17 Януари, 2019 21:07 2 659 4

Трябва да се работи прецизно с инструмента ОУП

  • оуп-
  • визия за софия-
  • дискусия-
  • столица-
  • здравков

Печелившите проекти изискват цялостна среда

Трябва да се работи прецизно с инструмента ОУП - 1
Снимка: М. Богданова ©

В момента тече процес „Визия за София” - дългосрочна стратегия за развитието на столицата и крайградските територии. Целта й в нея да се намери консенсус относно посоката на развитие на града. Важното е още в началото на процеса по изменение на Общия устройствен план (ОУП) на столицата да се разберат силните му и слаби страни, за да може точно да се знае какво трябва да се промени в него. Обсъждането на промените в ОУП ще бъде проведено от средата на март до края на май.

„Интересите в града са огромни. Важно е да създадем промяната по деликатен начин. Да работим с инструмента ОУП много прецизно, защото сега действащия план работи, но трябва да признаем, че налага и изкуствени ограничения върху голяма част от територията на града. Затова е необходимо ясно да се дефинират проблемите”, каза по време на обществено обсъждане какво трябва да се направи, за да може оптимално да се промени ОУП на столицата главния архитект Здравко Здравков.

Какво очакват инвеститорите? Това е може би един от ключовите въпроси при изготвянето на каквито и да било промени в ОУП, на който и да е град. Доскоро и в България, и в света най-важното за предприемачите беше какво могат да построят на даден терен – фабрика, училище, болница, колко ще струва и колко време ще отнеме. Това, което се наблюдава през последните 5 години е, че дивелъпърите препродават изградените имоти и те вече се управляват от други собственици. Друга важна тенденция е, че било то първоначални или последващи инвеститори, за тях вече от първостепенно значение е не само качеството на реализирания проект, но и средата и то цялостната среда на града, а не в радиус от 500 метра или 1 километър около сградата. Причината е, че именно средата е тази, която определя устойчивостта на даден проект във времето.

„Доскоро беше достатъчно парцелът да има път, вода и газ, но вече не е. Може да се окаже, че е по-добре да не си започвал да сториш, ако се окаже че средата около теб не е добра”, каза по време на дискусията предприемачът Георги Иванов, който за последните 20 години е изградил 700 000 кв.м. площи. Според него, бизнесът иска да има добра среда за живеене и работа – паркове, стадиони, пътища, обществен транспорт.

Несъмнено процесът по промяна на ОУП е изпълнен с противоречия. Едното от тях е собственост срещу градоустройство. Второто е законност срещу справедливост и третото – природа срещу растеж.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Meganoob BG

    12 10 Отговор
    Ако искате да промените визията на столицата е много лесно, сменете столицата с някой град който няма прилепени села за квартали.
  • 2 Морски

    20 1 Отговор
    Проблемът на София са подземните паркинги в централната градска част, а този плевенски бек няма ришение.
  • 3 ИМПЕРИАЛИСТ

    16 2 Отговор
    Тоя НАРЦИС, една улица не можа да оправи навреме, а взе да се прави на урбанист. Гола вода е!
  • 4 Грую

    3 0 Отговор
    Абе за да е печеливш един проект има доста условия, но едно от най-важните е да не се краде. Разбира се задължително е функцията на сътвореното по проекта да попадне в някоя пазарна ниша, която не е прекалено диверсифицирана, но дори и тогава крадливите проекти имат много малък шанс за успех.