Last news in Fakti

9 Януари, 2017 20:15, обновена 9 Януари, 2017 23:37 1 204 0

Италия ще строи устойчив на земетресения музей

  • италия-
  • музей-
  • земетресения

Целта е да се запазят произведенията на изкуството

Италия взима сериозни мерки за опазването на богатството си от произведения на изкуството. В тази връзка във Флоренция се планира изграждането на устойчив на земетресенита музей, който да съхранява някои от най-ценните и застрашени творби.

Припомняме, че през изминалата година серия от катастрофални земетресения разтърсиха централната част на страната, убивайки близо 300 души и унищожавайки изключителни артефакти и постройки, сред които базиликата Св. Бенедикт в Норча от 14 век.

Бедствията съживиха и дебата около слабите глезени на Давид на Микеланджело (1501-04) в Galleria dell’Accademia.

Още през 2014 г., геолозите от Националния съвет за научни изследвания на Италия алармираха, че са се получили микро фрактури в долната част на краката на тежащата 5 тона статуя и рискът от рухването при по-силна сеизмична активност под собствената й тежест е голям.

Специалистите посъветваха градската управа да създаде специален антисеизмичен музей, в който да се помещават селекция от най-важните произведения на изкуството на града “преди да е станало твърде късно”.

С цел запазване на съкровища във Флоренция, които привличат милиони посетители от всички краища на света всяка година, градските архитекти и историци ще обединят сили върху това амбициозно начинание.

В същото време 700-годишната организация Opera di Santa Maria del Fiore, която отговаря за едноименната катедрала, която е част от комплекса Санта Мария дел Фиоре, разположен на Пиаца дел Дуомо във Флоренция и околните паметници, ще извърши първия цялостен анализ на сградата, включително на нейните основи, строителните материали и сеизмичната й устойчивост.

Изследването, което е планирано да бъде завършено изцяло към края на 2017 г., ще набележи пукнатини в над 85-метровата структура и ще направи задълбочен оглед на земята, върху която се намира сърцето на историческия център на Флоренция.

И не на последно място, италианското правителство официално подаде молба към Европейския съюз за финансова подкрепа, за да се възстановят и да се възобновят артефактите, разположени в туристическите центрове. Европейската комисия реши през миналия месец да предостави 30 милиона евро от фонда за солидарност на ЕС. Това е и възможно най-високата сума, която ЕС може да отпусне на Италия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА