Last news in Fakti

27 Март, 2012 16:27 2 770 1

Кабелите изчезват от фасадите

  • фасада-
  • кабели-
  • оператори-
  • санкции-
  • павлова-
  • мррб-
  • днск
Кабелите изчезват от фасадите - 1
Снимки: М. Богданова ©

От днес започва принудително премахване на кабелите от фасадите на сградите, съобщи Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройство. Там, където все още има кабели по фасадите, е възможно абонатите да останат за няколко дни без кабелна телевизия и интернет.

Министър Павлова апелира към гражданите: „Не се сърдете на държавата. Операторите имаха пет години да премахнат висящите кабели и да се приведат към Закона и ако не са го направили, се сърдете на тях, а не на нас. Ние сме насреща, ако те има готовност доброволно да ги премахнат, да преустановим тези процеси, така че да няма ощетени граждани”.

Издадените заповеди за премахване са 450. Бройката може да е малка, но в действителност част от заповедите се отнасят за цели квартали. До момент в сила са 258 заповеди, а още от днес започва изпълнението на 55 от тях.

Прехвърлянето на всички въздушни кабели в подземната инфраструктура трябваше да приключи още през 2005 г. Този срок беше удължен до 2007 г. Тъй като от тогава са изминали пет години и все още на доста фасади на сгради могат да се видят такива кабели ДНСК се принуждава да извърши подобна акция.

Този проблем до голяма степен беше решен в центъра на столицата с ремонта на фасадите на старите сгради и най-вече на тези, които са архитектурни паметници на културата. В кварталите обаче масово и днес могат да се видят висящи кабели.

Другата мащабна акция, която предприемат от министерството, е премахването на базовите станции на мобилните оператори. „Имаме 593 станции, за които е констатирано, че нямат разрешение за строеж, съответно нямат разрешение за ползване и са незаконни. Апелираме към мобилните оператори да разширяват мрежите си, но по законния ред. Те имат възможност в рамките на няколко часа да преустановят електрозахранването, да премахнат своите антени, за да може ДНСК да констатира, че те са го направили доброволно. След това да им се издадат съответните документи от общината и те да направят законни своите базови станции, така че да не сме принудени да ги изключваме, каквото би следвало да направим от началото на април”, обясни министър Павлова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 sss

    2 0 Отговор
    bravo tova s kabelite e mn hubavo
    a ne kato se edno sme na selo , daje na moito selo gi nqma teq raboti :X:X:x smetai