Какво е разрешено по германските стълбища

Публикувана: 24 Август, 2018 06:21
7 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3571
ШРИФТ ПЕЧАТ
 
Източник:
Deutsche Welle

Ухание на чесън и обувки, детски колички, препречващи входа, шкафчета за обувки по стълбите. Всички познават подобни „преживявания“. Но за общите части на сградите в Германия важат строги правила. Ето някои от тях:

Детски колички

Германците обичат децата, често повтарят те самите. Доказателство? Детска количка можете да оставяте във входа или по коридорите, стига това да не създава сериозни затруднения на съседите. Дори наемодателят изрично да го забрани, съдът ще отмени забраната. Разбира се, за това са необходими следните две условия:

Първо, съседите спокойно да могат да се движат във входа и по коридора; и второ - родителите да живеят на висок етаж и без асансьор. Забрана за детски колички е допустима единствено, ако коридорите са прекалено тесни, ако съществува друга обща част, предназначена за „паркиране" на детски колички или ако има асансьор.

Велосипеди

Германците обичат и велосипедите си. Въпреки това за тях има ограничителни правила. В германските жилищни сгради велосипедите се прибират или в специално помещение, пригодено за целта, или в собственото мазе, или в жилището. Велосипеди и велосипедни ремаркета могат да се оставят и в двора, ако няма друга възможност. Но във входа и в коридорите, включително към мазето, действа забрана за оставяне на велосипеди.

Ролатор

Хората, които имат трудности с придвижването, могат да оставят сгънатия си ролатор в коридора на жилищната сграда, стига да няма друго подходящо място. Второто условие гласи: ролаторът не бива да пречи на съседите или да ги затруднява по някакъв начин. Лошо става, разбира се, когато проклети съседи настояват, че им пречи, макар в действителност да не е вярно.

Изтривалка

Всеки има право на изтривалка пред вратата си! При лошо време дори е допустимо на изтривалката да се оставят и обувки. Този обичай е общоприет и не пречи на съседите.

Торби с боклук пред вратата

Торбата с неизхвърления боклук можете да оставите пред вратата на жилището – но само за малко! И после по най-бързия начин да я изхвърлите на определеното място. Никому и наум не идва, че боклукът може да остане пред вратата повече от няколко минути, камо ли часове. А това е и строго забранено.

Шкафове за обувки

Етажерки и шкафове за обувки, както и други малки шкафчета, нямат работа пред вратата на жилището. Мястото на мебелите е в жилището – и точка. Все пак в един случай съдът е преценил, че обитателят на таванско помещение може да си сложи етажерка за обувки, понеже оттам други съседи не минават. Има и втори прецедент, когато пак съдът е дал право на наемател да си инсталира пред вратата шкаф за обувки, дълбок максимум 30 сантиметра, защото това не пречело на съседите.

Саксии и украси

Поставянето на саксии по междуетажните площадки, на картини в рамки, дори на статуетка на Богородица – всичко това е въпрос на вкус. Живущите всъщност нямат право по свое усмотрение да украсяват общите части. Но това може да стане по споразумение със съседите и собствениците. Съдът отхвърли иск на наемател, който настояваше да му бъде намален наемът заради статуетка на Богородица на стълбището, която явно е накърнявала собствената му религиозна идентичност.

Вратата към моята крепост

Можем ли да я украсим? Да, може, но предпазливо. Допустимо е, например, да си окачите някаква красота с текст „Добре дошли", а също така коледен венец или великденски клонки.

Миризми на манджа

С обичайните кухненски миризми по стълбището всеки трябва да се примири. Това важи дори тогава, когато съседите готвят с екзотични подправки или с много чесън – по въпроса има дори съдебно решение! Забранено е обаче да насочваш изпаренията от абсорбатора си към стълбището.

Тютюнопушене

Да пушиш в жилището или изобщо в сградата по принцип не е забранено. Недопустимо е обаче да проветряваш задименото си жилище през входната врата към стълбището. А договорът за наем или Правилникът за вътрешния ред могат да забранят и пушенето в общите части.

Външната врата – заключена или не?

Невалидни са всякакви указания за заключване на входната врата. Тя е и авариен изход, тоест – за живущите е важно във всеки един момент да могат да напуснат безпрепятствено сградата. Все пак две германски съдилищата смекчиха тази уредба. Да, няма задължение за заключване на входната врата, но договорът за наем или правилникът за вътрешния ред все пак могат да задължат хората от партера да я заключват – само нощем.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери