6 Октомври, 2018 11:03 4 961 5

Обезценяването на жилища в ОАЕ продължава

  • дубай-
  • оае-
  • жилища-
  • цени

По света

Обезценяването на жилища в ОАЕ продължава - 1
Снимка: Shutterstock

Със 7.6% поевтиняха жилищата в най-предпочитаното от чужденци емирство – Дубай. Данните са за второто тримесечие на тази година в сравнение със същия период на 2017-а. Сред причините са слабият икономически ръст, неувереността сред инвеститорите и свръх предлагането на пазара на недвижими имоти.

Съпоставяйки цените през второто спрямо първото тримесечие на текущата година, то поевтиняването е в рамките на 1.3%. Пазарът на имоти в Обединените арабски емирства се оказа един от най-променливите в света. В Дубай се случи едно от най-лошите в света обезценявания. Последното толкова силно поевтиняване на тримесечна база се е наблюдавало в периода от третото тримесечие на 2008 г. до третото тримесечие на 2011 г. Тогава имотите са загубили 53% от стойността си, съобщава Global Property Guide.

С 15.9%, до 30.2 млрд. USD спаднаха сделките с недвижими имоти през първото полугодие на текущата година в сравнение със същия период на 2017-а, сочат данните на Агенцията по вписвания на Дубай.

Икономическият ръст на ОАЕ през 2017-а беше коригиран от 1.3% на 0.5%. Това е най-бавният ръст на икономиката от 2009 г. досега. Основната причина е спадът в добива на петрол. Очаква се икономиката на ОАЕ през тази година да се увеличи до 2%, а през 2019 г. до 3% по данни на Международния валутен фонд. Това ще се дължи най-вече на стабилизирането на цените на петрола, ръста на международната търговия и инвестициите свързани с EXPO 2020, както и съкращаване на държавния дълг.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ганю

    5 0 Отговор
    Нищо, те могат и с по-малко - вж историята
  • 2 чичо ви

    10 0 Отговор
    И още ще падат. Като свърши петрола кой ще живее там? Искат да го направят финансов и туристически център и е много добре, че мислят за бъдещето, но на 50 градуса как да стане?!?!

    Коментиран от #3

  • 3 Ганю

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "чичо ви":

    Петроп - има, няма, ако не го купуват - файда нема!
  • 4 Аз съм

    0 1 Отговор
    Петрола е основна суровина за производство в химическата индустрия. Факт.
  • 5 Пацо пойзана

    3 0 Отговор
    Колко излиза една гарсониерка в бурж халифа и по възможност с тераса за прането