август, 2016 11:23 8 123 19

„Столипиново” се разраства върху чужда земя

  • столипиново-
  • земя-
  • собственост

Проблемът с пловдивския квартал „Столипиново” спокойно може да наречен „Параграф 22”. Оказва се, че жителите на най-голямото гето в България – това кв. „Столипиново” в Пловдив завземат земята на чужди собственици, за да си построят къщи върху нея. В същото време собствениците на въпросните имоти са заплашвани от ромите, а когато отидат в общината, за да си платят данъка на жилището, например, им се казва, че не могат да го направят, защото трябва да се издължат и за заграбената земя. Поне 200 къщи вече са превзели чуждата територия, а окупацията продължава, сочи проучване на bTV.

83-годишната Люба Шаламанова разказва, че вече 20 години се опитва да си върне 50 декара земя. Почти всички кметове са обърнали гръб на възрастната жена: „Тотев ми вика „Това е работа на Славчо Атанасов, той се занимава с това нещо”. Славчо Атанасов имаше приемен ден и вика „Подайте молба, ще видим какво ще направим”. Нищо не стана. Дойде Иван Тотев и при Иван Тотев няма приемен ден, отидохме при заместника му, аз му забравих името. „Ами”, вика, „ще видим”. 5 пъти, 6 пъти сме отишли. И до ден днешен все гледат”, разказва Шаламанова.

Вече 20 години превземането на чужди общински и частни парцели в „Столипиново” не се преследва и наказва от властите. Епизодичното събаряне на някоя къща върху чужд терен е съпътствано с построяването на няколко нови незаконни постройки.

Затова ромите вече са дълбоко убедени, че това е нормален процес: „Гледаме празно място, виждаме. Със собствени средства застрояваме и така се получава квартал „Столипиново”. Ето как става”.

След като се възползват от всички продецури за обжалване по закон, ромите вече претендират, че окупираната територия по давност е тяхно обичайно местообитание и единствено жилище. Решение на Европейският съд за правата на човека при подобен случай, известен като „Баталова воденица" и фондации, финансирани от западни филантропи, ги окуражават да се възползват.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Страшников

    2 1 Отговор
    Тези човекоподобни трябва да бъдат безцеремонно изринати от имотите на хората и научени най-после на ред и законност! Ако не разбират с добро - с принуда и респект към държавните власти (ако ги има въобще)! Иначе ситуацията става и ЩЕ СТАВА все по-лоша и в един момент ЩЕ ИЗЛЕЗЕ ОТ КОНТРОЛ! Тогава трябва да се намесваме ние и прошка няма да има!!! Много "демокрация" ни се е насъбра през последните 20-30 години...
  • 2 бай Пешо

    1 1 Отговор
    Аз мисля че 5 цистерни с бензин ще решат проблема на собствениците
  • 3 Ранко

    0 1 Отговор
    Затова вечерта с една туба бензин,поливат се няколко бордея, и клечка кибрит ,това е решението.Да изгорят като мишки..То в Б-я оправия няма.Трябва да вземаме в свои ръце решенията.
  • 4 тупанар

    1 0 Отговор
    Проблема е в малодушни страхливци като тоевЦИ и борисовЦИ.
    Те затриват България
  • 5 Христо

    2 1 Отговор
    За циганите закони няма. Могат да живеят на чужд терен, да не плащат ток и вода, да ни крадат и да безчинстват. Ние, глупаците нали плащаме и за тях. Да влиза армията с калашниците и да не остане жив циганин там.
  • 6 Джими

    0 0 Отговор
    Тези кметове всичките да ги наредят в една редица и ..........Как е възможно да са толкова мързеливи и да не им се работи изобщо? За какво сме ги избрали?Повече няма да гласувам за тях!
  • 7 Ленин

    1 0 Отговор
    щом до сега гласувахте за болшевики какво отношение към личната и частната собственост искате бе ....
  • 8 toma por kulo

    0 2 Отговор
    ei m...l da si v bg ni6to ne pla6ta6 krade6 I pravi6 deza za sozialni pomo6ti hem se mnoji6 nema takava darjava kakto pee6e slaveto v edna svoq pesen
  • 9 TOMA POR KULO

    0 2 Отговор
    PO BAI TO6OVO VREME POLIZAI DA MINE6E V GETOTO MU STOQHA MIRNO ZIGANITE 6TOTO Q SKO4I Q SA GO GRAMNALI KATO KU4E
  • 10 Johny Bravo

    0 2 Отговор
    Драги съграждани,

    циганите и други подобни българи прават, това което прават и управляващите само че в много по-малък размер. Първо трябва да си оправим нещата на държавно ниво после и циганите пък и българите които не са стока леко по леко ще влезат в релси. Айде моля ви стига с тая агресия и обиди, концетрирайте енергията в по-полезни неща !

    Коментиран от #16

  • 11 Ами

    1 0 Отговор
    Решението е да не плащаме данъци за да не храним утайките на обществото - цигани,депутати и полицаи!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ИСТИНАТА

    0 0 Отговор
    Такава е Българската работа, всичко е така и институциите не правят нищо защото трябва да се занимават с ромите.
    Да така е, и ще става все по зле защото държавата и полицията са слаби, всеки си гледа мандата и заплатата и не го интересува за никой.
    Н е става така щом искаш да си полицай- трябва да помагаш на хората и да си готов да предотвратяваш всякакви инциденти и мафиоти.
    А такива кметове и подобни трябва да защитават хората които плащат данъци и да отговарят пред закона, а не само да гледат мандат и гласове.
  • 14 безнадейден1

    0 0 Отговор
    до кога трябва да търпим тази цигания, трябва да се вдигнем всички и да ги пометем като турския преврат, Какво им търпим циганията толкоз години.
  • 15 Палко

    0 0 Отговор
    Aaaa, не така, просто няма желание в местната власт да действа. Справки, кмета на Ст. Загора, Ж. Тодоров! Вече събори над 60 къщи незаконно построени!!!
  • 16 abv

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Johny Bravo":

    Какъв съгражданин си ми ти бе индиец. Вземи да се ограмотиш първо и тогава казвай кой какво прави.А каква е циганската работа да играете кичеци всеки ден на гърба на останалите, да не плащате данъци, да сте неграмотни , да правите деца които не мислите как ще осигурите в бъдеще, да ползвате ввсевъзможни помощи. Това сте вие
  • 17 abv

    0 0 Отговор
    Ако има закони всички незаконни къщи долу, и в колиби пред общината докато излезнат общински жилища. Циганите не са виновни за това виновни са управленците на район източен за последните 20 г.Досега им е позволявано да живеят там и в един момент някой се сетил за това че са незаконни. Има начин да бъдат махнати оттам но смятам че няма да има голям ефект. Столипиново е едно голямо бунище пълно със зарази и гадни миризми. Тези хора не могат да се асоцират и в това съм сигурен.
  • 18 багаян

    1 0 Отговор
    ПРАВИЛНОТО РЕШЕНИЕ: Разстрел за циганите, строящи на чужда собственност земя и заплашващи собственниците на земята, както и за длъжностните лица, позволили това нещо! Ченгета, военни, защо не си вършите работата, за която сте създадени като институции? Вие сте създадени да наказвате разбойниците и да защитаваге българският народ от бандити и враждебни деяния тук и отвън насам. защо тогава не го правите? Ами подайте си оставките целокупно и освободете постовете, след като не ставате за тази работа и не искате да я вършите! на нас не ни трябват паразити на постовете, да лапкат заплати такива има и гета и политици много. Защо сте изобщо на тези длъжности, като работите против правилното и българският народ? Вие назначени от българският народ ли сте? В Република България ли сте полицаии военни или сте на заплатки при Соросоидните агенции? Ако сте на заплата там, напускайте нашите постове тук, поне да застанат достойнии хора на тях! Ако сте назначени на заплата от нас - държавата България и вие като част от нея - защитавайте я и нас! Окей? Ако ли не - вън на борсата или където ви е кеф! Ей така се гради България, не като вас и Винету и Гоце и останалата паразитна глутница от десетилетия тук. Ала що не я градите? Но защо лъжете, че я оправяте и градите?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.