Last news in Fakti

21 Ноември, 2018 10:37 2 810 2

Язовир залива хилядолетен град

  • турция-
  • хасанкейф-
  • град-
  • язовир

Хасанкейф ще бъде залят от водите на нов язовир

Язовир залива хилядолетен град - 1
Снимка: Shutterstock

Държавен проект за строеж на язовир ще залее турският град Хасанкейф. Отпреди повече от 12 000 години тези места, край бреговете на р. Тигър, се населяват от хора, но скоро всичко това ще потъне в буквалния смисъл на думата. Само на 60 км югоизточно от Хасанкейф ще бъде открит язовира Илису. Идеята за неговото строителство датира от 50-те години на миналия век като част от проект, който цели осигуряването на електричество за кюрдските региони в югоизточна Турция.

„За държавата най-важният аргумент е добивът на електроенергия, но нима може да има някаква полза от това, след като ще бъде погребано едно селище като Хасанкейф? Да не говорим, че язовирът ще осигурява едва 1% от необходимата на Турция електроенергия”, казва Мурат Текин, представител на гражданската инициатива за запазване на Хасанкейф, цитиран от Deutsche Welle.

С реализирането на проекта домовете на близо 50 000 души ще бъдат разрушени. Държавата строи за част от тях ново селище. Жилищата там ще се раздават на принципа на жребия. Също така част от паметниците на културата ще бъдат преместени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Валя

    11 1 Отговор
    Религиозните твърдения за появата на човек са от порядъка на до 5000 г.пр.н.е. но ето че науката разкрива че хора е имало хиляди години преди това . И сега на кой да вярвам , на библията , на корана или на тората ? Май науката е по-достоверна
  • 2 Русенец

    1 0 Отговор
    Народ без история не уважава никакви исторически реликви.