1 Август, 2019 13:21 2 678 14

Словения: Бързо поскъпване на жилищата

  • словения-
  • жилища-
  • цени

Средната цена за страната е 1494 EUR/кв.м

Словения: Бързо поскъпване на жилищата - 1
Снимка: Shutterstock

Цените на жилищата в Словения вървят нагоре с бързи темпове, а търсенето се поддържа от стабилния икономически ръст. Рекордно повишение е регистрирано в град Нитра – 27% за периода от първото тримесечие на 2018 г. до първото на текущата. Средната цена на квадратен метър жилищна площ към момента в страната е 1494 EUR. Най-скъпите жилища са в Братислава – 2053 EUR/кв.м, като поскъпването за година е 5.5%. В другите големи градове също се регистрира поскъпване, с изключение на Кошице, където жилищата са поевтинели с 3.5% на годишна база.

Анализатори прогнозират, че търсенето на жилища от страна на местни жители и чуждестранни инвеститори няма да намалее. В Братислава може да се образува дефицит, като се има предвид, че се регистрира спад в предлагането на нови жилища. Благодарение на добрите икономически показатели ръстът и в цените, и в търсенето на жилища ще се запази в близките години.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    22 0 Отговор
    Живял съм в пълна заблуда, като съм си мислил, че Братислава и Нитра са в Словакия, а те къде били, в Словения
  • 2 Неутрал

    15 1 Отговор
    Тази статия е за Словакия, а не за Словения. Градът на снимката е Пиран в Словения.
  • 3 Гост

    12 0 Отговор
    Всичко точно, само не разбрах от кога изброените градове са преминали към Словения. До скоро бяха в Словакия,но кой го е грижа...
  • 4 Мартин

    13 0 Отговор
    Някой е изпуснал часовете по география
  • 5 Трудовакъ

    11 0 Отговор
    Изумително! Сензационно! Нови велики географски открития! Столицата на Словакия - Братислава, била в Словения! Западнословашкия град Нитра също се оказа в Словения! Авторите на статията за награда ще получат приз от Кралското географско дружество на Великобритания за изключителния си принос в географията!
  • 6 Само питам

    10 0 Отговор
    Цари тотална безпросветност и безпомощност щом се бъркат Словения и Словакия! В крайна сметка в Любляна или в Братислава жилищата са по 2053 EUR/кв.м?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Димитър

    2 0 Отговор
    Ей, селянин, Братислава не се намира в Словения!!!!!!!!!!
  • 9 дам

    3 5 Отговор
    Много сте остроумни, важна е новината , че в Братислава апартаментите са двойни на тези в София, както и заплатите.
    Следователно, който чака 500 евро квадрат в София , има много да чака

    Коментиран от #11

  • 10 Тодор

    1 0 Отговор
    Словения или Словакия....
  • 11 Гост

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "дам":

    Така говореха и през 2008г.,пък гледай какво стана.
    По-важното е, че новината стои цял ден,модератора трие коментари, но никой не сеща да си оправи тъпотията.

    Коментиран от #14

  • 12 Тролл2

    1 0 Отговор
    И софиянци искат да им се вдигнат цените, ама нещо корупцията пречи.
  • 13 Цеко сифоня

    5 0 Отговор
    Компютри компоти
    Всичко е еднакво
    Словения Словакия
    Нема проблеми
    Деееееба тъпите джурналя
  • 14 Катя

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Авторът на статията има желание да си купи апартамент, но……. няма парички :). А и не е особено компетентен и аргументите му са твърде елементарни. Съществува 18-годишен цикъл на пазара на имоти, който важи за всички свободни пазари. Този автор въобще не е чувал за него. Та според този цикъл през следващите 7 години се очаква рязко повишаване на цените на имотите, и то по целия свят. Имотите са най-големият актив на капиталовия пазар. Актив стотици и дори хиляди пъти по-голям от всички останали активи взети заедно. Цената на този актив влияе и се влияе от състоянието на световната икономика и в тази връзка си има свои икономически закони на които се подчинява. Основният закон, описващ движението на цените на имотите във времето е именно 18-годишният цикъл. В този цикъл в момента сме в 11-тата година и през следващите 7 години ще наблюдаваме драстичен скок на цените. След това разбира се че ще има спад, но до тогава…….. само нагоре и силно нагоре!