Last news in Fakti

21 Септември, 2016 16:57 9 154 6

Единствената защита при сделка с имот

  • предварителни договори-
  • грозева-
  • сделка-
  • имот

Наскоро от Нотариалната камара предложиха предварителните договори да се вписват в специален регистър. Според брокери, това е единствената защита както за това, че продавачът ще си получи парите, така и, че купувачът ще си получи имота.

„Знаем, че между изповядването и самото вписване на сделката срокът е различен – минимум 5 дни, а понякога 15-20 дни. Единственият начин да се защитят клиентите е да получат продажната цена. Дали тя ще бъде в някаква escrow сметка или по светка на нотариусите и след вписване и излизане на удостоверение за тежести, от което е видно, че няма друго вписване, ще се предадат парите, зависи от договореността между страните. В момента действително подавачите и купувачите нямат никаква друга защита”, каза за читателите на Факти.бг Даниела Грозева, член на УС на НСНИ.

Вписването, което се предлага от Нотариалната камара, ще даде повече светлина и информация за един имот, но не е достатъчно условие, което би осигурило защита на страните. Преди година беше допуснато предварителните договори да се вписват, но само доброволно. След няколко месеца тази възможност беше отменена. „В България нотариусите казват, че работят само с документи. Нe е така в редица други държави, където нотариусите имат застраховка и нещата стоят по по-различен начин. Такъв пример е Русия. Вярно е, че част от клиентите в първия момент са против това парите да отидат в служебната сметка на нотариуса, но след като им обясним, че това е единствения начин да бъдат защитени, се съгласяват”, допълва Грозева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аяжо

    0 0 Отговор
    Стига с тая застраховка на руските нотариуси. Нотариусите в България също имат задължителни такива и то отдавна.
  • 2 любопитка

    0 0 Отговор
    Ох Грозева, затова не съм член на НСНИ щото само като отиде някой от вас в някоя друга старана и поседи там две седмици и идва с идеи като че ли е открил топлата вода. А на мен, рускиня, какви страшки ми е разказвала за имотния руски пазар!!!!! Ум да ти зайде! Накрая след като са го продали на 10-12 човека едновременно, един имот в центъра на Москва, около месец са се стреляли около блока.
    Грозева, това видя ли го в Русия? Или видя оня, дето мята двете ръце едновременно, като говори и ти даде някаква диплома!!!!!??????
  • 3 Гост

    0 0 Отговор
    В ЗЗД изришно е посочено, че не е задължително договорите да се вписват. Всеки договор за търговска сделка заверен при нотариус и не заверен има еднаква тежест пред съда стига да е изготвен според изискванията на закона. А това, че нотариусите търсят допълнителен оборот е друг въпрос.
  • 4 Леля

    0 0 Отговор
    Глупости на търкалета! Тези от камарата се чудят как да си върнат доходите от 2007- лятото на 2008, т. е. как повече да одерат хората! А защо усилията им не са насочени към другите, необременяващи клиентите им, начини за защита?!
  • 5 СХМ

    0 0 Отговор
    Вече почвате да си изсмуквате статиите от ....... Защитата си я има, стига предварителния договор да е написан според закона, и плащанията да са минали изцяло по банка. Това е достатъчна защита, и съда го признава, при евентуално изникнал казус.
  • 6 Незащитен клиент

    0 0 Отговор
    Всичко трябва да става при нотариуса - предварителен договор, превод на суми за цена на имота, брокерски комисиони, такси към общините и нотариални такси. А нотариусите да имат възможност и да вадят всички необходими документи по сделките, така, както е във Франция. Иначе тичаш от единия край на София или страната до другия по разни институции, късаш си нервите и обувките, че накрая нито искаш да продаваш, нито да купуваш. А кой знае каква сигурност нямаш, не дай си Боже да опреш да българския съд......