28 Август, 2018 10:33 3 013 4

Ръст от 60% на глобите на парижките рентиери

  • франция-
  • париж-
  • жилища-
  • наем-
  • airbnb
Ръст от 60% на глобите на парижките рентиери - 1
Снимка: Shutterstock

Все повече парижани, решили да припечелят от краткосрочно отдаване под наем на свое жилище в платформата Airbnb, решават, че могат да не плащат данъци от тази дейност. Това доведе до ръст от 60% на сумата събрана от глоби през първите осем месеца на текущата година в сравнение със същия период на миналата. Местните власти са събрали 1.4 млн. EUR.

Опасенията на властите са, че популяризирането на краткосрочното отдаване под наем на жилища ще доведе до ръст в наемните нива на жилищата, които се отдават дългосрочно, тъй като се намалява предлагането. Наскоро властите ограничиха броя нощувки, през които собствениците могат да отдават имотите си на краткосрочен принцип. Също така всеки, който иска да упражнява подобна дейност трябва да се регистрира в кметството. Правителството обмисля да повиши данъка от отдаването под наем на жилище за туристически цели.

Чрез Airbnb се отдават 65 000 жилища в Париж. Броят на хотелските стаи е 80 000. През последните 5 години близо 20 000 собственици на жилища са престанали да ги отдават на дългосрочен принцип и са се насочили към туристическия сектор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ежко

    8 6 Отговор
    Къде отиде инициативата и свободата на владеене на частната собственост?Нали това беше фундаментално право при капитализма?Сега банда бюрократи налагат ограничения....

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Schmidt

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ежко":

    Хотелите също са частна собственост но плащат данък, нали?
  • 3 ГосТ

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ежко":

    В Париж не е капитализъм. Социалната система и данъците са много по големи от любимите ви комунистически държави
  • 4 Турист

    2 0 Отговор
    Във Франция е добре да си социално слаб на помощи или държавен чиновник , всеки предприемач е подложен на невиждана репресия от страна на държавата. Разговаряйки с обикновения французин разбираш, че края на тази велика страна наближава.