Last news in Fakti

3 Септември, 2018 09:37 14 725 34

Двоен ръст на жилищните данъци

  • жилища-
  • данък-
  • промяна
Двоен ръст на жилищните данъци - 1
Снимка: М. Богданова ©

Сериозни промени в данъците, които ще плащат собствениците на недвижими имоти, готви Министерството на финансите. Плановете са те да влязат в сила от 2019 г. Що се отнася до притежателите на повече от едно жилище, те ще загубят отстъпката от 50%, която ползват в момента за основното си жилище. По закон намалението се ползва от всеки българин, независимо от състоянието му. След промените тази привилегия ще имат само собствениците на едно жилище. Това означава, че за всички останали от 2019-а данъчното задължение за основния апартамент (или къща) ще се удвои.

Основният довод на Министерството на финансите е, че по-богатите нямат нужда от преференции. Също така се регистрират и доста случаи на злоупотреби, особено когато един човек притежава жилища в различни общини. Във всяка от тях той декларира, че имотът му е основен, за да плаща двойно по-малко данък. Информационните системи между общините нямат електронна връзка, което и позволява подобна злоупотреба.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 dragula

    70 17 Отговор
    И пак държавата стоварва върху хората своята несвършена работа.
    Човек от място с висока безработица, където има имот, като се премести в град, където може да си намери работа и изтегли кредит за жилище и му предстои да го изплаща 30 години, не може да се нарече богат по никакви критерии.

    Коментиран от #9, #26

  • 2 КРИБ

    81 8 Отговор
    хазната е празна и ограбена няма приток на свежи пари няма икономика чакат на данъци и глоби за това полицаите се крият във храстите о камерите
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 JEEP

    51 6 Отговор
    Най-голямото перо в имотния е такса смет, за нея няма отстъпка и сега. Другото не е чак толкова много.
    Иначе съм съгласен с коментарите преди мен. Хазната е празна и трябва да се напълни по някакъв начин.

    Коментиран от #30, #34

  • 5 читател

    37 5 Отговор
    Тоест, понеже общините не са свързани с централна система и не могат да контролират декларациите за основен имот, премахват преференциите. Е няма държава!
  • 6 Ефтини сензации

    30 34 Отговор
    Така е!
    Богатите трябва да плащат!
    Щом имаш повече от една къща, повече от една кола, никакви отстъпки в данъците!
  • 7 Morgoth

    18 3 Отговор
    Това няма да внесе кой знае каква промяна. Такса смет си остава същата и си остава основната част от данъка.
  • 8 Исастър

    20 25 Отговор
    Хайде бе, нали сте отворили ей.. такава уста. То не бяха ремонти на пътища, медицински доплащания разни за куцо, кьораво и сакато, безплатни лекарства, нови заплати на който е по-гласовит и т.н. Сега ще плащате. Всичко е пари. Тоя народ е отворил уста като хипопотам на зъболекар и реши, че ще живее и ще се лекува като в Швейцария. Крайно време е да започне и да плаща данъци като там.
  • 9 Ефтини сензации

    19 5 Отговор

    До коментар #1 от "dragula":

    Простолюдието възпитавано в андрешковщина, нищо друго не може да измисли...
  • 10 Еее

    24 8 Отговор
    След година две ще ви принудят да си изкарате имотите за продан и тогава ще рухне надутия пазар.
  • 11 Гост

    37 3 Отговор
    Държавните служители не си плащат осигуровките, там са най големите загуби за хазната, 500 000 чиновници, полицаи, военни, съдии и т.н. по 300 лв. средно месечно осигуровки = 15 млн. на месец загуба това е.

    Коментиран от #13

  • 12 Филип ll

    42 1 Отговор
    Мутрите плащат ли данъци? Адвокатчетата може би? Циганите плащат да? Колко милиарда неприбрани от тези? Всичко се стоварва върху малкото останали които могат нещо да направят, и които имат какво да загубят. Прехвърлям българските си имоти на фирмата ми в Англия и няма да плащам нито един лев за мутри, цигани и адвокати. По принцип не трябва да има никакви отстъпки за никой. Всеки да си плаща своето. Не и в България.

    Коментиран от #17

  • 13 сметки

    12 0 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Я пак сметни 500 000 х 300 лв
  • 14 ДОКО

    33 5 Отговор
    ЕМИ КАТО НЕМА ИКОНОМИКА ОТ КЪДЕ ДА ДОЙДЕ ПАРАТА..И СЕ ПОЧВА НОВИ ЦЕНИ НА ГРАЖДАНСКА ОПА И НОВИ ЦЕНИ ДА РЕЧЕМ ТАКСА СМЕТ/СКОРО ЩЕ СЕ СЕТЯТ И ЗА ТОВА/ОПА А СЕГА И НОВИ ДАНЪЦИ..КАКТО КАЗВА БОКО ТЪПОКО ТРЕБЕ ДА СЕ СЪБИРАТ ПАРИ ОТ ПРОСТИЯТ НАРОД ЩОТ НИЕ ОТ ПОЛИТИЧЕСКАТА АРИСТОКРАЦИЯ НЕМА ДА ПАДАМЕ С НИВОТО ДЕ..ТАКА ЧЕ БЪЛГАРИНО НЕ ГЛЕДАЙ УМНО..ЗАЩОТО ОЩЕ ФИЛМА НЕ Е ПРИКЛЮЧИЛ ИМА ОЩЕ ДЪРВЕТА ДА ИЗЯДЕШ ПО ГЛАВИНАТА,АМА В ФИРМАТА НАРЕЧЕНА ПАРЛАМЕНТ ПРОБЛЕМИ НЕМА 240 ДУПЕТА СИ ВЗЕМАТ ПАРАТА РЕДОВНО СТАНДАРТА ИМ Е СУПЕР А ЕФЕКТА ОТ ТОВА Е НУЛЕВ НЕМАТ РЕШЕНИЯ ЗА ОБЩЕСТВОТО..
  • 15 koko

    40 10 Отговор
    Това правителство е тръгнало... Управлението на ГЕРБ e възможно на-вредното за страната, показателно е че чуждите инвестиции се оттеглят с 200.. Тръгнали да вдигат данъците, сами си режат клона на който седят. Още малко и народа ще се вдигне. Вдигнаха гражданската и за какво? Парите отиват извън страната. Убиват животните на хората за да затрият животновъдството, за да могат големите чуждестранни вериги да си пробутват отпадъчната продукция и замразените 30 годишни меса.
  • 16 ПРОСТ

    30 7 Отговор
    Ако имаш две жилища едното е под наем. Ако му вдигнат данака вдигаш наема. Демек се гърчи единственно и само бедния човек без нито едно жилище. Но на никои не му дреме за него.
  • 17 Диди

    9 4 Отговор

    До коментар #12 от "Филип ll":

    Ако щеш си ги прехвърли и на узбекистанска фирма, това са "местни данъци и такси" и са дължими където се намира имота.

    Коментиран от #18, #19

  • 18 Малоуменсъм

    5 1 Отговор

    До коментар #17 от "Диди":

    Но ще го плащам с наемите които вземам
  • 19 Филип ll

    5 1 Отговор

    До коментар #17 от "Диди":

    Местните данъци и такси засягат имоти на физически лица, и точно там ще е удара. Ако същите имоти са собстеност на ООД, данъчното облагане е урегулирано в корпоративното и търговско законодателство. Всъщност ефекта на едно ООД и в БГ ще е същия, но аз бих ползвал съществуващата си компания разбира се.
  • 20 Townboy

    11 3 Отговор
    Боко тиквата изтегли 50млрда заеми от които политическата мафия (всички парламентарно представени партии) откраднаха поне половината за себе си. Сега идва ред да се правят вноски по дълга и ще събират парите от нас. Аз съм за народен съд и разстрел на всички министри а депутатите и всичките им роднини да бъдат натикани в "Белене".
  • 21 въй

    6 1 Отговор
    пълния полуидиот министир да вкара закон за облагане на приходите от дадените под аренда земи! срока отдавна изтече!!
  • 22 Патриот

    7 2 Отговор
    Къде са европейските инвестиции?
    Пак народа български ще стриже държавата.
    И пак определени етноси ще имат само права без задължения и всичко ще им е безплатно. Всичко за ад може Бойко с обществените си поръчки да смуче милиарди с офшорните си сметчици.
    Защо богатите не плащат повече?
  • 23 У лево е Крим

    6 3 Отговор
    Е ми... След като ГЕРБ ни наблъска с кредити и съсипа икономиката.. Какво очаквате? - Данъците ще растат! Избирайте ги!
  • 24 Бай Иван

    5 3 Отговор
    Боко я изпразни хазната
  • 25 Колю

    1 1 Отговор
    На времето ,при бай Тошо се каза ,че нямаш право на повече от един имот и точка. Комунистите ,срам -не срам пред другарите ,се развеждаха масово за да запазят вили,лозя ,апартаменти и т.н. Сега с този начин освен ,че ще ни окрадът още без да са вложили нищо от общината или държавата в частни имоти ,но ще предизвикат и вълна от разводи с доброволна делба .Единия взема за основно имот и другия също. Отново печели съда и за това вдигнаха таксите за развод. Всичко е замислена отдавна и така ,че да сте ограбени. Пример- двор на кооперация в която имаш идеална част. Превърната в обществена градинка с люлки още при социализма. Никага не си ползвал и ти натрисат изведнъж данък за 10 / ДЕСЕТ / години на зад + такса смет .Само едни 550 лв примерно с лихвите.Градинката си е там и си я ползва всеки.Така е направена с бордюри ,пейки,пясъчник пързалка ,че и колело трудно минава ,да не говорим за друго.
  • 26 гост

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "dragula":

    Или продава имота на село , или живее под наем в града , като има два имота ще плаща данъци.Кое не е ясно?
  • 27 злобар

    2 1 Отговор
    Бат Бойко грешка нема !
  • 28 CarmenKim

    0 5 Отговор
    Аз правя $ 86 на час, работейки от дома. Бях шокиран, когато съседът ми каза, че средно е $ 95, но виждам как работи сега. Сега чувствам толкова свобода, че съм мой шеф.

      Това е, което правя >> www.Ecash10.COM
  • 29 Joro

    3 1 Отговор
    Имам 4 апартамента които съм ги купил с инвестиционна цел, ако ми вдигнат данъците, аз ще вдигна наемите за да си избия поскъпването и съм сигурен, че няма да съм единствения, от което излиза че това на практика ще засегне хората без нито едно жилище... Доста тъпо решение на министерството на финансите. Само се чудят как да смучат пари от най-бедните. Да вземат да измислят как да вдигнат минималния доход и пенсиите, не само да взимат.
  • 30 Българин

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "JEEP":

    подавасе декларация 4е имота не се ползва и такса смет не се дължи. ако дадеш под наем и не ти платят а ти оставят и задължения НАП искат предварителни вноски за данъка... НЯМА СМИСЪЛ!
  • 31 Шаран БГ

    0 1 Отговор
    "КРИБ № 2" Прав сте в първата част на своя коментар. Смятам, че за втората грешите. Нима не виждате, какво става по пътищата на страната? Всеки ден трупове- рядко само един. Ами нека се крият където искат, с дронове , от Космоса да ни следят -- карайте внимателно и спазвайте стриктно правилата!! Фаровете ни виновни и полицаите, че така или иначе вършат работа по опазване на нашия живот!Не ни стигат калпавите пътища и разрешената по тях максимална скорост, шепата пари, които всеки изсипва, за да подкара някакъв таралясник, да си върши работата или да отиде на работа.Сега и по-високи данъци, че половината ни живот минава да се сдобием със жилище, дом, апартамент , къща ! Сега другата половина ще минава в това, да плащаме на държавните чиновници, че са ни разрешили да си набавим жилище. Нямам думи !! За големината на данъчната тежест върху българина - просто нямам думи. Тия хора се оляха. Собствените си доходи постоянно вдигат / и законно и незаконно/, за народа не мислят. Нима доходите ми са се повишили- на мен , на Вас, на съседа Ви ?? Сега са наумили, че ще ни гонят от тая територия, ще ни гонят, ама да ни вземат и панелните жилища, къщите по села и градове и земята, която уж ни реституираха, санким върнаха отново. Земята на практика наполовина не е наша - обработват я много сериозни бизнесмени. Дори някой от тях си позволяват и рента да не дават. Или държат сумите в банки за лихви и след 5-8 месеца току подхвърлят някой друг кирлив лев ." Ама така и так
  • 32 Шаран БГ

    1 1 Отговор
    " Ама така и така ще бягате от тази територия, за какво В и са имоти тук ??"
  • 33 Гост

    1 0 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: притежателите на повече от едно жилище, те ще загубят отстъпката от 50%, която ползват в момента за основното си жилище"- не знаех че това било преференция!? Благодаря за преференцията! Трогнат съм, подарявам ви я!
  • 34 Бай Хей

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "JEEP":

    Ами като спрат да крадат тъпите гербероиди и ще има при не само в хазната!