5 Февруари, 2019 10:33 2 634 3

Удължиха мораториума за продажба на земя в Украйна

  • украйна-
  • земя-
  • продажба-
  • мораториум

Рестрикцията беше въведена през 2005 г.

Удължиха мораториума за продажба на земя в Украйна - 1
Снимка: Shutterstock

Президентът на Украйна Петро Порошенко подписа указ за удължаване мораториума за продажба на земеделска земя до 1 януари 2020 г. Той беше въведен през 2005 г. Някои политици прогнозират, че това ще продължи минимум до 2024 г. При липсата на рестрикция е напълно възможно компании от Европа и САЩ да изкупят земята на Украйна, прогнозират някои политици.

Не са малко, обаче и противниците на наложената рестрикция. Според тях мораториумът трябва да бъде вдигнат, тъй като икономиката на страната продължава да изостава от други бивши комунистически държави, като например Румъния и Полша.

В момента Международният валутен фонд очаква Киев да приеме програма за реформа в селското стопанство, която се подготвя вече няколко години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Статистик

    7 1 Отговор
    Едните искат да купят земята, а другите просто я вземат със сила, безплатно!
  • 2 DADA

    0 2 Отговор
    Само да попитам: Като я купят, какво ще я нарамят на гръб и ще си я занесат в Европата?

    Таз безценна украйнска/българска/руска земя.

    Коментиран от #3

  • 3 гларус кръстоносец

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "DADA":

    Не няма да си я занесат. Ще я засеят с рапица и пшеница ще ликвидират тотално отглеждането на плодове и зеленчуци, изнасят колкото и накъдето си поискат и по този начин ще определят цените на хляба респективно в Украйна ,България, .Като отделно от това пръскането с пестициди химикали торове и всякакви неподлежащи на никаква регулация боклуци ще я отрови за столетия напред. Защото не им е родна земя а средство за печалба и място за осиране. Както стана и в България . Да не говорим ,че като влязат с големите пари и изкупят всичко читаво , познай къде ще им пасат животните ,дали ще останат пасища и дали въобще ще остане животновъдство, хеле ако ги приемат и в ЕС да им нахулят всички регулации, като на нас ,ще цъфнат и вържат.