Last news in Fakti

5 Октомври, 2017 14:11 2 893 0

Дефицит от 1 милион жилища през 2022 г.

  • великобритания-
  • жилища-
  • търсене-
  • дефицит
Дефицит от 1 милион жилища през 2022 г. - 1
Снимка: Shutterstock

Инвестиционният интерес към Великобритания не стихва. В резултат цените на жилищата скочиха значително, но също така се появи голям дефицит на този тип имоти. От 2005 г. се наблюдава недостиг на над 530 000 нови жилищни единици. В следващите няколко години ситуацията няма да се подобри, прогнозират анализатори.

Компанията Search Acumen е направила изследване като е сравнила броя на построените жилища на Острова от 1976 г. с обемите жилища ново строителство необходими за задоволяване на пазара за разглеждания период. Оценката се прави на база раждаемост, смъртност и миграция. Резултатите показват, че в началото на XXI в. за пръв път от три десетилетия броят на новите семейства, търсещи жилища надхвърля обемът на предлагане на този тип имоти. От тогава досега тази тенденция се засилва благодарение на увеличаващия се брой на населението. Изследването показва, че размерът на типичното семейство за 40 години е намаляло със 16%: през 1976 г. то е било средно 2.78 души, а в края на миналата година – 2.34 души. Дефакто това води до ръст в търсенето на жилища, обясняват анализатори.

Search Acumen са изследвали и колко жилища ще се строят годишно и колко семейства ще се създават. Ако се следва сегашната тенденция, то на Великобритания ще са й нужни още 510 000 жилища, за да задоволи търсенето. Отчитайки днешният дефицит, към 2022 г. на страната ще са й необходими над 1 милион жилищни единици, за да може да отговори на исканията на пазара.

От друга страна, по данни на правителството, към момента във Великобритания има над 31 000 хектара свободна земя, която е подходяща за жилищно строителство. През 2015 г. са изградили на всеки неизползван хектар земя 37 сгради. Изводът, който правят от Search Acumen е, че в страната има необходимото количество земя, с която през следващите 5 години може да се осигурят нужните за пазара жилища.

Също така оттам са пресметнали колко свободни територии теоретично могат да бъдат засегнати. Ако се строят по 14 сгради на 1 хектар земя, за да се задоволи търсенето до 2047 г. ще трябва да се застрои 14% от площта на Великобритания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА