Last news in Fakti

21 Ноември, 2011 19:14 2 330 4

В Гърция ревизират извънредния имотен данък

  • гърция-
  • имотен данък-
  • имот-
  • налог
В Гърция ревизират извънредния имотен данък - 1
Снимка: Архив

Дни след като положи клетва новото правителство на Лукас Пападимос започна с ремонт на мерките за справяне с дълговата криза, предаде АФП.

В началото на септември бившото правителство на Георгиос Папандреу обяви, че ще обложи с извънреден данък всички имоти в страната. С цел неговото събиране налогът беше включен към сметките за ток. Непопулярната мярка предизвика гнева на гърците, но и одобрението на западните инвеститори, които видяха малка стъпка за справяне с дефицита в хазната .

След седмици на протести новото правителство на Лукас Пападимос обаче обяви, че в близките дни ще бъде изработен правилник, целящ изключване от плащането на имотния налог на възрастните хора, безработните и инвалидите с малки доходи.

Новият имотен данък варира от 0,5 до 16 евро за квадратен метър според предназначението и мястото на недвижимия имот.

Минимален размер на данъка от 0,5 евро за квадратен метър бе предвиден за хората с ниски доходи под 3000 евро годишно, така и за жителите на островите и селата. Гърците, които от дълго време са безработни, обаче вече бяха освободени от плащане на налога.

Събирането на извънредния данък срещна и съпротивата на местната държавна електрическа компания – ДЕИ. Нейните служители дори заплашиха, че няма да прекъсват тока на нередовните платци.

Натискът към Гърция да приложи нови мерки, за да изпълни поетите задължения става все по-силен. Промяната в поетите ангажименти обаче показва, че и новото правителство ще е склонно на отстъпки и компромиси.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 оцеола

    1 0 Отговор
    Не знам на кой му дреме за Гърция, ама аз да си дам мнението по въпроса:
    ............................гола!
  • 2 Иракли Иракли

    0 0 Отговор
    Моите приятели гърци през януари ще сме в БОРОВЕЦ и ще покараме с новите HEAD 10 дни горе на МАРКУДЖИЦИТЕ.Лято НИЕ сме 10 дни на остров ПОРОС ,а там е страхотно и морето и кръчмата
    на ПАНДЕЛИС.............Незнам за каква криза или проблемни данъци
    става дума.
  • 3 коко

    0 0 Отговор
    Браво Иракли,това е живота --те глупаците да си мислят, че има криза, и да плашат народа
  • 4 цецко

    0 0 Отговор
    кога в бг ще стане така,само ако я има арабската пролет