Last news in Fakti

27 Февруари, 2018 13:07 14 390 2

Китайците инвестират в земеделски земи

  • китай-
  • земеделска земя-
  • инвестиции
Китайците инвестират в земеделски земи - 1
Снимка: Shutterstock

Не е тайна, че населението на Китай, е близо 1/5 от това на планетата. Скоро то ще достигне 1.4 млрд. души. Това безспорно носи след себе си редица проблеми. Единият от тях е как ще бъде изхранено това население. Все повече китайски предприемачи решили да купят имоти зад граница вече се насочват към придобиването на земеделски земи. Причината, че в страната обработваемите площи са под 10% от територията на страната. Те обаче намаляват поради интензивни урбанистични процеси, както и неблагоприятните климатични условия.

В същото време се наблюдава процес по увеличаване на средната класа. Това води до промяна на хранителните навици и до консумацията на повече месо. В резултат страната е принудена да увеличи вноса на царевица и соя за добитъка.

От 2010 г. до края на 2017 г. китайците са инвестирали 76 млрд. EUR в селскостопанското строителство. Половината от сумата е вложена през последните 2 години. Страните, към които са се насочили, са предимно в Югоизточна Азия, Латинска Америка и Африка. Причина до голяма степен са рестрикциите на повечето европейски държави в придобиването от чужденци на такива активи.

Китайските компании било то частни или държавни инвестират предимно в овощни полета, соя, зърнени култури и животновъдство. Купуват се и готови производства. Така например, в Нова Зеландия китайци изкупуват много ферми за мляко, както и млекопреработвателни предприятия. Във Франция се изкупуват все повече лозя, както и ниви със зърнени култури. Това е станало възможно благодарение на вратички в закона. Президентът на Франция Еманюел Макрон, обаче обеща въвеждането на по-строги правила при покупката на земеделски земи от чужденци.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шумахер

    2 2 Отговор
    Дано да дават по добри ренти защото нашите земеделци ни лъжат много особенно в северозапада
  • 2 Свръхаз

    0 2 Отговор
    Колко ви е рентата?