21 Октомври, 2016 18:04 2 691 3

Екзотичен имотен пазар набира скорост

  • колумбия-
  • жилища-
  • цени

И до днес вторият по население град в Колумбия – Меделин, страда от лошата си репутация на „кокаинова столица”. Положителното развитие на града обаче вече е забележимо и с невъоръжено око. Днес жилищата в Маделин са значително по-евтини от тези в Богота и Картахена. Средната цена на квадратен метър е 1900 EUR, докато в колумбийската столица тя е 3000 EUR.

Последните години пазарът бързо се възстановява. През 2015-а поскъпването при жилищата е възлизало на 8%, а за тази година се очаква рекордно количество продажби. Специалисти очакват броят на сделките да надхвърли 74 000 броя. Местният пазар се тласка от възстановяващата се икономика, нарастващият брой представители на средната класа и високият туристически поток.

Най-престижните и популярни райони за покупка на имоти от страна на чужденци се явяват El Poblado и Envigado. При някои имоти в El Poblado цените през миналата година са се увеличили с над 15%. Причината е високото търсене и малкото нови имоти. В Envigado чужденците предпочитат да купуват и наемат апартаменти, тъй като там могат да бъдат намерени луксозни имоти, подобни на тези в центъра на Меделин, но за по-малко пари.

Независимо, че интересът от страна на чужденци към покупката на имоти в Меделин расте, делът на сключени с тях сделки е под 5%. Основният двигател за развитие на местния имотен пазар са самите колумбийци. Така например, сред жителите на Богота е много популярно покупката на втори дом или ваканционен имот в Меделин.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    0 0 Отговор
    1900€-3000€ на квадрат. Много адекватен материал .Поздравявам автора!
  • 2 ООО

    0 0 Отговор
    Миленчето иска да каже, че във Варна и Бургас цените могат да достигнат 4000евро/кв.м.
  • 3 Internet mania

    0 0 Отговор
    Браво за статията. Сега малко факти събрани за цели 10 мин в нета

    https://www.numbeo.com/cost-of-living/in/Medellin?displayCurrency=EUR

    Прекосили 950Е на квадрат при наем 290Е за апартамен с 3 спални. За милите ни брокери да уточни в нормалния свят 3 стаен значи 3 спални.

    http://www.realtor.com/international/search-listing/Medellín_CO_CCO0001585b/pg-42/

    Нещо от порядъка на 3-4 спалнена къща за около 130000Е. Тук предизвиквам всеки можещ да ми намери дори една подобна във Пловдив, Варна или Бургас