Last news in Fakti

3 Август, 2017 15:03 2 394 0

Въвеждат система за обективна оценка на имот

  • цена-
  • жилище-
  • гърция-
  • система
Въвеждат система за обективна оценка на имот - 1
Снимка: Shutterstock

Министерството на финансите на Гърция въвежда система за обективна оценка на недвижимите имоти, за да може да се определи точно данъка на недвижимостите. Две поправки, внесени в гръцкия парламент, определят създаването на Координационен комитет за наблюдение на цените на имотите и създаването на регистър за оценка им. Системата трябва да бъде въведена на 1 януари 2018 г. Последната поправка предполага използването на базата данни на банките, която ще бъде интегрирана в системата. Посредством постоянния поток на информация може да се създаде цифрова система за оценка на имотите.

В същото време на Комитета ще му бъде изключително трудно да създаде надеждна система до края на годината. Една от основните причини е, че 4 от 10 имота се продават по цена, която се смята за много ниска за днешните стандарти.

Данните, които ще включва системата ще постъпват от независим орган по обществени доходи, районните департаменти на Агенцията по кадастъра и нотариусите, които си сътрудничат с Министерството на финансите.

Според новия закон част от данните могат да бъдат анонимно публикувани, с цел заинтересованите страни (граждани, специалисти, организации) да могат да получат с информационна цел обективна картина за цената на имотите в даден район.

Цените на имотите са с 40%-70% по-ниски от обективната им стойност. Така например, апартамент в Атина с разгъната застроена площ от 102 кв.м наскоро е бил продаден срещу 20 000 EUR, а обективната му цена е 127 500 EUR.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА