Last news in Fakti

1 Октомври, 2018 15:25 2 888 2

С 13% поскъпнаха жилищата в Словения

  • словения-
  • жилища-
  • цени

С 13.4% поскъпнаха жилищата в Словения през второто тримесечие на текущата година в сравнение със същия период на 2017-а. На тримесечна база, спрямо първите три месеца на тази година, увеличението е 4.2%, сочат данните на Националния статистически институт на страната. Ръстът се дължи най-вече на имотите ново строителство. За година стойността на новопостроените жилища се е увеличила с 30.3%, а на къщите - с 20.2%. През второто спрямо първото тримесечие на текущата година също има драстично увеличение - 11%. При новите жилища ръстът е 13.8%. Почти без промяна остава цената на къщите, където поскъпването е едва 0.1%.
На вторичния пазар в Любляна апартаментите са поскъпнали със 16%, което е с 9.8% повече в сравнение с останалите региони на страната. От март до май тази година са сключени 2330 сделки. Това е с 3.5% повече в сравнение с първото тримесечие на текущата година. От тях едва 59 са сделките с имоти ново строителство.
Едва ли през тази година броят покупко-продажби ще успее да достигне рекордните нива от миналата година, коментират анализатори. За 2017-а броят им е бил 36 000 на обща стойност 2.3 млрд. EUR, което е най-високо ниво от 2007 г. досега.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 предсказател

    6 1 Отговор
    Догодина ще се вдигнат с още 34.6%
    Преди да се сгромолясват в пепелища