Last news in Fakti

16 Март, 2012 14:52 7 790 18

Къде е изгодно да си купите имот

  • инвестиции-
  • имот-
  • лондон-
  • варшава-
  • париж-
  • cbre

Международната консултантска компания CBRE публикува резултатите от свое проучване сред 340 инвеститори проведено през февруари относно най-добрия град за инвестиции в недвижими имоти. Първото място е за Лондон. 37% от анкетираните са го посочили като най-перспективния пазар за покупка на апартамент. Изненада в класацията е Варшава. 12% от участвалите в проучването я смятат за перспективен пазар. Бронзовият медал е за Париж. Гласувалите за френската столица са 9%.

„Растящата популярност на Лондон в съчетание с несигурната икономическа обстановка в еврозоната  са причина градът да е на първо място в класацията”, обяснява Питър Деймсик, старши икономист в CBRE.

Топ 10 на най-добрите градове за инвестиция в недвижим имот:

1. Лондон

2. Варшава

3. Париж

4. Мюнхен

5. Берлин

6. Дъблин

7. Хамбург

8. Стокхолм

9. Мадрид

10. Франкфурт


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Психоза Масова

    4 3 Отговор
    А-а-а, не може така! АХХ и балона веднага да им обяснят, че София е номер 1.
  • 2 Мадуран

    4 0 Отговор
    Къде е изгодно да си купите имот....
    ......в северозападна България.Без пари са.
  • 3 O_O

    4 0 Отговор
    Класацията е за най-изгодни имоти, а не за най-евтини.

    Коментиран от #4

  • 4 qwerty

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "O_O":

    @3 точно така
  • 5 bubblehead

    3 4 Отговор
    Другари юруш на лондоснките маслини че не останаха! Само малък проблем има - вървели средно по 15 000 евро/м2, а парижките маслини по 8000 евро/м2 .... Вероятно тия с тая класъция имат предвид че тия са изгодни дестинации са защото скоро, много скоро ще се удвоят цените там , например в Лондон до 30 000 евро/м2, докато нашите неизгоидните скоро ще паднат още наполовина до 200 евро/м2 .... за да стане разликата в цените повече от 100 пъти!!! а в заплатите 5-6 пъти!? ха честито на изгодните инвестиции! Юруш! ха-ха-ха!
  • 6 мнение

    4 1 Отговор
    Правилно разсъждаваш.В тези градове от класацията има перспектива за растеж.В България такава не се очертава така че посоката от години е надолу.И тази година тенденцията не се променя.
  • 7 bubblehead

    2 3 Отговор
    Ама другари я по свериозно!? Начи как е възможно 15 000 евро/м2 да е изгодно а 500 евро/м2 да е неизгодно!? Ха-ха-ха! Юруш на маслините! Между другото по колко са маслините във Варшава, заплатите знам са около 2 пъти нашите? ха-ха-ха!
  • 8 мнение

    4 0 Отговор
    Ако отидеш в Афганистан може и за 10 евро да вземеш квадрата.Значи ли че е по изгодно от Лондон?
    В България всичко е умряло , имотите са некачествени , никаква перспектива , всички бягат навън . При тези условия явно и 500 евро са много и не върви търговията така че ще се търси ново дъно явно. Такъв е пазара.
  • 9 Гладен Брокер

    2 0 Отговор
    A София, къде е София?!?!?

    Качествен имот с луксозна локация в края на Бусманци също е добра инвестиция
  • 10 имот бг

    6 0 Отговор
    София на 99 -то място след Мугадишу. Родните брокерчета само се чудят как да убедят хората че било много изгодно да си купиш коптор за 700 евро квадрата построен за 250 евро квадрата.За тяхно съжаление наивниците са все по изчезващ вид.
  • 11 Bossman

    0 0 Отговор
    Переспективата за разтеж на София е на север.Идеята там да се построят луксозни офиси и жилища.Освен това до околовръстното са построени хубави къщички и апартаменти.Всеки който е минавал от там ги е видял.Относно че Лондон е на първо място като най-добро място за покупка на имот не бих се съгласил.Шумотевица,задръствания и барове пълни с пияни компании.Освен това и може да те оберат професионалисти.Най-изгодно е да си купиш имот в Швейцария.Висок стандарт и точни хора.
  • 12 bubblehead

    0 2 Отговор
    Ало какъв Афганистан бе!? В Кабул в добрите му квартали не ви мърда поне $1000/м2 , каквото и да означава добър квартал в Кабул.... И за това бяха писали преди време в имот.бг къде сте спали веждите да пропуснете това добро място за инвестиции.... До колкото си спомням Кабул го бяха обявили за доста добро място за инвестиране естствено по-добро място от София , че то има ли по-лошо масто от София изобщо, може би само Варна , а!? ха-ха-ха!
  • 13 вундершлафен

    2 0 Отговор
    Нека първо да уточним ,че това са мнения на инвеститори а не на хора които си купуват жилище за да живеят в него.В статията се казва, че става дума за апартаменти,сега когато един ИНВЕСТИТОР смята ,че покупката на апартамент е изгодна това може да означава само две неща а именно или очаква да полчава редовно висок наем от него(тук вашно е съотношението на цена към наем а не абсолютната стойност) или очаква цената на апартамента да се вдигне значително че да го продаде и реализира печалба,един ИНВЕСТИТОР ако не са тея двете условия а имено висока доходност от наем съответна към цената на имота и или бързо повишаващи се цени на апартаментите (както беше при нас в бума) никога не би се заинтересувал от подобна ИНВЕСТИЦИЯ.Ха сега ми кажете кое от тия две условия изпълнява бг.пазара на апартаменти,точно така нито едно,затова и ни няма в класацията.Там може да сме били в бума но не и сега.На пазара на жлища единствените клиенти са хора които искат да си купят жилище за да живеят в него а пък ние им обещахме такива по 200е. и то в докторската не по кварталите.
  • 14 някой

    2 0 Отговор
    Правилно. София не е място за покупка на имоти и за това я няма в класацията.Не се очаква нито покачване на цените нито кой знае какви доходи от наем.Какво толкова дискутирате инвеститорите са си направили сметката.
  • 15 Krassi

    0 0 Отговор
    В Патреш е най изгодно!!!
    Къщи с 2 декара двор за не повече от 7-8000лева!
  • 16 bubblehead

    1 0 Отговор
    Другари ето ви я голямата картина къде е изгодно и къде е перспективно купуването на имот в близките години поне докато не се доблилим до полoвната на средните европеиcки цени друга тенденция не виждам... защотo до средните цени с тия вежди никога... Ето ви статия с цифри да четете и да мъдрувате сле дкато я осмислите .... ха-ха-ха!
    ---------------------------------------------
    http://www.investor.bg/novini/122/a/bylgariia-e-shesta-v-sveta-po-ryst-na-jilishtnite-ceni-za-perioda-2001-2011,131803/

    България е шеста в света по ръст на жилищните цени за периода 2001-2011
    Цените на жилищата у нас за последното десетилетие са се удвоили дори след отчитане на инфлацията, според доклад на Lloyds


    България се нарежда на шесто място по ръст на жилищните цени за 10 години в глобалната класация на Lloyds TSB International

    . Според статистиката за последната година цените у нас са се понижили с 10%.

    Подреждането показва, че цените на жилищните имоти у нас са се повишили със 106% за периода между третото тримесечие на 2001 и третото тримесечие на 2011 г. Изменението е изчислено като е взета предвид инфлацията на потребителските цени за периода.

    Общото повишение на цените у нас е повече от двойно по-високо от това, отчетено във Великобритания, която се нарежда на 13-то място в класацията.

    Ръстът у нас изпреварва с близо пет пъти този в страните в еврозоната, които отчитат средно повишение от 23% в жилищните си цени за десетилетието.

    Проучването на Lloyds показва, че развиващите се пазари са отчели най-големи ръстове в цените през последното десетилетие. Общо четири от топ шесте пазара, оглавяващи класацията, са представители на развиващите се икономики. Сред тях са и трите пазара с най-големи повишения сред 32-те страни, включени в доклада.

    Индия е начело на класацията с общ реален ръст от 284% за периода. Тя е следвана от Русия, Южна Африка и Литва, съответно с повишения от 209%, 161% и 143%. Хонконг се нарежда на пета позиция с ръст от 125% за десетгодишния период.

    Закономерности

    Цените на жилищата закономерно са отчели най-големи ръстове в онези държави, в които е регистриран и най-силен ръст на БВП. Изключителното повишение на цените в Индия отчасти отразява и ръст от 280% на БВП в страната за съответния период (14,3% годишно - бел. ред.), се казва в доклада на Lloyds.

    Общият БВП е отчел ръст от общо 155% в 10-те страни с най-голямо повишение в цените от 2001 г. Това е близо четири пъти повече в сравнение с ръст от 43% на БВП на 10-те страни с най-ниски показатели на цените за периода.

    Най-големите световни икономики пък са сред пазарите, които отчитат най-големи ценови спадове. Половината от шестте държави с най-големи спадове – Япония, Германия и САЩ – са членове на G8.

    Япония отчита най-голям спад в класацията с понижение от 30% за общия период. Тя е следвана от Ирландия с 23%, Германия със 17% и Португалия с 11%.

    Любопитен е още и фактът, че страните с най-големи ръстове в периода преди кризата отчитат най-слаби резултати след нея. Общо четири от шестте топ пазара межди 2001 и 2007 г. са сред най-слабопредставящите се страни след този период. Това показва мащаба на балона и на краха на пазара, с които се характеризира изминалото десетилетие.

    За последната година Хонконг е отчел най-голям ръст в цените – 14%, следван от Индия с 9%.

    Общо 20 от всички пазари в класацията са регистрирали спадове през последната година в сравнение с едва девет през 2010 г. Най-голям е бил спадът в Русия – 24%.

    С оглед на бъдещето перспективата за жилищните цени в глобален план вероятно ще се решава отчасти от темповете на възстановяване в глобалната икономика и от събитията в еврозоната, както и от икономическите перспективи в отделните страни, коментира Сурен Тиру, икономист в Lloyds.

    Топ 10 на пазарите с най-големи ценови ръстове
    за периода 2001-2011 г.:

    Страна Ръст в %
    1 Индия 284
    2 Русия 209
    3 Южна Африка 161
    4 Литва 143
    5 Хонконг 125
    6 България 106
    7 Франция 82
    8 Нова Зеландия 79
    9 Австралия 76
    10 Норвегия 72

    Източник: Lloyds TSB International





  • 17 имотко

    1 1 Отговор
    С две думи в България голям балон се е надул и сега се чака да изпусне за да имат интерес инвеститорите.
  • 18 Гладен Брокер

    0 1 Отговор
    Мехур, в шизофреничния ти пост няма и един ред обяснение защо София я няма в класацията.
    Можеш да им пишеш едни 100-200 страници писмо да се коригират "немедлено"