Last news in Fakti

21 Ноември, 2011 17:24 919 0

Гърция ще даде писмени гаранции на кредиторите

  • гърция-
  • пападимос-
  • барозу

Пападимос на първа официална визита в Брюксел

Гърция ще даде писмени гаранции на кредиторите - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гърция ще предостави на своите партньори от Еврозоната и МВФ писмени гаранции за изпълнението на реформите, съгласно изискванията на кредиторите. Това заяви гръцкият премиер Лукас Пападимос по време на пресконференция в Брюксел. Пападимос се срещна с представители на Европейската комисия по време на първата си визита в качеството си на лидер на коалиционното правителство.

Няма съмнение, че гръцкото правителство ще предостави тези гаранции, посочи премиерът на Гърция след срещата си с Жозе Мануел Барозу. 

От своя страна председателят на ЕК призова населението на Гърция да подкрепи временното правителство на страната. Той подчерта, че е нужен национален консенсус за излизането на Гърция от кризата.

„Понякога в живота трябва да си взимат трудни решения, но алтернативите са много по-тежки. Надявам се, че гърците ще подкрепят временното правителство и ще разберат защо е нужен този труден избор", заяви той.

По-рано европейските лидери настояха новото коалиционно правителство да се ангажира писмено, че ще спази обещанията за бюджетни икономии  и реформи, преди да бъдат отпуснати нови заеми. Това условие се явява едно от основните в преговорите между Гърция и ЕС.

ЕС и МВФ бавят изплащането на поредния транш от помощта за Атина в размер на 8 милиарда евро, който трябваше да бъде отпуснат още през септември. По време на среща на върха на 27 октомври Гърция обеща да реализира дългосрочна програма, включваща жестоки мерки за икономии.

Идеята на  бившия премиер Георгиос Папандреу за провеждането на референдум във връзка с кредитната европрограма доведе до падане на кабинета и сформирането на коалиционно правителство, начело с бившия зам.-шеф на ЕЦБ Лукас Пападимос.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА