23 Април, 2021 10:07 4 117 16

Опасен жилищен блок

  • фасада-
  • пловдив-
  • опасност

Падаща фасада застрашава минувачите


Бетонни парчета мазилка падат от блок в Пловдив, а жители и администрация спорят кой да обезопаси фасадата. Преди дни по чудо бетонни късове не са стоварили върху майки с деца пред жилищен блок. Подобни падащи късове преди време са счупили прозорец на паркиран автомобил. Според собственика повредата му струвала 300 лева.

От кметството в район "Южен" са извършили оглед. Според местната власт собствениците във входа трябва да съберат пари, за да ремонтират и обезопасят фасадата. "Това е ситуация, при която етажната собственост трябва да си вземе самостоятелно решение. За глоба можем да ги предупреждаваме, можем да ги задължим. Можем да си пишем писма. Въпросът е да има ефект, защото според мен налагането на глоби не е решение на проблема. Защото в повечето случаи може да се плати глобата и да няма ефект. По-скоро тук трябва да се предприемат действия това нещо да спре да се руши", каза Костадин Язов, кмет на район "Южен", цитиран от bTV.

Хората във входа оспорват думите на кмета и твърдят, че опасните бетонни късове падат само от терасата на 6-ия етаж. Апартаментът се обитава от възрастна жена. От местната власт отговориха, че квадратурата на терасите на блока е извън тази на жилищата. Външните части, включително балкон, са общи и трябва да бъдат ремонтирани общо.

Опасен жилищен блок


Поставете оценка:
Оценка 2 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Умен

    1 29 Отговор
    ХАХАХА. Ето ви го качественото старо строителство с реални площи дето терасите не влизали в площта. Сега да плащат като попове съседите.

    Коментиран от #9, #10

  • 2 Баш Батка

    14 1 Отговор
    Така са и 99% от блоковете в Люлин. Ама не реват там.

    Коментиран от #7

  • 3 Патето яки

    11 6 Отговор
    Каква е тази новина за 9 камъчета големи по 3 см, пишете по сериозни новини.
  • 4 Гост

    14 0 Отговор
    Има сгради, които са в критично състояние, но проблема е в алчните строители. Няма как се вярва на фирмите за обследване на сгради, защото са собственост на самите строители и ще установят, че сгради на атрактивни места за бутане, а другите са в добро състояние.
  • 5 Счупи тъпомера

    17 0 Отговор
    Не съм в сферата на строителството, може и да греша, ама бетонна мазилка???
  • 6 ЛЕТ МИ БИЙ

    5 1 Отговор
    ...КАМЪНИТЕ ПАДАТ...
  • 7 ФАКТ !

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Баш Батка":

    Кметовете какво правят по райони ??? Трябва да ревете,иначе никой няма да ви обърне внимание !!! Да дойдат на място и да видят в какви блокове живеем !!! ТЕЧОВЕ, ПАДАЩИ МАЗИЛКИ, НАПУКАНИ СТЕНИ !! Незабавно трябва да се санират всички блокове от 70-години в България !!! Това никъде го няма !! Дори в Русия !!!

    Коментиран от #11, #15

  • 8 гадно

    6 0 Отговор
    Моме бетонна мазилка нЕма.
  • 9 Гост

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Умен":

    Старите се разпадат след 50 години употреба, без поддръжка. Новите се разпадат на втората година.
  • 10 Гост

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Умен":

    Умен, като гумен. Ето ти качеството на санирането по европейска програма. Санирането включва и укрепване, но тук фалшивите майстори с мафиотски фирми само замазват с топлоизолация и край.
  • 11 Гост

    9 1 Отговор

    До коментар #7 от "ФАКТ !":

    В България санирането е криворазбрано. Правят само изолация и дограма. Укрепването се спестява, че да се приберат едни пари.
  • 12 Русенец

    5 1 Отговор
    Лично съм звънял на 112 да докладвам за рушаща се сграда, от която огромни късове падат на тротоара, където минават пешеходци. До ден днешен нито са оградили опасното място, нито са ремонтирали проблемната фасада.
  • 13 Ю.кортес

    2 5 Отговор
    Панелките колкото и да ги пудрят си е само загуба на пари.Решението им е събаряне и ново строителство защото са на хубави комуникативни места.

    Коментиран от #14

  • 14 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "Ю.кортес":

    Toчно така. Рушиш панелка с 80 апартамента и строиш ново блокче със 120 апартамента на същата площ. Вътре хората като риби в консерва, но важното е ти да прибереш парите.
  • 15 Не чакай те

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "ФАКТ !":

    Първо вие се вижте в какви блокове живеете и си оправете не чакайте на държавата ,и най важното хвърляйте си боклука в казаните не през терасата
  • 16 Последния софиянец

    1 1 Отговор
    А в СофеЕ кога почват да събарят панелки? Хем са грозни , хем опасни , хем там живеят само тия дето нямат пари за ново строителство!