Last news in Fakti

13 Октомври, 2017 09:51 3 830 7

Нова метростанция

  • метро-
  • софия-
  • станция
Нова метростанция - 1
Снимка: М. Богданова ©

В района на Бакърена фабрика (между бул. „Сливница” и кв. „Обеля”) ще бъде изградена нова метростанция. Особеното при нея е, че половината от парите за строителството й ще бъдат дадени от частно дружество, което наблизо строи жилищен комплекс. Очаква се станцията да обслужва до 10 000 души на ден. „Това ще даде възможност цените на имотите да бъдат по-атрактивни, защото все пак там се предвижда изграждане на жилищен комплекс, а защо не и на стадион. Метрото е градоустройствен фактор, който увлича след себе си инвеститорите и неслучайно имотите там започват да се увеличават като стойност“, каза главният архитект на столицата Здравко Здравков.

Друга причина именно сега да се изгради тази метростанция, която съществува в плана за строеж на подземната железница от 2003 г., е че там ще бъде изградена и ж.п. гара „Обеля”. Тя ще бъде крайна гара за влаковете от Елин Пелин и тези, които преминават през Централна гара. Също така се планира и строежа на автогара. Идеята е районът да се превърне в интермодален терминал.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    12 2 Отговор
    Време беше да направят някакъв модерен квартал с всички необходими транспортни комуникации
  • 2 123

    11 2 Отговор
    Умен и инициативен инвеститор. Браво!
    Само да не се опорочи идеята.

    Коментиран от #3

  • 3 Гост2

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "123":

    Пари да ми дават няма да отида там да живея. Да отиде арх. Здравков там.
  • 4 Обективно погледнато

    3 2 Отговор
    Ако изградят метростанция до Факултета ще отиде ли някой да живее там и дали ще се вдигнат цените. Но идеята не е лоша може да се съберат социалнослабите и бежанците на едно място.
  • 5 ASD

    2 4 Отговор
    Обективно погледнато

    Значи и Младост4 си беше пълен с по-лилави, но като направиха Бизнес Парк-а и метрото цените скочиха нагоре. Ромите продадоха изгодно жилищата и сега си е доста готин квартал.
  • 6 Гого

    1 1 Отговор
    Очаквам и във Филиповци да направят метростанция!
  • 7 глас от Столипиново

    0 1 Отговор
    А при нас кога?