Last news in Fakti

27 Септември, 2018 20:47 2 971 1

Португалия пред Испания по поскъпване на жилища

  • португалия-
  • жилища-
  • наем-
  • цени
Португалия пред Испания по поскъпване на жилища - 1

Проблем в сферата на недвижимите имоти, който привлича все повече вниманието на португалското правителство, е бързият темп на поскъпване на жилищата. За периода януари 2015 г.-юли 2018 г. поскъпването е 12.2%. Това е два пъти повече в сравнение с Испания и три пъти спрямо средните стойности на държавите членки на Европейския Съюз.

Първият фактор, който е причина за подобен бърз ръст, е силното търсене, както от местни купувачи, така и от чуждестранни. А предлагането не е в състояние да задоволи търсенето. В момента се обсъжда държавният бюджет на Португалия за следващата година, но по всичко личи, че правителството се стреми към съкращаване на държавния дълг.

Икономиката и през текущата година ще продължи да се развива, но ръстът ще е по-малък в сравнение с 2017-а. За тази той е определен на 2.1%, а за следващата – 1.8%. През 2017 г. държавният дълг на Португалия беше третият най-висок в ЕС – 125.7%, след тези на Италия и Гърция, съответно 131.8% и 178.6%.

С 2.3% нарасна икономиката на южната европейска държава през второто тримесечие на текущата година. Чистият експорт повлия негативно на ръста на БВП, но вътрешното търсене и в частност потреблението и инвестициите, до голяма степен го компенсираха. Последното по традиция се поддържа от силния пазар на труда. Процентът на безработица продължава рязко да спада и към юли 2018 г. вече е 6.8%. Потребителското доверие също остава на високи нива.

Междувременно правителството възнамерява да приеме някои мерки по отношение на жилищния пазар през 2019 г., за да намали натиска върху сегмента. Така например, една от целите е да се понижи чуждестранният инвеститорски интерес. Това ще стане чрез промяна на част от изискванията за получаване на „Златна виза”. Наскоро премиерът на Португалия обяви, че хората, които се върнат в страната през 2019 г. и 2020 г. могат да получат отстъпки по отношение на подоходното облагане, за покупката на билети за връщане у дома и при купуването на жилище. Последното ще увеличи разликата между търсене и предлагане още повече, предупреждават анализатори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.