Last news in Fakti

1 Февруари, 2019 18:04 29 444 5

След 20 години продажбата на нови жилища се срина

  • канада-
  • жилища-
  • цена-
  • продажби

Половината от новостроящите се жилища са продадени

След 20 години продажбата на нови жилища се срина - 1
Снимка: Shutterstock

Изминалата 2018 г. ще остане в историята на канадския пазар на недвижими имоти със срив в сегмента на нови жилища. След като през последните 20 години той отчиташе непрекъснат ръст през изминалата година достигна най-ниските си нива и броят на непродадените имоти е значителен.

„Трябва да се внимава повече при инвестирането в новопостроени апартаменти, особено в краткосрочен план, тъй като тенденциите сочат към по-бавни темпове на поскъпване на имотите. Пазарът започна да се нормализира, след значителната активност в последните години”, казва Шон Хилдебранд, президент на компанията Urbanation.

Една от основните причини за срива са въведените охлаждащи пазара мерки – по-високи лихвени проценти по ипотечните заеми и някои други регулации.

Подобно на Лондон и Сидни, и в Торонто се наблюдава оттегляне на част от чуждестранните предприемачи, а също така и недоверие сред местните купувачи в резултат на високите цени.

С близо 50% са спаднали продажбите на еднофамилни къщи – до 3831 броя, което е със 74% под средното 10-годишно ниво. С 38% се е свил пазарът на жилища, като продадените през миналата година единици са 21 330. През декември миналата година средната цена при еднофамилните къщи бележи ръст от 6.7%, до 870 350 USD, а при жилищата увеличението е 11% - до 605 000 USD.

През текущата година ще бъдат завършени 21 990 жилища. 98% от тях вече са продадени. Половината обаче са придобити с инвестиционна цел, което означава, че ще бъдат отдадени под наем или препродадени на по-висока цена, когато вече бъдат завършени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дългия

    11 5 Отговор
    Да срина се и още ще се срине! Копувача трябва да извади 20% от цената в брой от там да кандидатства за заем и за имот около милион трябва да докаже, че заработва около 10 000 на месец, което граничи почти с невъзможното за млади семейства и обикновени работници. От друга страна е добре за наемодателите наемите скочиха почети двойно в Торонто.

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Дългия

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "Грухчо белята":

    Буквара сам го написал аз много отдавна....
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Трол3

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Тролл2":

    За панелка колкото и да дадеш (независимо къде се намира тя), винаги ще е много. Това е като да си купиш фабрика на 08.09.1944 г. Купуваш мъртвец. Е, ако ти харесва да слушаш какво прави съседа в тоалетната - може да си купиш!
    Друг е въпросът, че "качеството" на голяма част от новото строителство е по-зле и от на стара панелка. Ама щом има умни хора и им харесва - нека да купуват.