Last news in Fakti

20 Февруари, 2018 17:19 10 238 35

Чуждестранните инвестиции в имоти се стопиха

  • инвестиции-
  • чужбина-
  • имоти-
  • спад
Чуждестранните инвестиции в имоти се стопиха - 1
Снимка: М. Богданова ©

Под 11 млн. EUR са чуждестранните инвестиции в недвижими имоти в България за 2017 г., сочат данните на БНБ. Това е с 83% по-малко в сравнение с 2016-а. Общо преките чуждестранни инвестиции за миналата година възлизат на 901.9 млн. EUR. За сравнение, през 2016 г. те са били с 242 млн. EUR, или 36.7%, по-малко. Причината за увеличението се крие не е в притока на чуждестранни капитали, а че по-малко средства са напуснали страната спрямо 2016 г.

Нетните задължения на българските представителства към компаниите майки отчита ръст от 482.7 млн. EUR. За сравнение тази стойност за 2016-а е била отрицателна – 313.8 млн. EUR. Това е и причината за регистрирания ръст на инвестициите през 2017 г.

Най-големите чуждестранни инвеститори по държави за периода януари – декември 2017 г. са Холандия (875.7 млн. EUR), Швейцария (126.6 млн. EUR) и Германия (94 млн. EUR).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИМОТЕН БАЛОН

    93 12 Отговор
    Дано по скоро се спука ИМОТНИЯ БАЛОН В СОФИЯ ,който дружно надуха банки,имотните агенции и строителните фирми .

    Коментиран от #5, #11, #15, #17

  • 2 пак ли

    29 56 Отговор
    когато нямаш пари все ти изглежда балон...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Gost

    39 2 Отговор
    Тия холандци ко са намерили за инвестиции в Бг? Хайде чакаме китайците да изкупят апартаментите по София и Пловдив, че строителите ще го закършат!

    Коментиран от #9

  • 5 Брокер

    9 51 Отговор

    До коментар #1 от "ИМОТЕН БАЛОН":

    До какви нива според вас трябва да се спука балона, който го няма? Да кажем 30 000 лева за гарсониера в Младост? Дайте примери моля, вие вероятно сте експерт по пазарни цени на имоти за да смятате, че има балон трябва да имате някакви аргументи какви ли са те се чудя аз?

    Коментиран от #7

  • 6 Пролет

    75 7 Отговор
    Имотния бален в София е ОГРОМЕН И ТОЙ ТРЯБВА ДА СЕ СПУКА. НЕ МОЖЕ ГРОЗНИ СОФИЙСКИ АПАРТАМЕНТИ ДА СА В ПЪТИ ПО-СКЪПИ ОТ ПРЕКРАСНИ АПАРТАМЕНТИ ВЪВ ФИЛАДЕЛФИЯ, АТЛАНТА, БОСТЪН! ПРИ ТОВА В САЩ 200 КВ МЕТРА СА 200 КВ МЕТРА. А В БЪЛГАРИЯ 200 КВ МЕТРА СА В СЪЩНОСТ 100 КВ МЕТРА. В САЩ - ИМОТИТЕ СА ПОСТРОЕНИ ДО КЛЮЧ С ОБЗАВЕДЕНИ КУХНИ, В БЪЛГАРИЯ -НА ШПАКЛОВКА И ЗАМАЗКА.
    КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА ДОЙДАТ АМЕРИКАНСКИТЕ ПРЕДПРИЕМАЧИ В БЪЛГАРИЯ И ДА СМЪКНАТ ЦЕНИТЕ НА ИМОТИТЕ У НАС.

    Коментиран от #26

  • 7 Анонимен

    57 2 Отговор

    До коментар #5 от "Брокер":

    Махни 30% от всички цени в момента че даже на някои и 40 % спокойно и ще получиш реалните цени на жилищата в София
    Балона при имотите го надуха банките с техните отрицателни лихви по паричната маса и такива брокери като теб и имотните агенции,със спекулативни и платени статии за ръст на цените които накараха продавачите да си повярват че имотите им струват толкова колкото в Париж едва ли не .
  • 8 Bankster

    42 3 Отговор
    Всички които в момента клупуват жилища на тези цени ,а и теглят кредити още повече да си помислят как 2008 ма банките пак скроиха шапката на всички и накрая да имаше осъден банкер ???
    Нито един
    В момента светата троица - банки ,имотни агенции и строителни фирми надуха нов балон ,същия както и преди 10 години ,купувате жилища на двойни и тройни цени ,а ако и кредит взимате лихвите са с тенденциа за ВДИГАНЕ НАГОРЕ !!!
    Още от 2019 ,само по малко от година лихвения тренд ще обърне посоката и вноската ще започне да се вдига и ще се окажете с покупка на имот на двойна цена и с кредит който започва да се оскъпява .

    Коментиран от #20

  • 9 Зорлем

    19 0 Отговор

    До коментар #4 от "Gost":

    Холандия е може би "най-офшорната" държава в ЕС, така че като чуеш за холандски инвеститор, мисли за баш българдски такъв, който завърта парите оттам, за да изглждат по-чисти.

    Общо взето като руските пари, които обикновено минават през Австрия, и донякъде през Кипър, ама там след банковата криза стана тегаво.
  • 10 123

    33 2 Отговор
    От опита който имам за София през 2008 гдина строителите продаваха на зелено в Лозенец от 1400 до 1800 евро кв. м и нямаше свободни. През 2013 година предложенията за същите имоти с разрешение за ползване беше 900-1000 евро кв.м. Колко са купувачите днес които могат да платят 100% без кредит? Балона ще се спука когато на пазара излезнат "спекулантите" които да си приберат ( препират) "инвестициите" и тогава ще сринат не само цените, но и наемите. Вече има симптоми, а именно обявени проекти закъсняват със старта на строителството, сгради построени преди година, все още пустеят, там където имаше само партер и големи апартаменти, сега започват да се предлагат на сравнително приемливи цени готови двустайни жилища.
  • 11 гошо

    34 2 Отговор

    До коментар #1 от "ИМОТЕН БАЛОН":

    Ще се спука друже спокойно ще се спука скоро - няма да е тази година но 2019 вероятно. Всъщност обаче още малко трябва да се надуе за да може да гръмне още не е издут достатъчно добре
  • 12 балона малона

    9 34 Отговор
    Кефи ме как всеки път, когато има каквато и да е статия свързана по някакъвто и да е начин с имоти и се почва с балона, малона, банките, брокерите и строителите. Страшно сте затъпели момци, особенно тия, които завиждат на другите, най малкото непрокопсаници без пукнат лев, които не могат даже и гарсониера да си позволят. Та почват да пишат за кадърните и млади пичове, които си копуват на воля и нямат проблем да си изплащат. Живейте си при мама и тате в панелката, защото друг избор освен че нямате, то така ви е и угодно. Или вземете малко се обогатете, стига с мотокара напред назад по цял ден и вечер да бълвате тука идиотизми. В България все повече хора изкарват много добри пари и не е лошо да се замислите, как да сте едни от тях.

    Коментиран от #16

  • 13 Бай хХУЙ

    0 0 Отговор
    Четете поста на "Пролет", Анадънму...
  • 14 Koko

    2 14 Отговор
    Айде сега за всички от село, без пари и образование да им дадеме по една гарсониерка на руски паметник да се множат. Ако може и по-още една за децата. Защото те го заслужават и са онеправдани. “Нека тия където имат повече да дадат на тия които имат по-малко” - мечтата на козарчето от Пирин. Защото така не може, а петък по-рано ще си бега от работа че път го чака. Пътува човека за провинцията, понеделник уморен идва на работа, мъка.....В града по-лесно се живее, пък и никой не те познава какви ги вършиш. Едно време баба ми каза: е, тези от тоя род-нещо са сбъркани в главата, фамилна обремененост. Сестра ми се гаджосваше с един там.След няколко години къщата изгоря със собствениците вътре, труповете простреляни били-некой вътре превъртел. И аз съм със селски корени, който не е да хвърли камък....

    Коментиран от #29

  • 15 Хелий

    7 19 Отговор

    До коментар #1 от "ИМОТЕН БАЛОН":

    Нищо няма да се спука, балон няма :)))
  • 16 Анонимен

    30 1 Отговор

    До коментар #12 от "балона малона":

    Ние сме затъпели,добре.
    От Европейската комисия ,когато изготвиха официален доклад ,че в България се надува нов жилищен балон и че цените на жилищата са нереално завишени спрямо ръста на заплатите и задлъжнялостта И ТЕ СА ЗАТЪПЕЛИ,НАЛИ ???
    Доклада беше изготвен само преди няколко месеца.
    От БЪЛГАРСКАТА НАРОДНА БАНКА И ТЕ СА ЗАТЪПЕЛИ,НАЛИ ???,Защото официално предупредиха всички търговски банки да внимават какви и колко жилищни кредито да отпускат,както и да не се подвеждат по увеличаващите се цени на жилищата,както и да не очакват още повишения на имотния пазар...
    И от БНБ са затъпели явно ...
    А всички финансови къщи и анализатори,повтарям финансови къщи,а не имотни агенции,които също алармираха че пазара е надут спекулативно до небесата и те са тъпи,нали ???
    Само ти и алчните брокери сте умни,а забравих строителите и банките ,а всички купувачи са балами ....
    Жив и здрав да си ....
  • 17 konservator

    7 20 Отговор

    До коментар #1 от "ИМОТЕН БАЛОН":

    Който говори за имотен балон в България (София) никога не се е занимавал с имоти и е пълен лаик. Когато говорим за цени около 1000 - 1100 евро на кв. м., аз не знам какво очаквате при спукване на балона? По света и в Хондурас и Сомалия няма такива Цени. В Никарагуа цените са по високо от България. София, колкото и неприятно място да е , заради хората, все пак е европейска столица. В европейска столица цени под 1500-2000 евро говорят за сериозна криза в държавата на всички нива.

    Коментиран от #23

  • 18 час пик

    8 1 Отговор
    Статията е за чуждестранни инвестиции, а повечето ненормалници пишат за раздут балон. Чуждестранните инвестиции в недвижими имоти не са само апартаменти.
    Аз мисля, че 80% от споменатите инвестиции през 2016-2017 г. са на корумпирани българи, скрити зад чужди фирми.
  • 19 Гост

    7 1 Отговор
    Текстът на тази статийка е" умообъркан". Коментарите към нея, обаче, са изчерпателни, НО - по друга тема?!?
  • 20 luna

    0 7 Отговор

    До коментар #8 от "Bankster":

    Готиното в цялата работа е, че всеки дава за пример банките и балона от 2008, а никой не се сеща да погледне назад в историята, как апартаменти и земи на заможните хора са изземвани в полза на държавата и народа! Никой не е наясно какво ще е следващото управление и накъде ще задуха вятъра, но определено спекулантите ще го отнесат.
  • 21 Дидо

    2 18 Отговор
    Много разбирачи много нещо! Ту им се привиждат балони, ту розови слонове. Много то писачите тук и хабер си нямат от имотен падар обаче , ей така, време да мине, да драснем по някой ред в нета.А повечето са голтаци. В последните години жилища купуват предимно хора от провинцията!Защо ли!? За да учат или работят в София. А където има търсене ще има и предлагане. А онзи " отворко" с ник "ПРОЛЕТ" който ми визира САЩ, направо "изби рибата" с коментара си. Я си направете труда, така и така имате време, колко и какво можете да купите напр. в Лондон или Париж. Пък тогава коментирайте. Само за пример : Партерно помещение, годно за живеене, от 26 кв.м в центъра на Лондон в момента се продава за 800 000 евра!? Какво ще кажете? Голям "балон" надуват пустите му англичани.
    Поинтересувайте се бе!пък тогава пишете коментари. Всичко друго е чесане на езици.
  • 22 ШАХ

    6 0 Отговор
    докато данъците по имотите са ниски а лихвите по депозитите са нулеви тенденцията ще е такава , и аз съм се чудел от къде се намират хора да купуват като се има предвид :
    1. вълната от ипотеки през периода 2002 - 2008 г те не са изплатени и се предполага хората да не участват сега на пазара
    2. хората с лоша кредитна история с бамнала ипотека и те не са на пазара
    3. постоянно се тръби за демографска криза която е реална
    И се чудя кой купува толкова много

    аз си го обяснявам така :
    Към големите градове има вътрешна миграция за пример мога да дам примерно един Свищов население през 2008 - 35 000 души а през 2011 г - 30 000 души интересно ми е колко ли са сега .Хората търсят препитание някъде . Това определено движи пазара в големите градове .

    И другите основни играчи са уж малката средна класа която се оказа че всеки втори има портфолио от имоти
  • 23 Анонимен

    18 0 Отговор

    До коментар #17 от "konservator":

    Ми тя държавата не е излизала от криза.
    Показателно е хората как се изнасят от България като все едно че сме във война.
    Имотния пазар е пир по време на чума,а балона при цените е факт от поне една година.
    И от БНБ предупредиха че цените са спекулативно надути ,та чак и доклад от Европейската комисия имаше за това че в България се надува нов имотен балон.
    ВСИЧКИ КОИТО ТВЪРДЯТ ЧЕ БАЛОН НЯМА СА СПЕКУЛАНТИ И БРОКЕРИ ОТ ИМОТНИТЕ АГЕНЦИИ!!
    ТЕЗИ ХОРА СА СИ ЗА ЗАТВОРА !!!
  • 24 Гого

    8 1 Отговор
    То има ли инвестиции във България май не?
  • 25 Трън

    3 0 Отговор
    Ехооо платените коментатори.Не се издавайте с тези запетайки
  • 26 Вили

    4 13 Отговор

    До коментар #6 от "Пролет":

    Приятел , имотите в САЩ от какво са построени?!? Кашони или фазер, нещо подобно мисля ? Колко струват имотите в САЩ в столицата или в населените щати, не в средните, където са по 1$ , защото никой не иска да живее там !! Говорим за София, където и 2000€ за квадрат е евтино

    Коментиран от #27, #32

  • 27 111

    0 5 Отговор

    До коментар #26 от "Вили":

    Точно казано...
  • 28 ha ha

    2 1 Отговор
    Нещо ги бълнувате тия цени! То само до август 2018 в ст. град ще има над 500 готови апартамента, които още не са продадени, отделно продадените в строеж са много повече. Та кой ще наема копторите по старите квартали не е ясно :) Та инвестирайте умно!

    Коментиран от #34

  • 29 има ли значение

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "Koko":

    Понеже ти си най-коренния софиянец, като "истинските" американци... И още нещо безбожно е скъпо в софия, защото хората от провинцията ги купуват наемат и не ми говорете за пазарни принципи. Повечето брокери са пълни смотаняци, ако могат, двойно ще вдигнат наема, хем собственика доволен хем за тях повече, че ако може вече и 100% комисионна ще искат. Не нагли ами твърде, има си статистика, около 25-30 % от жилищата в софия са необитаеми, което за град от този мащаб означава че има достатъчно жилища за всички. Знайте едно добре че са необразованите хора от провинцията за да изхранват множеството мързеливи софиянци, защото 500лв за наем са малко, нека да са 600 лв за 50 квадрата, а ако искате и да се "живее", а не да е дупка нагласете 100-200лв отгоре. За покупка е така, 150 000 евро за едно нормално семейно жилище, това са глупости, обзавеждат ги за по 10 000лв и после вдигат цената с 10 000 евро. Това са очевидни неща. За Щатите не знам, но в съседна Гърция апартамен на брега на морето и то не някоя дупка е от порядъка 100 000евро
  • 30 маймун

    4 0 Отговор
    докато банките и спекулативни интереси определят играта няма как да има нормален и стабилен пазар! или ще бъдат пренадути цените или сринати, но и в двата случая те ще печелят за сметка на хората.
  • 31 Kaloyan Ivanov

    1 3 Отговор
    Към "ИМОТЕН БАЛОН": Чакаш да се спука балона в София, защото имаш бол пари да си купиуш жилище или защото си дървен философ?
  • 32 факт

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "Вили":

    София е най-мръсната столица в ЕС.
  • 33 вас

    1 0 Отговор
    До коментар #7.Толкова завиждахме на западняците за ниските лихви по кредити и депозити преди,ето сега и на нас ни вдигнаха от 2 години кредитния рейтинг на страната и лихвите се изравниха със запада какво сте недоволни пак.Аз работя в инвестбанк и мога да ви кажа че лихвите по кредити и депозити ще продължат да падат. Македония, Сърбия,Босна,Украйна,Русия,Молдова сега лихвите там са колкото нашите преди 4 години има и над 10% лихва по депозити.Просто Бялгария и Румъния ни приеха в западното семейство вдигнаха ни кредитния рейтинг и при нас лихвите са почти колкото на запад.Така че ако се вдигнат тук лихвите трябва да се вдигнат и на запад.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 ha ha

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "gost":

    Ти си в грешка брокере! Аз виждам документите!