Last news in Fakti

16 Февруари, 2012 21:55 1 953 11

Ръст от 13% за период от 10 години

  • банско-
  • инвестиции-
  • имот
Ръст от 13% за период от 10 години - 1
Снимка: М. Богданова ©

За последните 10 години цените на недвижимите имоти в област Благоевград са се повишили с 13%, а строителната активност се е доближила до тази във Варна и Бургас. Всичко това се дължи на популярността на зимния курорт Банско. В периода 2001-2011 г. в ски съоръжения там са били инвестирани 65 млн. EUR. Това се посочва в доклад за социално икономическите ефекти от инвестиции в ски туризъм в региона Банско-Разлог за последните 10 години, изготвен от Industry Watch.

Тези вложения спомагат за цялостното развитие на региона. В следствие на тях са направени допълнителни вложения в размер на 550 млн. лв. За разглеждания период са открити над 1500 фирми, упражняващи дейност в сферата на търговията и обслужването. Броят на новооткритите заведения за обществено хранене е 530, както и 310 обекта за хранителни и промишлени стоки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Emio

    1 0 Отговор
    Аха... Баш така... 6 години се увеличаваха доргде натрупат 30%... и след това за 4 години загубиха 17%...
  • 2 стилмоп

    0 0 Отговор
    И пак са отгоре
  • 3 ментелаж

    0 0 Отговор
    Ха ха , дявола чете евангелието.Вместо да кажат че за последните 5 години има поне 20% спад.Те се мъчат да сравняват с цени от 2001 ва.То по тази логика в България всички цени на имотите се повишават.
    С тези жалки 13% за 10 години даже и инфлацията не могат да си покрият.
    Хайде много здраве на инвеститорите.
  • 4 много здраве

    0 0 Отговор
    Докато при жилищния сегмент наблюдаваме оптимистични нотки на подобряване на пазара, то във ваканционния положението остава критично. През изминалата година цените на предлаганите имоти там е спаднала с още 25%. През 2011 г. средната цена, на която са се извършвали сделки, е била 35 000 EUR, докато година по-рано тази цифра е 42 800 EUR, посочват от агенция „Бългериан Пропертис”.

    В момента най-евтините имоти, които се предлагат на пазара в Банско, са студия в центъра на зимния курорт на цена от 350 EUR/кв.м. Имотите са напълно завършени. Едностаен апартамент с големина 37 кв.м може да се купи и срещу 10 000 EUR, сочи справка в сайта за недвижими имоти imot.bg. 330 EUR/кв.м е исканата сума на обзаведено студио от 38 кв.м. Най-скъпият апартамент, който се продава в момента в Банско, е с големина 139 кв.м и цена 675 EUR/кв.м.

    От най-високите си стойности през 2008 г. офертните цени на ваканционните имоти в Банско са спаднали с 55%.
  • 5 Тип-топ

    0 0 Отговор
    Хората пишат за последните 10г,а той се пъне с анализ за момента.
    С кого спориш?Едно си баба знае,бае и т.н.
  • 6 някой

    1 0 Отговор
    Статията просто казва че цените са се върнали почти на нива от преди 10 години. След още една година ще се върнат на изходна позиция и тогава ще има покачване 0% за 11години.
    заглавието ще е : "Имотите запазват цените си 11 години"
    Толкова за илюзиите за бг имотни инвестиции.
  • 7 Тип-топ

    0 0 Отговор
    Някой,много смело.Пишеш статии с година напред и толкова категорично.Да вярвам ли да не вярвам ли,по-скоро невярвам.
  • 8 някой

    0 0 Отговор
    Ако искаш вярвай.За сега 10 годишната инвестиция в имот не е била изгодна. Около 1% поскъпване на година е направо смешно.Тази година дори и най оптимистичната прогноза не вещае повече от 5% така че пак си под най консервативната печалба от банков депозит.
    За да купуваш имот ти трябва поне 10% поскъпване годишно.Такова нещо няма да се случи със сигурност тази година , а ти вярвай в каквото си искаш.
  • 9 Тип-топ

    0 0 Отговор
    Колко ще ти струва имот,който носи10% годишно,мб 200ем2
    Ти другите за балъци ли ги имаш.С повишаване на доходността се повишава и цената.Сам преценяй кога да купуваш,но ако сбъркаш сърди се на себе си.Сигурно ще сбъркаш.
  • 10 някой

    0 0 Отговор
    Купува се когато нещото което купуваш носи печалба.Казах ти и преди времето за купуване беше 2003 та а за продаване началото на 2008 -ма .Който го направи спечели другите загубиха и сега се вайкат кога пак щели да се вдигат цените.
    Сега ни чака дълъг застой а спорд много прогнози и спад.В никакъв случай не е време за купуване на имот.А ти си решавай ако вече не си се набутал.
  • 11 Тип-топ

    0 0 Отговор
    Някои купиха преди 2003,продадоха 2008 и сега пак купуват после пак ще продават,разбират ги тия работи и знаят че немогат да натискат цените това е единствено във властта на пазара.