Last news in Fakti

28 Септември, 2017 11:11 29 960 15

Най-предпочитаният квартал за покупка на жилище в Пловдив

  • imot.bg-
  • пловдив-
  • западен-
  • цени

През последните години Пловдив се очертава като атрактивна дестинация. Той се превърна в притегателен център за инвеститори, след като беше обявен за Европейска столица на културата за 2019 г. През последните две години София изпитва остър дефицит на офис площи, което накара част от предприемачите, решили да развиват бизнес в България, да се насочат към втория по големина град. Тези два фактора неминуемо оказват влияние върху сегмента на недвижими имоти. Част от строителните предприемачи се насочиха към Пловдив като акцентът първо беше върху строителството на офис сгради, а след това и на жилищни.

Предпочитаните места за покупка на апартамент не е само централната градска част и квартали с бърз достъп до центъра, но и такива, които предлагат повече зеленина. Това е една от причините търсенето на клиентите да се акцентира върху квартал „Западен”, коментират анализатори, които определят района като „един своеобразен мол на открито”.

Цените на жилищата варират в тесния диапазон между 620 и 640 EUR/кв.м., сочи справка в най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg. Цената на най-масово търгуваните – двустайни жилища, е 627 EUR/кв.м. към момента. Интересно е да се отбележи, че именно този тип имоти отчитат лек спад в цените за изминалите 12 месеца. През есента на 2016-а офертните стойности са били около 640 EUR/кв.м., което е с 3% по-малко спрямо днешна дата. Жилищата с три стаи се предлагат най-скъпо – 633 EUR/кв.м. Поскъпването им спрямо есента на миналата година е 2%. Гарсониерите винаги са били предпочита от купувачите и дефицитът при тях винаги е бил голям. Това е и една от причините този тип имоти да се търгуват по-скъпо. През септември миналата година цената на квадратен метър е била 573 EUR/кв.м., а днес е с 8% по-висока – 620 EUR/кв.м.

Цени на жилища в квартал "Западен"

септември
2016 г.

януари
2017 г.

септември
2017 г.
изм. % спрямо 1 януари 2017 г. изм. % спрямо септември 2016 г.
1-стайни 573 603 620 2% 8%
2-стайни 640 656 627 -5% -3%
3-стайни 607 617 633 2% 2%

Източник: imot.bg


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    34 11 Отговор
    Статия реклама :)))) западен или както му казват пловдивчани смирненски е най западналия квартал. А най смешното е ,че не може да се излезе от него без да се пресече жп прелез който в половината си време е пуснат!

    Коментиран от #9

  • 2 Гоуст

    19 3 Отговор
    Oт край време пускат статии за жилища и кредити и каква далавера била
  • 3 дедо ви я

    10 16 Отговор
    Само че пловдивчани масово се заселват масово в София и якат ли якат. Е по талантливите де!

    Коментиран от #14

  • 4 Гост

    16 3 Отговор
    Вие луди ли сте.

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Вермахт

    16 2 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    В комплекси оазис. 25 апатрамента 1 асансьор.

    Коментиран от #7

  • 6 Eee

    11 2 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Явно цените са паднали драстично.Няма търсене.
  • 7 гост

    21 2 Отговор

    До коментар #5 от "Вермахт":

    Тези комплекси са малки и тясни кутийки. Стават да преспиш, но не и да живееш пълноценно в тях като в собствен дом.
  • 8 азсъм

    19 3 Отговор
    Гарсониера в прилично състояние под 38000 евро не можеш да я барнеш!
  • 9 Mitaka

    14 15 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Смирненски е най-добрия квартал за живеене. Имаш много зеленина- гребна база, тепе и паркове, единствен където няма циганска махала и индустриална зона. Имаш най-много детски градини, болници и магазини за пазаруване, вкл. МОЛ. За ЖП прелеза- да си чувал за коматевски възел и за подлеза на марица или с други думи от 4-ри основни улици към центъра две нямат нищо общо с прелеза. Просто няма по-добро място за живеене от него.
  • 10 Elf

    8 1 Отговор
    Оазисите няма да ги коментирам там не е ми е ясно кой на кого пари има да дава.
  • 11 Миглена

    5 1 Отговор
    Мда
  • 12 ъга

    2 0 Отговор
    :)
  • 13 host

    3 0 Отговор
    Супер!
  • 14 LEGIONARIVS

    23 4 Отговор

    До коментар #3 от "дедо ви я":

    шоп, истински пловдовчанин НИКОГА не би се заселил в тоя кенеф софиа! Те от цялото околие села казват че са от Пловдив кво мислиш
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.