Last news in Fakti

15 Ноември, 2019 09:37 8 072 7

Вече може да се купува земеделска земя в Украйна

  • украйна-
  • земеделска земя-
  • мораториум-
  • премахване

Решението се възприема със смесени чувства

Вече може да се купува земеделска земя в Украйна - 1
Снимка: Shutterstock

Украинските депутати гласуваха свалянето на 20-годишната забрана върху продажбата на земеделска земя на чужденци. Процедурата предвижда и второ гласуване, но анализатори са на мнение, че това няма да доведе до промяна на решението. Очаква се свалянето на забраната да прибави 2%-3% към БВП.

Привържениците на премахването на забраната са на мнение, че това ще доведе до значителен ръст в чуждестранните инвестиции в страната, която е сред най-крупните износители на зърно в света. Застъпниците на обратната теза се опасяват, че местните олигарси ще изкупят много бързо земята или чуждестранните предприемачи ще принуждават сегашните бедни собственици да им я продават на безценица.

Вариантът, който гласуват в момента депутатите, забраната върху покупка от страна на чужденци да бъде през вдигната през 2024 г. Президентът Bлaдимиp Зeлeнcĸи е на мнение, че е необходимо народът да реши дали да се продава или не земя на чужденци чрез референдум. „Уĸpaинцитe имaт пpaвo cвoбoднo дa ce paзпopeждaт cъc coбcтвeнocттa cи", каза пpeмиepът Oлeĸcий Xoнчapyĸ cлeд глacyвaнeтo в пapлaмeнтa.

В решението са посочени ограничения, при които може да се придобива земеделска земя – определена е минимална цена на декар и са ограничени площите, които едно лице може да придобие. По данни на Министерство на икономиката 1 хектар обработваема земя може да се продава срещу 2200 USD.

В Украйна се обработват 43 милиона хектара земеделски земи срещу 178 милиoнa xeĸтapa във вcичĸи държави от Eвpoпeйcĸия cъюз.

Растеж от 1.5% на БВП може да отчете Украйна при свалянето на забрана за продажба на земеделска земя на чужденци, отчете по-рано Световната банка. Също така това ще даде възможност за реализирането на нови инвестиции, които да подобрят значително икономическите показатели на страната.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БГфил

    31 3 Отговор
    Е то това е целта на онези, които командват - ционистите. Да изкупуват земеделска земя, защото всички трябва да ядат, нали. Като държиш източниците на храна в ръцете си ще манипулираш и нуждаещите се от нея. Тази държава Украйна я съсипват целенасочено от векове, а тя е житницата на Европа...
    Това се прави и тук за съжаление, българи ни продавайте земята си!!!

    Коментиран от #2

  • 2 СТЕНЛИ

    15 3 Отговор

    До коментар #1 от "БГфил":

    Късно е ...всичко вече е прададено и изхарчено ,че и кредит е изтеглено...остава да приемат закон с който кредитите и лихвите се наследяват и така ще се доближим до робовладелческия строй.
  • 3 Путин

    3 1 Отговор
    Аз пък ша я взема без пари,
  • 4 Радо

    10 2 Отговор
    220$ на декар си е направо без пари!!!
  • 5 Трактора

    9 1 Отговор
    Akо знаят какво ги чака само...
  • 6 Инженера

    2 0 Отговор
    Трябва данъка да е голям, така олигарсите ще плащат на хазната.
  • 7 Бай Шиле

    5 0 Отговор
    Най после и в Украйна ще изгрее слънцето на капитализма.Ура.Всичкият един процент от украинците ще пеят и танцуват.За другите ще има евтини банани и един голям к..