19 Септември, 2017 10:11 1 680 1

Италианският имотен пазар се стабилизира

  • италия-
  • жилища-
  • цени
Италианският имотен пазар се стабилизира - 1
Снимка: Shutterstock

С 18% е нараснал броят на сключените сделки с недвижими имоти в Италия през 2016 г., като по този начин е достигнато най-високото ниво за последните четири години. Причината според анализатори е, че икономиката на страната се възстановява след криза от 2008 г. и бележи ръст.

Третата по сила икономика в Европа и осмата в света ще нарасне с 1.4% през текущата година. „Заради изборите през пролетта на 2018 г. в Италия се запазва политическата нестабилност, но икономическата ситуация се подобрява. Ръстът в броя транзакции ще доведе до намаляване броя на обектите на пазара и ще повиши цените" е мнението на Пол Тостевин, заместник директор на консултантската компания Savills.

Пазарът ще бъде допълнително стимулиран и от поредицата мерки взети от италианското правителство по отношение привличането на богати купувачи. През март беше въведена единна ставка в размер на 100 000 EUR на година за богати инвеститори, които искат да получат италианско гражданство. Тази допълнителна мярка стана част от програмата за бизнес имиграция, която дава възможност да е получи инвестиционна виза.

С 1% са поевтинели имотите през второто тримесечие на тази година в сравнение с първото, сочат данните на една от най-големите агенции за недвижими имоти Idealista. В сравнение с второто тримесечие на миналата година поевтиняването е в рамките на 6.5%.

Европейците продължават да бъдат основните чуждестранни инвеститори на Ботуша. Расте делът на тези от САЩ.

Що се отнася до пазара на недвижими имоти в Рим той е нараснал с 11% за година, а средната цена, на която се сключват сделки е 3200 EUR. При луксозния сегмент стойностите са далеч по-високи - между 8000 и 10 000 EUR/кв.м.

Във Венеция, заради развития туризъм, акцентът при недвижимите имоти не са толкова продажбите, колкото секторът на наемите. Там последните бележат ръст от 4%-5% за година. В модната столица на Европа - Милано, цените на недвижимите имоти през второто тримесечие са се повишили с 1.4% на годишна база.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Брокерот

    3 0 Отговор
    И колко българи ще "стъпят" на този италиански пазар?!? Топ новина, няма що.... Те и крушите в Женовия презряха, ама кой го е грижа...