Last news in Fakti

12 Декември, 2017 09:37 4 239 14

Строителният бум няма да срине пазара в София

  • софия-
  • имоти-
  • строителство-
  • жилища
Строителният бум няма да срине пазара в София - 1
Снимки: М. Богданова ©

През последните години в София се наблюдава значителен ръст в строителството на жилища. Очертават се три квартала, в които към момента може да се говори за „строителен бум” – „Хладилника”, „Овча купел” и „Дружба”, казва пред Дир.бг, главният архитект на столицата Здравко Здравков.

Строителният бум няма да срине пазара в София

Темата, която вълнува играчите на пазара, безспорно е кога може да се очаква насищане на него, което неминуемо води след себе си до срив на цените. „Най-вероятно към 2018-2019 г. може да очакваме някакво насищане на пазара с недвижими имоти, защото основните инвестиции в момента са в жилищното строителството”, прогнозира арх. Здравков.

Проблемните реституирани терени в „Младост“, които породиха високо социално напрежение, са около 10. Има варианти за решаването им, но засега остават нерешени от районната администрация. Той е категоричен, че предлаганият мораториум за тези казуси не е решение, а само „заравяме главата в пясъка“.

По отношение на строителството в историческия център на София арх. Здравков смята, че там няма място за сгради от стъкло и алуминий. С предлагане на стимули на собствениците на сгради-паметници на културата може да защитим прекрасните архитектурни образци.

Относно т. нар. небостъргачи той смята, че предвижданите законодателни проблеми слагат ред и правила, които ще решат проблемите сега.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Dream on

    18 5 Отговор
    Всичко е наред, очакват ни цени от 2к евро на квадрат. Купувайте хора, че ще свършат !

    Коментиран от #2

  • 2 НЕ Е О.К.

    18 7 Отговор

    До коментар #1 от "Dream on":

    В АТИНА ИМА ЦЕНИ ОТ 1000 ЕВРО НА КВ. ОТ ДВЕ ТРИ ГОДИНИ. ДЪРВОТО ША ГРИЗЕ ПАК БГ. БАЛАМУРНИКА

    Коментиран от #4, #9

  • 3 321

    10 2 Отговор
    Браво! Най-доброто изречение - вместо промени - проблеми, ама в този контекст това са синоними.. ха, ха...
    Публикувано във факти.бг: Относно т. нар. небостъргачи той смята, че предвижданите законодателни проблеми слагат ред и правила, които ще решат проблемите сега.
  • 4 Dream on

    11 7 Отговор

    До коментар #2 от "НЕ Е О.К.":

    Питай брокерите - не е вярно, цените само ще се повишават, догодина 2к, след още една 4к. Купувайте хора - не останаха, ще свършат имотите и после какво ще правите? 30 години кредит са нищо, инвестирайте в бъдещето си !

    Сега сериозно - добре би било да има регулация на пазара, докато дойде този момент спекулата ще е господар :)
  • 5 Генералът

    9 18 Отговор
    За съжаление цените ще продължат да се покачват, защото некачествените и панелни жилища, който са в изобилие не играят роля в ценообразуването.
  • 6 Кики

    21 4 Отговор
    Тази година Фед вдигна лихвата .Следващата очакванията са за двукратно вдигане.Лихвите по кредитите у нас също ще тръгнат нагоре.Така че умната.
  • 7 хопа

    13 3 Отговор
    Разходете се по обявите в саитовете за имоти, вече има такива продажби на блокове замръзени на Акт 14. Ще се увеличават!
  • 8 Аяжо

    14 4 Отговор
    Хората си влагат парите в имоти за да ги защитят и инвестират. Интересно строителите защо си дават имотите пък предпочитат да вземат кинтите. Сигурно с тях и те си купуват имоти. Ама не в Обеля..
  • 9 Бахур

    8 2 Отговор

    До коментар #2 от "НЕ Е О.К.":

    Запознати ли сте с данъчната тежест на имотите в Гърция ?
  • 10 сас

    6 3 Отговор
    За другите градове не знам, но докато София държи първенство по инвестиции и брой работни места - така ще е! Българинът по традиция ако ще инвестира в нещо, го прави в имоти, така е тук, така прави и в чужбина, прави-струва, но купува имот! Така, че който има пари-ще купува, който няма-естествено, че гроздето ще му е кисело:)
  • 11 Я. Петров

    5 2 Отговор
    До една година цените ще замръзнат.2020 Срив.НАСИЩАНЕ НА ПАЗАРА.
  • 12 ева

    0 0 Отговор
    Всичко е ясно/3000 лв.км.,като всички цени в БГ/А нормално ли е да започват в 7,30 часа включително и събота и неделя работа, да събудят квартала...и братята група работници да пуснат чалга и цял ден да ги слушаш на фона на целия друг щум.... се питам???
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.