22 Март, 2012 18:21 6 766 51

До 31 март внасят закон за брокерите

  • закон-
  • брокери-
  • имоти-
  • дейност

До края на март Националното сдружение „Недвижими имоти” (НСНИ) ще внесе в Народното събрание предложение за Закон за дейността на брокерите на недвижими имоти. Основната цел на нормативния акт е да очертаят ангажиментите и гаранциите на посредниците. „Очакванията са приемането на подобен Закон да допринесе за изчистването на пазара от „некоректни и случайни” играчи, както и да се да отрази положително  на фиска”, обясняват от НСНИ.

Предложеният от Сдружението законопроект е изцяло съобразен с Европейския стандарт за услугите предоставяни от брокерите на недвижими имоти. Чрез него ще се намали опасността некоректни и неподготвени агенти  да оперират на пазара.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 принципен

    7 3 Отговор
    Гадни лобисти завземат поредното кътче от "свободния" пазар. Такива като тях обезсмислиха демокрацията и систематично пречат на населението да развива инициативи, да забогатява и в крайна сметка да стане независимо от структурите на мафията /едрия бизнес/
  • 2 Моне Моне

    1 2 Отговор
    е те нали са най-подготвените и най-сигурните, да пази Бог !

    Коментиран от #51

  • 3 g dogg

    2 1 Отговор
    [youtube][/youtube]
  • 4 брокер

    6 1 Отговор
    Това щеше да е много добра новина, ако такъв законопроект беше изготвен с участието на гилдията.Ако този законопроект действително е факт, а не някаква партенка може да бъде само недомислено съчинение на лица или интереси с нечистоплътни намерения с цел за създаване на хаос в този бранш и от тук и за някаква мръсна далавера. Колкото до нуждата от такъв закон тя е много отдавна, а именно от момента на функциониране на този пазар.Нека създателите да се легитимират публично и представят своето творение за да бъде обсъдено.
  • 5 клиент

    1 5 Отговор
    Ако не искаха пари и от двете страни щеше да е по-добре!!!Дерат кожи!!!Нека им...

    Коментиран от #41

  • 6 куку

    2 6 Отговор
    Безмислен закон,то никой не ще да работи с посредници. За тази работа си има,адвокати и нотариуси.
  • 7 вили

    7 2 Отговор
    Щом няма нужда от брокери то нека нотариусите и адвокатите да продават имотите,т.е.да рекламамират един имот с месеци и години и да ходят на огледи понякога и по 2 пъти на ден и да стоят на студа или жегите по входовете и клиента да не им идва,както се случва много често.А може клиента и след това да се върне и да си разменят телефоните с другия клиент и тогава да видят колко е лесно да се работи тази работа и да видят как се изкарват лесно пари и кой нотариус или адвокат би издържал това нещо!
  • 8 Ас

    3 5 Отговор
    Брокерите са ненужни паразити!
  • 9 Иван Ценов

    5 0 Отговор
    Добре е да има закон. Да регламентира отношенията между брокерските агенции и техните клиенти. Всеки собственик на имот може да избира да продава или отдава имота си чрез агенция или да го прави сам. Купувачите и наемателите също. Но който е решил да ползва услуги на посредник той трябва и да си плати услугата. Като при нотариуса, като при адвоката, кото при спортния менаджер или музикален ипресарио, като при използването на таксиметрова услуга. Българино разбери : НЯМА БЕЗПЛАТЕН ОБЯД. Искаш да ти се свърши работа - трябва да платиш. Като смяташ че не ти вършат работа недей да звъниш по обяви на брокерски агенции. Всеки труд се заплаща. Дали за някой това е висококвалифициран труд или не е такъв няма значение. Щом искаш някой да работи за теб ТИ му ставаш работодател и в един момент трябва да си платиш. Скъпи сънародници, научете се да си плащатате сметките и тогава и вашите джобове ще са пълни с пари а не със смачкани хартии от банбони и стари автобусни билети. Така че закон трябва да има за да се регламентира кой пие и кой плаща. Да няма вече кьор- софра и Ганьовците да не се правят Джорджовци.
  • 10 куку

    2 2 Отговор
    Сменете работата като не ви харесва, готвачи,шивачи са си все на топло не обикалят и клиентите не си разменят супите и гащите зад вас.
  • 11 Сали

    3 0 Отговор
    НСНИ няма законодателна инициатива, както и всяко NGO. Така че нищо не могат да внесат до 31.март. А това е поредната партнка.
    Ако имат някакъв текст нека го публикуват да го видим.
  • 12 БИВШ БРОКЕР

    6 0 Отговор
    Не се радвайте на такъв закон, защото ще останат само големите агенци на пазара и тогава тежко игорко на тези дето ще купуват и продават, защото комисионните ще скоча. Няма да ги има малките фирмички за недвижими имоти, които работят за да си изкарат прехраната и са много по способни от големите. Замислете се колко безработни брокери ще има. Ще позволите да има монопол на пазара, а сега има конкуренция и така цената на услугата пада.Оставете способните да работят.
  • 13 куку

    1 2 Отговор
    И голямите,да фалират. Всички по нивите,производство и строежите,да разберете как се изкарват пари за дом.
  • 14 гост

    4 1 Отговор
    Относно закона - айде няма нужда....това че не си голяма агенция не значи че не знаеш или не можеш! Оставете Господа самите клиенти да решат кой какво може - не Вие със внасянето на някакви закони! Интересно е как ще окачествите работата и в качеството на какви след като малка агенция присъства на пазара над 4-5 години и клиентите я предпочитат...КАК ?!?! КЛИЕНТЪТ ще реши - това е начина!!!
    А негативните мнения относно брокерите - сигурна съм че всички Вие дори не можете да си представите колко работа Ви върши брокера,а щом не искате не го търсете - никой не Ви принуждава
    Болката е другаде - БАЙ ГАНЬО иска да му свършиш работа за потупване по рамото - СОЦА ОТМИНА драги ДРУГАРИ !!!
  • 15 kirko

    2 0 Отговор
    Незнам лобисти ли са го прокарали, но аман от дребни спекуланти !

    Всеки иска да купи за 5 и да продаде за 7 - айде улево !

    Да кихне едни пари за лиценз и тогава да се прави на мъж
  • 16 Валя Иванова

    5 1 Отговор
    Дано, това да се случи. Аз специално искрено се надявам. За тези , които си мислят че брокерите са паразити , то ние брокерите какво да кажем за онези , които нямат нито офиси нито работно място а го раздават посредник...? Ние вземаме комисиони ,защото си ги заработваме , но също така и плащаме защото си имаме разходи , за които простичкия човечец не може да се досети явно. Хора РАЗБЕРЕТЕ , ние работим за печелим , печелим за живеем , както всеки нормален човек. Стига сте плюли брокерите и/или агенциите . Сигурна съм , че обикновен човек няма да издържи и месец на това , което ние работим от години.
  • 17 Ха-ха-хахххх

    2 2 Отговор
    Докато няма закон, всичко, което ГЛУПАВИТЕ продавачи и купувачи плащат на тези ПАРАЗИТИ е само на добра воля. Всички комисионни и сключени договори за посреднически услуги са абсолютно НЕЗАКОННИ или най-малкото, ако не се плати нищо по такъв договор, после така наречения клиент, ползвател на изк. скъпата услуга на изкл. некомпетентните брокерски посредници, НЕ МОЖЕ ПО НИКАКЪВ НАЧИН ДА БЪДЕ ОСЪДЕН ДА ЗАПЛАТИ КАКВОТО И ДА Е.
    Не сте ли ведели как хиените си искат цялата огромна комисионна от няколко хил. евра за двустайна панелка напр. още при скл. на предварителния договор. Защо ли?!? Защото много добре знаят, че законово не могат да накарат никой да им я плати, ако откаже да го направи доброволно. Това какво означава - че всичко, което им се плаща е само поради глупавата неинформираност на хората, както и хиеноподобното държание на 95% от съсловието на така наречената брокерска гилдия.
  • 18 листопад

    1 0 Отговор
    много тъжно разказваш Валя направо мъкааа.
  • 19 емигрант

    2 0 Отговор
    В другите страни всичко е урегулирано знае се цена и търсене брокера само води показва и коментира плюсовете и минусите на имота,като даденост. цените не коментира защото ще си загуби работата...
  • 20 Bossman

    3 0 Отговор
    Отново бих добавил,че който е коректен и работи добре ще има клиенти,които да го търсят.Има брокери,които лъжат и мамят те съответно ще останат без клиенти.Същото важи и за адвокатите.
    Хубаво е да има закон за търговията с недвижими имоти,но той не трябва да създава монопол,а да има коректни отношения клиент-брокер,както на запад и в САЩ.
  • 21 куку

    3 0 Отговор
    Боосман лошото тук е че ламтят/брокерите/ за пари,които не са виждали и сънували.
  • 22 ПРОДАВАЧ

    4 0 Отговор
    "...НЯМА БЕЗПЛАТЕН ОБЯД..."
    до #9:
    АЛЧНО ПЛЕМЕ са БГ брокерите
    Опитват се да дерат по две кожи и от ПРОДАВАЧА и от КУПУВАЧА
    ИСКА ИМ СЕ ДА ПЕЧЕЛЯТ ПОВЕЧЕ ОТ АДВОКАТИТЕ,
    без дори да са ЮРИДИЧЕСКИ ГРАМОТНИ, НЕ ПЛАЩАТ и за ЗАСТРАХОВКА,
    В СЛУЧАЙ ЧЕ ГИ ОСЪДЯТ ЗА ПРОЯВЕНА НЕКАРДЪРНОСТ (MALPRACTICE)
  • 23 мими

    2 0 Отговор
    ами крайно време е да се регламентират !!!!брокера да не е туристическа агенция..........пипи
  • 24 брокер

    1 3 Отговор
    В последно време, само за разходки ни взеха ! Има клиенти /наречени така/,който нямат работа и по цял ден разхождат брокерите и накрая става ясно, че нямат и пари. Ей така да гледат. Нормално ли е това ? После вземали сме комисиона, ами то и за туристическа услуга трябва да вземаме. Къде по света може да си го позволят това "клиентите". Тук само да гледаме,гледаме и после чакаме да си замине брокера, че да се върнем и да се разберат с продавача. Дори не можеш и да запишеш никакви дани на клиента, неможеш и да се защитиш, че те прескочил. Остава ти само това, че си го завел и си му намерил идеалното жилище за него. После той се свързва с продавача и ти пиеш една студена вода. Това е тъжната действителност в Бг. Така "лесно "си изкарват парите брокерите. Точно както общинарите и други държавни инстанции, който си седят по цял ден на бюрата и се чудят как да си удължат почивките за по още едно кафе, а пък ти си чакай за да си платиш поредния данък !
  • 25 клиент до брокер

    3 0 Отговор
    Ами ще ви прескачаме, след като си вземате такива дебели комисионни. Комисионната не трябва да е повече от 1000лв.
  • 26 куку

    2 0 Отговор
    до /брокера/ А ходите ли,да се предствяте за клиенти? Събирате и разменяте ли нелегална база данни за потенциални купувачи и продавачи? Лъжете ли беспомощни хорица тръгнали,да продават щото или те или роднина е болен? колкото по на зор толкова по добре. Аааайде...Елементарни сте никой до 2 или 3години няма да ви търси...
  • 27 брокер 1

    1 1 Отговор
    Е,вие от измисленото и абсолютно безполезно НСНИ,не пипайте хляба на брокерите.Много негативни пожелания и енергия ще получите.
  • 28 брокер

    1 1 Отговор
    Всичко за закона който някой е решил че го урежда е почти ясно.ПО високи комисионни ,защото ще има само големи на пазара.Заедно със закона за брокерите ,да се проеме закон за ПРЕСКАЧАЩИТЕ ГРАЖДАНИ ,в наказателният кодекс,защото клиентите НИ търсят НЕ ние тях.Когато някой работи следва да получи заплащане за труда си.Който работи почтено винаги ще има работаНА вниманието на ХИТРЕЦИТЕ:безплатен обяд няма,който поручва брокер ДА си плаща.
  • 29 листопад

    1 1 Отговор
    Валя ханъм и бркери1.2 ит.н . Рев, трагедия още в 1ва серия
  • 30 ЧЕСТЕН БРОКЕР

    4 0 Отговор
    КОЛЕГИ БРОКЕРИ,ТРЯБВА ДА СЕ ОТСЕЕ ПЛЯВАТА МЕЖДУ НАС.Не може всеки да лъже от името на агенцийте.Ние искаме да работим ,но със толкова РАЗБИРАЧИ-лъжливи оферти ,намалени цени,местене на снимки на жилища по цяла София на пазара е пълен хаос.Дано малко се въведе ред,защото иначе скоро и ЧЕСТНИТЕ БРОКЕРИ ще изчезнат и клиентите също.Иначе без брокери измамите на уж честни ,граждани ще процъфтяват.Адвокатите също вземат комисионн аза продажба ,и то без никакви огледи и дадени пари реклама.Професионалният БРОКЕР е психолог,адвокат,строител,инженер,маркетингов специалист,придружител,приятел длъжен да слуша всякакви глупости, и това за да бъде прескочен????? Ако всеки в нашата България разбираше и работеше това което може всичко щеше да е прекрасно.Бъдете по позитивни.
  • 31 брокер

    2 0 Отговор
    Точно така ! Цял ден звънят и искат да им свършиш работа, а после "не може ли без комисион ?". Всички тарикати,да те използват безплатно. Защо си искат тогава заплатите като ходят на работа а? На тях трябва да се плаща за труда им, а на нас не. Да, ама не ! Всеки трябва да си плаща,така както и ние си плащаме за реклами,наеми за офиси,осигуровки и транпорт. БЕЗПЛАТЕН ОБЯД НЯМА ! Научете се , че никой не е длъжен да ви върши работата безплатно, така какти и вие не работите безплатно !
  • 32 куку

    3 0 Отговор
    /до честния/ Забрави да кажеш,Лекар,Готвач и Коминочистач....За адвокат се учи 5г
  • 33 брокер 1

    1 1 Отговор
    Листопад,няма рев и трагедия.От люлката до гроба не може без посредници. Трябва някой да обере луфта между страните,този някой е посредника,той е виновния ако нещо се обърка.Анадъмо?
  • 34 ЧЕСТЕН БРОКЕР

    1 0 Отговор
    Не съм имала претенций че съм адвокат,но ДА имам доста познания по право, да кажем че в момента се дипломирам .И това че работя като професионален брокер НЕ МЕ прави неука.Повечето Брокери в големите агенций сме хора със поне едно висше образование.
  • 35 листопад

    0 0 Отговор
    Анадък мъ, 2ра серия появява се, честен бей брокер засега е от добрите но докрая на сериала не се знае? може и той да има тъмно минало. Валя ханъм почива...
  • 36 ЧЕСТЕН БРОКЕР

    2 0 Отговор
    Във всяка професия има честни хора,аз мога да отговарям само за себе си.Обичам работата си .Нямам нужда от лъжи и измами, клиентите коити имат нужда от мен ме намират. Ще работя ЧЕСТНО и въпреки лъжите на пазара.Успешен ден на всички недоволни и късмет .
  • 37 брокер

    1 0 Отговор
    /листопад/Какви са тези турски сериали?Обърнахте България на турски сериал ,пиши на български.
  • 38 листопад

    0 0 Отговор
    /.Питат ме на турски и отговарям./3та серия; честен брокер се оказа кадън. и се отегли другите се нервят, няма работа. А очакват и закон,който съвсем ще обърка нещата./напрежение на екрана/....и отрицателните герои също ги нервират...дано се появи някой клиент с пари в следващите серии...
  • 39 Гаден бюрократ

    2 0 Отговор
    Закон за брокерите!!!...Това са пълни глупости измислени от ненаяли се и простовати.На тия искам само да кажа,че в БГ има търговски закон,който е напълно достатъчен и няма никаква нужда от разни закони за брокерите,бръснарите,коминочистачите,дърводелците,клошарите,чистачите,кенефчиите и др.Проблемите се решават от пазара и конкуренцията,а не от бюрокрацията.Ясно ли е?
  • 40 куку

    1 0 Отговор
    бръснарите,дърводелците и коминочистачите плащат и патентно право,ддс плюс налог/плосък данък/ и ако дърводелеца не ти оправи нещо добре има рекламации, при господа личните брокерчета няма.....Освен поп Агоп.
  • 41 листопад

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "клиент":

    5ти епизод; Седят брокер еснаф,пият кафе,чай и мислят.Кой е виновен? Валя ханъм ги остави Честна кадън също. клиенти с пари и в този епизод няма,няма и стари баби с голями имоти за наеми и продажба няма и селяни продали ниви да искат апартамент с жълти плочки,няма... И тоя преседатела на НСНИ Картал Башходжа и той е един...нищо ще се справят някък си....ще станат точни и почтенни ,хората ще бъдат спечелени и напред към нови сделки./звъни телефон/ клиент? а? неее грешка. КРАЙ на 1ви сезон.
  • 42 123

    1 0 Отговор
    хаха Просто не е истина, В закона е заложено:
    Посредством закона ще се поставят конкретни изисквания за образователен ценз за професията "брокер на недвижим имот", както и ще се редуцира възможността некоректни и неподготвени агенти да оперират на пазара.
    Все още няма училище което да издава диплома за професия "брокер на недвижим имот" Та от Националното сдружение „Недвижими имоти” са решили да сложат в закона образователен ценз за професията "брокер на недвижим имот".Малко се порових и разбрах че този ценз се дава само от (НСНИ) , а цената е :
    Таксите за явяване на изпит за валидиране на знания са:

    - за служители на фирми членове на НСНИ - 120 лв.с вкл.ДДС
    - за служители на фирми извън мрежата на НСНИ - 240 лв.с вкл. ДДС
  • 43 Bossman

    1 0 Отговор
    Надали някой ще се яви на подобен изпит за валидиране на знания.Или работиш добре или не.
  • 44 куку

    1 0 Отговор
    Няма нужда от курсове и изпити. от толкова обсъждана тема защо нямаше даже и един положителен отзив за работата ви ? Само вие си разсъждавахте между вас, всички други мнения бяха отрицателни. Това драги хумористични брокерчета е сигурен знак,че със закон без закон; Търсете нова работа има курсове към социален патронаж,курсове за багеристи,монтажисти има работа по градини и расадници....всяко нещо има край само салама е с два.
  • 45 джими

    2 0 Отговор
    Крайно време беше тези мошенници да бъдат вкарани в пътя и да заслужат комисионните си с труд .
  • 46 листопад

    1 0 Отговор
    Артисти, в евтин сериал......
  • 47 Ха-ха-хахххх

    3 1 Отговор
    Виждам, че нагли брокерчета са се поразпенили тук, отново.
    Само да кажа, че ИМА НУЖДА ОТ СПЕЦИАЛЕН ЗАКОН ЗА БРОКЕРИТЕ, най-малко, за да можеш да осъдиш некадърника, непроверил добре документите на продавания имот или пък участващ в комбина в дадената измама. Това може да стане само като има задължително скл. ЗАДЪЛЖИТЕЛНА застраховка на всеки, опитващ се да изкарва лесни пари от тази дейност. Също така трябва да бъде уредено само с определ лиценз да може да се извършва такава дейност, за да може, когато се пускат фалшиви обяви и като се оплачен в съответната лицензионна комисия и като има такива десетки оплаквания, съответната ИЗМАМНА АГЕНЦИЯ МОМЕНТАЛНО ДА БЪДЕ ЛИШЕНА ОТ ПРАВОТО ДА ИЗВЪРШВА ТАКАВА ДЕЙНОСТ.
    Чак след като това бъде урегулирано, брокерчета ще имат право да се оплакват, че хората ги прескачали, че правели всякакви опити за безплатни обяди. Да, безплатен обяд няма НАГЛЕЦО, но също така ИМА целесъобразност на заплащането на съответната услуга и не може като си ИЗЛЪГЪЛ в обявата за ЕТАЖА, КВАДРАТУРАТА, ЦЕНАТА и още куп други по-маловажни неща после след един оглед, без никакъв начиз за поемане на отговорност от твоя страна при евентуален проблем, без никакви юридически лица в твоята фирма да искаш по 2-3 хил евра комисионна. НЯМА КАК ДА СТАНЕ ТАЯ.
    Чак когато има закон, когато започнете или да си плащате задължителна застраховка, или да плащате такси във фонд за покриване на брокерска некадърност, когато се лицензирате по един или друг начин, за да може да спрат фалшивите и измамни оферти, когато се забрани със закон един брокер да може да представлява и двете страни, защото това е явен конфликт на интереси и е законово недопустимо ( защото ако даден брокер е хванал някакъв продавач и ще вземе пари от него, НЕ МОЖЕ ако даден купувач е без друг брокер да му иска комисионна и от него), чак тогава ще можете да претендирате за заплащане, за непрескачане и т.н.
  • 48 емигрант

    1 0 Отговор
    Четох в коментарите за нелегална база данни.? или греша не знам.Ако това се установи в Америка,който я създава и бачка с нея афро американците в пандела ще го посрещнат,като Памела Андерсън...
  • 49 Bossman

    3 0 Отговор
    До коментар 45 и 47.Вие сигурно нещо твърде много ракия сте изпили явно.Наверно сте работили като брокери и съвсем справедливо/може би заради некадърност/са ви изхвърлили от офиса на фирмата.Просто не се занимавайте с коментари за труда,който полагат брокерите за да доведат сделката докрай и да останат доволни клиентите.
  • 50 куку

    0 1 Отговор
    Силно се съмнявам,че ще се внесе някакъв дори проект. това е само партенка но 99,5 от фирмите работят не коректно което бърка конкретно тяхната работа в бъдеще. Пазара няма да е,същия помнете брокерчета.
  • 51 листопад

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Моне Моне":

    2ри сезон. Картал Башходжа мисли и чеше обецата на ухото; Подкокоросах ги,уплаших ги,стреснах ги. сега Аз вече мога да работя спокойно.Пак се замисля; Ама нали повечето са мои възпитаници? ооо, че то този закон може и мен да подгони,? Я да си караме,като преди.Кой ще внесе проект за закон,кой е тоя? Води жена си на рок парти...танцуват,хора ги гледат и се радват...щаслив човек викат,бизнеса му,бизнес,парите му пари,хубава булка има,пък и обеца златна...Ама той,хем там,хем не е., пак мисли и мисли,нема никакъв закон да има...Ааайде де