19 Юли, 2024 18:38 5 973 36

Може ли тръба в апартамента ни да се окаже обща част?!?

  • апартамент-
  • общи части-
  • тръба

Вижте историята, разказана от читател на ФАКТИ

Може ли тръба в апартамента ни да се окаже обща част?!? - 1
Снимка: Shutterstock

По този въпрос ни сезира наш читател – възможно ли е ВиК тръба, захранваща с вода кухнята на едно жилище, да се окаже обща част на сграда в режим на етажна собственост. Оказва се, че според Районен съд Пловдив и Окръжен съд Пловдив – може.

Историята е следната. Д.Р. е собственик на апартамент в сграда в режим на етажна собственост. Съседът му над него от години не извършва ремонт и наводнява апартамента на Д.Р. След многобройни писмени и устни покани, Д.Р. е принуден да заведе дело пред Районен съд Пловдив с искане съдът да задължи ответника да преустанови бездействието си и да извърши ремонт на ВиК инсталацията в апартамента си, както и да заплати парично обезщетение за нанесени вреди /поради необходимост от шпакловане, грундиране и боядисване на повредените от водата таван и стени/. По делото е приета съдебно-техническа експертиза, съгласно която течът е предизвикан от тръба апартамента на ответника, захранваща с вода кухнята от банята му /естествено, след водомера и след отклонението от вертикалния щранг/.

В експертизата ясно е посочено, че: „от баните са прекарани хоризонтални водопроводни разводки от стоманени поцинковани тръби и фитинги, по пода на коридора, над междуетажните стоманобетонови плочи към тоалетните помещения и кухните в жилищата“; „Жилището на ответника е разположено над това на ищеца по делото. Разположението и площта на помещенията в жилището на ответника по делото е идентично с гореописаното на ищеца по делото“; „най-правдоподобна причина за отразилия се теч, може да се посочи от компрометиран участък от хоризонтална водопроводна разводка от стоманени поцинковани тръби и фитинги, преминаващ по пода на коридора, над стоманобетоновата междуетажна конструкция на 3-ти с 4-ти надпартерен етаж и захранваща водочерпните прибори в тоалетно помещение и кухнята на ап. 7, ет. 4 на ответника по делото.“; „нанесените щети от прониквали течове от ап. 7, ет. 4 на ответника по делото“ и др.

Въпреки това заключение, което е прието от съда като безпристрастно и компетентно изготвено, с Решение № 73/04.01.2024г. по гр.д. № 7191/2022г. по описа на ПРС, исковете са отхвърлени като неоснователни. Основен довод на съда е, че тръбата минавала над междуетажната бетонова конструкция /плоча/, поради което същата представлявала обща част на сградата?! От извода на съда следва, че тръбата, захранваща кухнята на един апартамент с вода, идваща от банята му, представлява обща част, защото минава под замазката на пода на коридора на същия този апартамент. Възниква логичният въпрос кой следва да плаща водата, след като тази тръба представлява обща част на сградата…

Решението е било обжалвано с редица аргументи пред Окръжен съд Пловдив. Един от практическите такива е, че обикновено водопроводните тръби се прекарват под замазка на пода или на стена, а не върху теракота, например. Въпреки всички доводи, някои от които предизвикват насмешка с оглед елементарната им техническа и житейска обосновка…

Окръжен съд Пловдив потвърждава решението! Есенцията на въззивното решение е че се касае за „компрометиран участък, предизвикващ теч у ищцовото жилище, но съответно извън териториалния обхват на индивидуалната собственост на ответника“.

Като заключение – общо 4-ма съдии – един районен и трима окръжни възприемат тезата, че водопроводна тръба, обслужваща един частен апартамент в сграда, преминаваща в коридора на жилището от банята до кухнята, свързана СЛЕД водомера на жилището…представлява ОБЩА ЧАСТ на сградата по смисъла на Закона за собствеността. От страна на потърпевшия ни читател предстои обжалване пред Върховен касационен съд с надеждата този правен абсурд да бъде коригиран.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Знаещ

    58 4 Отговор
    Обща чаС?!?

    Коментиран от #4, #12

  • 2 Ломския

    64 2 Отговор
    В б.г.всичко е възможно,добре платена сума и променят закона.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 обща час

    42 2 Отговор
    Факти, как очаквате да ви вземат на сериозно извън часът на класния и в частта "недвижими имоти"?
  • 7 а ла хулю фишер

    82 4 Отговор
    тия тръби са поставени допълнително от ответника на горния етаж и не са там по изначалния проект. Поставят ги за икономия- от един бойлер да се захранва и кухнята , но изгниват и става белята. Тия съдии са функционално неграмотни и трябва да бъдат изхвърлени на трудовия пазар

    Коментиран от #33, #35

  • 8 смешни съдийчета

    43 3 Отговор
    Съдистите станаха строителни инженери. Аланкоолу, пгс и вик са специалности, които се учат 5 години в УАСГ.
  • 9 Леле, ужасТ

    41 3 Отговор
    Това на снимката сграда в която живеят хора ли е ?! Стигнахме ....А...фрика

    Коментиран от #10, #19

  • 10 Варненец

    25 30 Отговор

    До коментар #9 от "Леле, ужасТ":

    СъвеЦки останки, какво очакваш?

    Коментиран от #22

  • 11 Ко речи?

    20 3 Отговор
    Всичко вертикално е общо.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Гост

    21 2 Отговор

    До коментар #12 от "Въйййй":

    Най-смешното е, че вече повече от час няма кой да го види и да си оправи простотията.
  • 14 Хахахах

    34 2 Отговор
    Факти вместо да ме триете защото ви казвам колко сте неграмотни си поправете правописните грешки да не се излагате
  • 15 Хъс

    17 6 Отговор
    Цигането Костов, вкара сградна
    инсталация. Барозу каза: "Щом не
    ползваш, не плащаш," но никой не
    го чу. Изтипосаха от гей-съюза
    един треторазряден нещастник
    да каже, че като имаме етажна
    управа- да плащаме. Ала, като
    кажеш, че са твой тръбите и искаш
    наем- няма никой.
    КОЙ НИ ЗАЩИТАВА???

    Коментиран от #17

  • 16 БАЙ КУРТИ

    11 2 Отговор
    Миленчо, Миленчо вярър те вее на ЧЕРЕН КАТЪР. Поне малко да беше иакарал право!/ 1 семестър и нямаше да пишеш простотии
  • 17 Казуар

    14 4 Отговор

    До коментар #15 от "Хъс":

    Вертикалните тръби на парното са обща собственост на живеещите във входа. А ти си от тези които са изключили радиаторите, ползват топлината от тръбите и не искат да плащат. Да плащат загубите тези които ползват парно. Явно си селски тарикат.
  • 18 Шахтов

    8 0 Отговор
    Може- водосточната тръба от покрива. Водосбора от покрива е общ проблем. Но, ако питате Жоро тЪрбата проблема е в комунистите....
  • 19 И по ГОЛЯМ ужас има

    8 1 Отговор

    До коментар #9 от "Леле, ужасТ":

    Ела в манастирски ливади ЗАПАД

    Коментиран от #26

  • 20 Все тая

    3 2 Отговор
    Ти не си в часТ😆
  • 21 Абе хора

    8 2 Отговор
    Какво станА, та за такива коптори даваме тонове злато или се заробваме доживот в кредит. КОЙ ни пре ...ба
  • 22 Госта..

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Варненец":

    Във Владиславово ,Петлешев или Левски да не е по различно ???

    Коментиран от #23

  • 23 Че кой ти спори

    6 5 Отговор

    До коментар #22 от "Госта..":

    Цяла банания е пълна с такива бетонни палатки, на които връзките между панелите отдавна са корозирали и е въпрос на време... А за външен вид да не говорим, мен лично ще ме е срам, да живея в такова нещо
  • 24 Ами да

    6 0 Отговор
    Или съдиите са ку - ку, или Нотариусът пак се намесва!
  • 25 БгТопИдиот🇧🇬

    1 3 Отговор
    на кадрото :
    вертикална кочинка за панелни талаъми.
  • 26 архитект

    6 0 Отговор

    До коментар #19 от "И по ГОЛЯМ ужас има":

    И какво става в Манастирски ливади Запад ? Нали новото строителство било хубаво ?
  • 27 Инж.

    6 2 Отговор
    Този казус още веднъж доказва, че България е един кенеф!
    В България няма адекватни съд и прокуратура.
    Редно е да се заведе дело срещу държавата, няма да сеу чудя ако тогава съдът прекрати делото с мотива, че няма държава и по тази причина не може да се води дело срещу нея. Кенеф БГ- запазена марка!
  • 28 По памет

    3 0 Отговор
    Ако не ми изневерява паметта, общи части са тези които в режим на етажна собственост се ползват от повече от един от собствениците. Това са покрив, стълбища, асансьор, вертикални щрангове, шахти, отдушници, ел инсталации до електромера и др.
    Понеже водопроводната тръба в случая не се ползва от останалите съсобственици не може да се причисли като част от общите части.
  • 29 Много спорове за възникнали

    0 0 Отговор
    Много спорове за възникнали на базата на непознаване на дефиницията за общи части в режим на етажна собственост. Всичко що е част от сградата и прилежащата и инфраструктура и се ползва от повече от един собственик /независимо кой/ е обща етажна собственост. Всички съсобственици са отговорни за поддръжката и ремонтите на тези части пропорционално на дяла които притежават по натурален акт.

    Коментиран от #30

  • 30 Щом акта

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Много спорове за възникнали":

    Е натурален според теб а не нотариален ясно Е колко ги разбираш тези работи

    Коментиран от #32

  • 31 факт

    6 0 Отговор
    Обща част е сградната инсталация, т.е. вертикалните щрангове, всяко отклонение от тях, което снабдява отделно жилище, е собственост на този, който е собственик на жилището. Тепърва чакайте още абсурди, родени от българския съд, откакто в него влязоха калинките на П.еевски. Това е само едно от всичките безумни съдебни решения в последните години, които напълно обезсмислят правораздаването и ще доведат до саморазправа, защото българското правосъдие не е никак евтино, но затова пък е абсолютен брак. А едва ли това решение подлежи на обжалване пред ВКС, защото не вярвам цената на иска да е на 5000 лв. Но вече и от ВКС не чакайте правосъдие, защото калинките напъплиха и там също както Деса Простакеса в Конституционния съд.
  • 32 Благодаря

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Щом акта":

    И аз си хванах грешката след публикуването, но няма опция за редактиране. Все пак останалото от написаното си е така. Или не си съгласен?
  • 33 Отговор

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "а ла хулю фишер":

    Обща част са само щрангове, довеждащи вода парно до имота. Отклоненията независимо от къде да прокарани, са индивидуална собсвеност. Колегите съдии са се объркали и почерпили.
  • 34 Гост

    1 0 Отговор
    Апартаментът си е общежитие. По темата: всичкото тръба, след водомерът, е частна собственост и за него следва да се грижи и да се търси отговорност от собственикът на жилището, от чиито водомер се захранва въпросната тръба. Това, под мазилката, над мазилката...... са врътки.
  • 35 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "а ла хулю фишер":

    Не се казва, кой е собственикът и на кого е 40век.
  • 36 Гост

    0 0 Отговор
    Поредното доказателство, че нямаме място нито в Шенген, нито в ЕС.