11 Септември, 2018 12:37 6 989 29

Ганев: Пазарът днес е много по-стабилен в сравнение с преди 10 години

  • ганев-
  • жилища-
  • море-
  • балон-
  • имоти
Ганев: Пазарът днес е много по-стабилен в сравнение с преди 10 години - 1
Снимка: М. Богданова ©

През последните три-четири години поскъпването на жилищата е в рамките на 4-5% на годишна база. Това е плавно и бавно увеличение, което определено не може да доведе до образуването на имотен балон. „Не виждам основание да се определя сегашната ситуация като някакво надуване на „балон”. Съществува търсене и хората имат нужда от жилище, съответно и купуват”, каза в интервю за най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg Добромир Ганев – председател на Национално сдружение „Недвижими имоти”.

Господин Ганев, каква е ситуацията на пазара на жилища в двата най-големи морски града от началото на годината?

С 8% повече сделки с жилища има през първото полугодие на тази година във Варна. Издадените разрешителни за строеж са за 240 000 кв.м. РЗП жилищна площ, а в етап на строеж са 230 000 кв.м. РЗП. Отчита се ръст между 40% и 60% спрямо първото полугодие на 2017-а. Идентична е и картината в Бургас. Там има издадени разрешителни за строеж на 130 000 кв.м. жилищна площ, а в етап на изграждане са 120 000 кв.м. Ръстът в броя сделки е по-малък от този в Морската столица – 1%.

Миграцията ли е основният фактор за ръст в броя сделки? Ганев: Пазарът днес е много по-стабилен в сравнение с преди 10 години

За Варна и Бургас имаме много различни групи купувачи. Има и такива, които мигрират, но не те са основната група купувачи. Друга група са млади семейства, които сега са решили да купят имот. Трети са българи, които живеят в чужбина. Четвъртата група са студенти, които са решили за постоянно да се установят (Варна е сериозен университетски център, където има около 30 000 студенти).

Също така имаше период между 2008 и 2014 гг., когато всеки отлагаше покупките. Сега те се реализират. Има ръст на ипотечните кредити.

Често вече се спекулира с въпроса, че сме близо до нов имотен балон. В същото време излезе и информация, че новата финансова криза отново ще тръгне от имотите.

Едва ли ще тръгне от България. Лично аз считам, че този термин „балон” е много интересен за медиите, но няма нужда да говорим за „балон”, защото първо като прочетем какво е определението за „балон” в икономическата сфера или в тази на недвижимите имоти, ще разберем, че няма такъв „балон”. „Балон” при недвижимите имоти означава, че за кратък период цените скочат много бързо. Това го имаше в периода 2006-2008 гг. Тогава можеше да се каже, че имаше нещо подобно, но сега не виждам такава тенденция. Цените скачат с по 4-5% максимум на година. А статистиката за първото полугодие сигурно ще покаже и по-малък процент на ръст.

Все повече клиенти се изкушават да купят на етап строеж или дори „на зелено”. Какви са рисковете за тях?

Когато излиза такова голямо количество строителен продукт съществува риск, ако няма финансиране за съответния инвеститор, в някакъв момент нещата да се объркат като парични потоци. За мен в момента това е риск. Когато се решава да се купи „на зелено” трябва да се внимава какви договори се подписват, кой е инвеститор, да се знае дали има финансиране, да се знае дали разчита единствено и само „на зелено” или пък е някакво съотношение между пари получени на етап „на зелено” и банков заем. Това са важни неща, които могат да създадат някакъв проблем, ако самите потребители се отнасят нехайно към своите финанси.

Не виждам основание да се определя сегашната ситуация като някакво надуване на балон. Съществува търсене и хората имат нужда от жилище и купуват. По какви причини – това е друг въпрос. Доходите са добри, макроикономическите параметри на страната са добри. Да винаги има вероятност в следващ момент да се обърне тенденцията и да имаме вече по-малко продажби, по-малко ръст на цените или някакъв спад. Но това зависи от много други неща.

Кои са те?

Например, лихвите, които се очаква да започнат да се повишават. Това според мен, ще стане не по-рано от 2020 г. Европейската централна банка ще започне с ново по-плавно покачване едва след 2019 г., нещо, което може да се отрази в някаква степен възпиращо на пазара, защото всяко покачване на лихвите, означава по-големи вноски по ипотечни кредити. Това води до по-малко покупки и влияе на цените. Нещата са обвързани и освен това България е твърде малка икономика, за да не зависи от световната такава. Така че има някакви сътресения, които вероятно ще се отразят на пазара в България. Дали ще има и кога е трудно да се прецени.

По отношение на сегашните инвеститори във Варна, строителите на какъв принцип избират къде да купят парцели – цена на земята, местоположение или...?

Всичко това е важно. Цената на съответния парцел, възможността и параметрите на застрояване, възможности за това какво РЗП може да бъде изпълнено, какви са цените в дадения район, какви са очакваните цени, какви са продажбите. Разбира се, и оценка на макроикономическата обстановка в средносрочен план, което не и никак лесна процедура. Процесът е дълъг – придобиване, градоустройство, проектиране, строителство, продажби. Това е минимум 2-3 години.

В София имаше места, където се строеше без инфраструктура. Тези имоти си останаха с проблемите.

Това вече е избегнато като риск, защото купувачите са значително по-внимателни и по-грижовни за своите финанси. Ставаме по-мъдри и по-опитни и това спомага за доброто развитие на пазара. Със сигурност пазарът днес е много по-стабилен в сравнение с преди 10 години. Тогава действително имаше психологически фактори, дори единствено и само от очакването, че ще влезем в ЕС и това очакване изобщо не означаваше (и то така се и случи), че като ни приемат, на другия ден ще станем по-богати. Днес няма такъв психологически фактор, че нещо ще се случи, като например да дойде една голяма група чуждестранни купувачи да катализира пазара. Това го няма. Основно купувачите са българи и наши сънародници, които живеят в чужбина. Явно последните виждат перспективата, след като работят в активния си период от живота си, да прекарат старините си в България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Eeee

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "OpheliaBernier":

    Какво общо има ти какво правиш със тази статията?🤔
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 PATRIOT

    46 5 Отговор
    Не само че има балон....ами и то голям...
    Хора няма, имоти има...цени юнашки, за някакви кутийки в някакви гета...
    Майтап отвсякъде...ама като има балъци - има и тарикати...
    Хахаха
  • 6 Чичко Паричко

    18 1 Отговор
    Няма балон, има дъвка.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Балон

    19 1 Отговор
    Пук
  • 9 пират

    19 0 Отговор
    Сега е модерно да си продаваш 10-20 години от живота.
  • 10 Бай Пешо

    22 5 Отговор
    Цялата селения се е събрала в София ,я вижте какви са цените в другите градове.Как да няма балон , има и още какъв. В момента няма никакви закони в строителството !!! Държавата спи.Строителите си правят каквото си искат .НАй много се лъже в новото строителство , правят се икономии от Арматурно желязо -това не се вижда и като стане едно земетресение и като започнат да падат жилищата ново строителство ,ТОГАВА ЩЕ СТАНЕ ЯСНО кой какво краде,но умрелите никога няма да се върнат!!!,Ще стане като не качествения асвалт на ПЪТЯ УБИЕЦ.НЕка писаното от мен да стигне до парламента и нащите дупетати на време да вземат мерки!!! Защото след дъжд качулка след сватба булка ,ще бъде МНОООООГО КЪСНО.Освен това никой не е вкарал строител в затвора за измама в продажбата и УКРИВАНЕТО НА РЕАЛНАТА ЦЕНА ПРИ КОЯТО СЕ КУПУВАТ ЖИЛИЩАТА!!
  • 11 смех на буци

    8 4 Отговор
    Вчера срещам кварталния пияница. Напикал се и пак пиян на куче. Питам го абе имот ти намери ли си наи после жена бе. А тои вика - Не ама вече много ги подбирам. Вдигнала му се била цената ХАХАХАХАХХА
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 тоя

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Байо":

    Платих им да ме питат. Други въпроси имаш ли.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ne kupuvai be

    9 3 Отговор
    който купи над 900 еур/м3 се е преебал! В момента се продават само кенефиии. партериии и последни етажи. Печените купувачи знаят цената на евро/м3 и реалните цени.

    Коментиран от #19, #21

  • 17 Иван

    13 1 Отговор
    То от няколко месеца цените на жилищата са едни и същи, което значи че е достигнат пика. Оттам нататък само надолу ;)
  • 18 Бай Благой

    13 2 Отговор
    Поевтиняването на имотите ще е още по-страшно. Много хора затвориха едни пари в НИ с цел отдаване под наем.
    Наблюдавам в София какво се случва:
    Има блокове в които няма нито един светещ апартамент!!?
    Има нови такива в които има по 1-2 обитаеми апартамента.
    Същевременно продължава да се строи!!
    Не знам изобщо как хората си инвестират парите без да са направили подробни проучвания относно обитаемост, цени и разни други фактори...а вярват сляпо на разни брокери, повечето от които дори са мега измамници(особено ако става въпрос за наемане на жилище).
  • 19 Гошо

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "ne kupuvai be":

    Аз на кубичен метър и аз не я знам. Би ли ми я казал.
  • 20 Янко

    15 0 Отговор
    Скоро много хора ще изплащат 20-30г жилища купени на 100-120к на цена от 50-60к.
  • 21 Гошо

    5 8 Отговор

    До коментар #16 от "ne kupuvai be":

    И какво значи печен купувач, тоя дето идва и почва да ми определя цената ли? Значи е там и гледа стока, тоест е кандидат купувач. Но не купува, като не му отърва си тръгва, може да даде най-много препоръка, но да ми определя цена на изпипан имот, хайде моля. Да иде и да си определя на копторите които гледа.

    Коментиран от #22, #25

  • 22 Шаранче

    10 1 Отговор

    До коментар #21 от "Гошо":

    Аз само да питам какво значи ИЗПИПАН имот. Аз лично мислех да купувам тази година. Но тотално се отказах. Та това са отвратитални за живеене дупки и според мен са на почти двоина цена. Оставям вас и изпечения господин да си се пазарите. Мен ще ме видите когато цената е друга на обява.
  • 23 огнян

    2 2 Отговор
    Защо коментират хора които нямат нищо общо със строителството, цените и реалните оценки,но в България всеки може всичко независимо има ли ценз или няма.
  • 24 Оракула от Матрицата

    3 0 Отговор
    Виждам, че ще има раздвижване на пазара. Ама нагоре ли? Надолу ли? Вие ще прецените , още догодина ще има рязка промяна
  • 25 Умен

    10 1 Отговор

    До коментар #21 от "Гошо":

    Купувачът определя цената а не продавача. Иначе и аз продавам тор 1000 лева грама.

    Коментиран от #29

  • 26 строя сгради

    1 12 Отговор
    Балъците стискат паричките,чакат да паднат цените,коментират по сайтовете и развиват теории за балони,докато други правят милиони.

    Коментиран от #28

  • 27 Умен

    5 0 Отговор
    Тоя ганев е лъжец! Заявявам го най-отговорно. Поскъпването е 50% за 2 години. Къде ги видя тези 4-5 процента на годишна база
  • 28 хихихи

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "строя сгради":

    Балък с пари няма!!! Ти си живото доказателство.
  • 29 човек

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "Умен":

    В почти всички случаи купувача е банката. Сългасен съм,че тя определя цената. А колко трябва да ти е акъла за да купуваш ..... То реално даже нищо не си и купил де. Как може да купиш нещо без да го платиш и то да е твое.