18 Март, 2018 15:43 44 815 3

Още две държави с имотни „балони”

  • швейцария-
  • норвегия-
  • балон-
  • цени
Още две държави с имотни „балони” - 1
Снимка: Shutterstock

Централната банка на Швейцария предупреждава, че силният ръст на цените на жилищата в Конфедерацията може да доведе до корекция на пазара на недвижими имоти. Подобна оценка направи и главният финансов регулатор на Норвегия за местния пазар.

„Цените на частните жилища и къщи започнаха отново да се повишават. Отчитайки значителното поскъпване на този тип имоти през последните години, въпросните сегменти се намират опасно близко до корекция на цените във възходяща посока в средносрочен план”, посочва Националната банка на Швейцария (SNB). Очаква се институцията да повиши условията за получаване на ипотечен заем, тъй като другият основен инструмент за „укротяване” на цените – повишаване на лихвените проценти по жилищните кредити, е невъзможно да бъде приложен. Причината е, че регулаторът се стреми към по-продължително стабилизиране на швейцарския франк. Процентът инфлация също така е нисък.

По-решителни мерки ще предприеме Централната банка на Норвегия. Тя е готова да повиши лихвените проценти по ипотечните заеми през следващите месеци, като очерта рисковете за жилищния пазар в краткосрочен план.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Глуппо

    14 4 Отговор

    До коментар #1 от "ууууууу":

    Кое е общото между имотният пазар в Норвегия и твоя бивш комунизъм? *Хората които ги вълнува тази статия тоест ипотека в Норвегия или Швейцария едва ли им дреме за комунизъм и изобщо за останалите в татковината ни.
  • 3 Брат ми

    22 2 Отговор

    До коментар #1 от "ууууууу":

    Ти Норвегия и Швейцария не ги мисли.Гледай утре да имаш 10 кинта за газ на калибрата.