Last news in Fakti

26 Февруари, 2019 16:11 70 196 67

Прогонени! Българи събарят вилите си в Гърция

  • вили-
  • българи-
  • гърция

В трите крайморски селища, които са в района на Ксанти, има около 200 имота на българи

Българи си премахват сами вилите в Гърция в районите на Миродато, Мандра и Авдира заради акция с непосилни глоби за незаконно строителство от гръцките власти от последните месеци на миналата година.

В трите крайморски селища, които са в района на Ксанти, има около 200 имота на българи, които са купили земеделска земя, върху която са поставили каравани и вили, съобщава "Марица". Властите налагат глоби от 15 000 до 150 000 евро в зависимост от големината на обекта и строителните материали.

Затова нашенците започнали да бутат сами вилите си, което сваля глобите до поносимите 500 евро. Прагматичен смолянчанин дори развъртял резачката си и прибрал дървения материал от постройката си обратно в Смолян.

"Това не е нещо избирателно към българите, налагат се и на гърци", обясни пред "Марица" бизнесменът от Златоград Величко Сидеров, който също има имоти в съседна Гърция.

"Това е процес, който тече в последно време в Гърция, след пожара в Атина. Има много голямо увеличение на глобите, преди бяха 30% от 600 евро на кв. м, сега е 100% от 600 евро/кв. м. И всяка година след това плащаш 300 евро на кв. м глоба, защото продължава да ти седи на мястото незаконната къща, тъй като нямаш право на земеделската земя да сложиш и преместваем обект, само каравана или кемпер."

Той заяви, че заедно с други собственици на такива обекти търсят съдействие чрез кметовете на общини в Смолянско от държавата ни за решаване на проблема с гръцките власти.

"Запознат съм с проблемите на собствениците на имоти в района на Северна Гърция", заяви кметът на община Смолян Николай Мелемов. Той посочи, че има промяна в гръцкото законодателство. "Когато са строени обектите условията са били други и не е имало проблем. Разговарял съм с кмета на Ксанти и проблемът е поставен на ниво заместник министри. Редно е да се каже, че строителните власти не делят обектите на "български" и "гръцки" и критериите са еднакви."

Има подозрения, че напрежението се провокира от местни политици, които всявали съмнения, че българите ползвали имотите и правата върху тях незаконно. Българите започват да си купуват имоти край морето след отварянето на пунктовете през границата при Златоград и Маказа. Хора от Смолян, Мадан, Златоград, Рудозем, Момчилград, Кирково, Пловдив купуват парцели от по 300-400 кв. м и върху тях слагат каравани и преместваеми бунгала.

Вложенията им варират от 15 до 50 000 евро в обектите. В тях много от тях започнаха през годините успешно да развиват туризъм, като отдават цяло лято стаи за български туристи. Това обаче не се харесва на гръцките хотелиери, защото им се подбиват цените. Гърците негодували, че нашенци не плащат техните разходи за данъци и осигуровки на държавата им, за разлика от тях, а ползват морето за собствен бизнес.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БХК

    175 21 Отговор
    Гледт от братята роми и те си градят коптори само че, в Гърция!

    Коментиран от #39

  • 2 Насо

    313 14 Отговор
    Я в Гърция може тук НЕ. Кога ще стане това и в европейска България. Щом сами ги бутат значи нещата са много сериозни. Тук строят цели хотели и няма закони ,а съседите бутат бунгала и бараки и то на законно притежавана земя. Леле каква държава с какви закони. А тук дори земята не е тяхна и те строят и нищо не могат да им направят, а за капак ако им ги бутнат ги настаняват в общински жилища.
  • 3 JEEP

    260 12 Отговор
    Ще ги бутат, не ами и песен ще пеят. Ксанти не е Созополис.
  • 4 Антон

    206 15 Отговор
    Ганя и на марс да си закара караваната и катуна , ще си остане същия дребнав андрешко мислещ си че за
    него правилата не важат.

    Коментиран от #10

  • 5 Бели мангали!!!

    57 37 Отговор
    Печелят в БГ, а изнасят капитала в чужбина ---》 Браво,браво,браво господине. Хубаво ли ти е?А дано ти мине!!!

    По-добре бизнеса да е в чужди фирми, поне да се подмажем на чужденците. Така ли иначе българските бизнесмени изнасят капитала в чужбина, като си купуват имоти в чужбина, ходят в чуждите курорти, лекуват се в чужди болници, купуват чужди дрехи и храни, коли, мебели, колелета, козметики и така нататък. Държавата да изземе бизнеса от българите и да го препродаде на германци, французи, англичани, белгийци, италианци, американци, китайци, испанци!!!! Поне така българите ще получат международна подкрепа и по-добро заплащане на труда

    Коментиран от #8

  • 6 От гърците

    124 9 Отговор
    можем само да се учим!
  • 7 Пешо

    10 22 Отговор
    За това - мобилна къща от mobilehomes.bg
  • 8 hmhmhm

    56 13 Отговор

    До коментар #5 от "Бели мангали!!!":

    тук нямаме нищо за това е така. Нито образование нито лечение нито туризъм. С една дума кръгла нула. Иначе там в Гръцко по една каравана и си ти. Караваната е преместваем обект. И е ок

    Коментиран от #9

  • 9 До 8

    75 20 Отговор

    До коментар #8 от "hmhmhm":

    Ами нали имаме 100 000 бизнесмена, защо не направят да имаме нещо??? Не сме комунизъм, че държавата да прави всичко това, а сме демокрация с 100% частен бизнес!!! Всичките земи, планини, езера, суровини, университети и прочие са вече частна собственост!!! Кво чакате на държавата??? Защо не се обръщате към КРИБ и прочие бизнес организации??? Искате от държавата образование да дава, здравеопозване да дава, работа да дава, пътища да прави, инфраструктура да прави, АМА ИСКАТЕ ВСИЧКИТЕ ЗЕМИ И БИЗНЕС ДА СА В ЧАСТНИ РЪЦЕ И ДА НЯМА ДАНЪЦИ. Бреййй, големи нагледци били нашите български бизнесмени!!! Нашите бизнесмени искат само да грабят България и да изнасят в чужбина. Вие знаете ли, че масово децата на БГ бизнесмените учат в частни чужди училища, дори чужди училища на БГ територия, и пишат на латиница вместо на кирилица. ДОЛУ БГ БИЗНЕСМЕНИТЕ!!! Изземване на бизнеса от българските бизнесмени и препродаване само на коренни чужди жители!! Само така ще се вдигне малко стандарта на народа!!!

    Коментиран от #12

  • 10 Иванов

    42 23 Отговор

    До коментар #4 от "Антон":

    А ти не си ли ганьовец? Кво? Миеш чинии в Германия и вече си чист ариец?

    Коментиран от #18, #57

  • 11 Рошко

    58 6 Отговор
    Законите се спазват,само не и в булгария
  • 12 ГосТ

    34 6 Отговор

    До коментар #9 от "До 8":

    Това го повтарям и аз от не знам кога,само големи и истински корпорации ще оправят нещата. Истинска индустрия, работни места, заплати и данъци към държавата. Проблема обаче,е че истинската индустрия бегА от бг'то и ходи в Румъния,Чехия, Унгария,Полша, Гърция. Що така...
  • 13 7777

    63 27 Отговор
    В България мога да си закарам караваната в собствената си нва и да я държа там колкото си искам. Защо в Гърция да не може? Аз мисля ,че причината е точно тази която се споменава в статията, гръцките хотелиери от алчност да не изтърват нито един клиент са прекарали лобистки закон през парламента и резултатът е на лице.

    Коментиран от #14, #41, #61

  • 14 ЦК на БКП

    71 3 Отговор

    До коментар #13 от "7777":

    Може, Гочо, може... Ама не може да поставиш "временна постройка" като тук. За 15000-50000 евро нали се сещаш какви временни постройки са поставили нашенците... В Гърция - като е нива, само нещо с колела може да е отгоре. И си спазват закона за разлика от тук.
  • 15 Националист на миналото

    70 2 Отговор
    Вече не знам колко се различаваме ние българите от циганите. Поне циганите се крепят, когато стане напечено, а ние сами се саботираме.

    Коментиран от #64

  • 16 гост

    65 6 Отговор
    Тука няма как да стане това , защото 90% от незаконните постройки са на цигани в махалите . А те са защитени от правителството , затова никой не ги пипа. Тук могат само шофьорите да клецат , те са последната дойка за пари. В момента бюджета се покрива само от пътни глоби ,такси, данъци и винетки.
  • 17 Така де

    56 13 Отговор
    Затриване до девето коляно на българските бизнесмени!!! Понеже са готованковци свикнали на наглост и привилегии, мислят си, че в Гърция ще им е като БГ и ще си правят каквото искат. Понеже са алчни и стиснати им се свиди да си купят готов апартамент или къща, затова се опитват да минат на тънко, като си купят земеделска земя и си вкарат бели роби от БГ да им вдигнат една къща. Обаче в БГ много обичат да продават скапани апартаменти по 1000€/кв.м, дори им се вижда малко и се оплакват, а в Гърция са купят къща или апартамент по 800 €/кв.м им се вижда прекалено много и реват. Под ножа всички БГ бизнесмени!!! Масово изколване до 9-то коляно!!!
  • 18 Гост

    23 8 Отговор

    До коментар #10 от "Иванов":

    Всеки който има нещо в главата успява! Теб като те гледам и чинии няма да можеш да миеш в Германия.
  • 19 Селяндурите се

    41 7 Отговор
    видели с пари, купили си земя и забили наколните си къщи там. Браво на гърците, така се прави.
  • 20 Tomi Tomov

    15 1 Отговор
    Na Balkanite E vinagi palno s kapani.
  • 21 Гост

    30 2 Отговор
    Те нашите като не са тръгнали да забиват колчета и да заграбват земя като в дивия запад пак добре.

    Коментиран от #40

  • 22 Рибар

    41 11 Отговор
    Третокласните селски тарикати трябва да страдат, колкото повече, толкова по-добре ! Сега нека си режат къщите с моторните резачки и да мъкнат да си горят дървата тук. Тия се мислеха за големи тарикати, сложиха готови дървени къщи и почнаха "бизнес". Хората им казваха - има разлика между "преместваем обект" и каравана, ама те - не, ние сме тарикати. И аз си купих 200 кв. нива на 50 м. от морето, но взимам каравана от един приятел и изкарвам по 30-40 дни там лятото... Мислех да сложа отделна химическа тоалетна в имота, дадох 200 евра за консултация с местен адвокат и се оказа, че това попада в графата "преместваем обект" и от общината ще ме глобят. Затова пък не е проблем да се сондира за вода, имам вода в мястото. Имам и модерен генератор за ток, и Булсатком в караваната... А това място, нищо че е 200 кв., все някога ще влезе в регулация.
  • 23 Коравия

    29 3 Отговор
    Така е в цивилизования свят. Щом имаш имот ще си плащаш данъците,да ли това ти харесва или не това е друга тема на разговор. Просто в другите държави има закони, които трябва да се спазват. В България има доста хора, които нито си подават имотите декларации нито данъци плащат,но в белите държави това не минава.
  • 24 Османагич

    12 6 Отговор
    Ако sı бяха закаралı овцете ı kozıte ,щеше da e eko turızam,nıkoy nqmashe da gı barne.
  • 25 европейциОтсекаде

    28 8 Отговор
    Дори когато изгежда невъзможно, Ганьо пак ще се орезили. Мен вече ме е срам да ходя там, щото съм българин.
  • 26 ром

    16 1 Отговор
    Явно ,законите там, се спазват.Как ли ще действат данъчните и полицията ,ако някой остане с неплатени глоби,а нашите имат нивите.
  • 27 Сандокан

    30 16 Отговор
    Уауууу колко злоба какво чудо...За не просветените „Берлински мирен договор” заслепените от злоба ще разберат, че нашенци са купили с пари Българска земя отнета насилствено от Българската държава. Но разбира се 100 годишният срок изтича политиците мълчат за връщането на тази земя в пределите на „Майка България” но както е написал Левски в тефтерът си „НАРОДЕ”. ЖАЛКИ СТЕ!!!
  • 28 Мария

    24 9 Отговор
    НЯМА СЪМНЕНИЕ,ЧЕ ЗАКОНА ЕПРИЕТ ЗАРАДИ НАШЕНЦИ, ДОПУСТИМО Е,ЧЕ ЩЕ ПОВЛЕКАТ КРАК И СА РЕШИЛИ ДА ГИ СПРАТ.НО ТЕРИТОРИЯТА СИ Е ТЯХНА КАКТО И УРВЕНСИЯ ИЗМИСЛЕН ЗАКОН.ПОТОМЦИ НА БЪЛГАРИ ПОМАЦИ И БЪЛГАРИ МАКЕДОНЦИ СА ВЕКОВНИТЕ ОБИТАТЕЛИ НА ТЕЗИ ЗЕМИ.КАКВИ ЛИ НЕ ИЗПЪЛНЕНИЯ БЯХА СПРЕТНАТИ ОТ ГЪРЧОЛЯТА ЗА ДА ГИ ЕЛИНИЗИРАНИ.
  • 29 LEGIONARIVS

    24 15 Отговор
    Цървулска нация, то затва ви нямат за хора нито сърби нито гърци,румънци

    Коментиран от #54

  • 30 Сандокан

    34 6 Отговор
    Вас ви ограбват Съдя изпълнители, Данъчни, Тел. оператори ,Енергото, АПИ,ВИК ,БАНКИ и др. но сте седнали да се пресмивате на хора които са купили а не откраднали земя за която вероятно вашите деди са се били и дали кръвта си!!! Кой тук е ГАНЬОТО???
  • 31 Сандокан

    28 3 Отговор
    за справка виж картата на България преди да бъде разпокъсана . За това ще ви цакат на всички избори ,защото не знаете собствената си история и от потомци на Симеон ,Кубрат,Тервел и всички велики владетели сте се превърнали в злобни сенки на ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ
  • 32 БАРС

    32 7 Отговор
    Ако погледнем назад във времето то това са си биле български земи насила взети от англичаните и дадени на гърците с една дума беломорска тракия та тия нашенци са се намирали на наша територия .И не знам защто до колкото съм слушал то в Ньойският договор България има право на пристанищте на бяло море а нашите продажни ръководители винаги мълчат.Я вижте какво правят гърците веднага си защтитават интереса както пишат идва от подбиването на цените а от гърците по всяка вероятнос нямат бараки по тия земи и затова ни баламосват че закона бил за всички ала бала не вярвам гърците са едни от най фалшивите народи знам ги

    Коментиран от #51

  • 33 Мари Бел

    19 10 Отговор
    Това не Ви е България,всеки си прави каквото иска.Имат си закони хората и си длъжен да ги спазваш,няма значение кой си и от къде си.Като не им изнася,да си стоят в България.
  • 34 Сандокан

    24 9 Отговор
    Е те са си в България въпросът е Гърците какво още правят там????
  • 35 Инкогнито

    3 0 Отговор
    Ами ще събарят то жалко че заради тези "имоти "български започнахме магистрала за милиарди да правим , като помислиш България е силна държава защо не!!!
  • 36 УМЕН

    21 2 Отговор
    Щото пък гръцките хотелиери плащат данъци и такси, разбираш ли...
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 стоян георгиев

    22 1 Отговор
    гърците не са по-различни от македонците стане ли въпрос за българи.прилагат цялата строгост на законите си тенденциозно и недобронамеренео.та не е добра идея да се инвестира там в квото и да е .гърците в българия нямат никакви проблеми ни за бизнес ни за живеене ,но обратното не е вярно.така че внимаваите в гърция .стъпите ли на криво санкциите специално за българи са сериозни.

    Коментиран от #60

  • 39 ganio

    22 6 Отговор

    До коментар #1 от "БХК":

    Поне българите са построили нещо в своите собствени имоти, а не като циганите в чужди.
  • 40 ganio

    17 10 Отговор

    До коментар #21 от "Гост":

    Ако си чел история, би трябвало да знаеш че тази земя гърците са я заграбили от българите.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 ГРЪЦКИ ПЕЗЕМЕК

    10 3 Отговор
    Това да не ви е Черноморието
  • 43 Макаренко

    16 2 Отговор
    Точно така трябва!Ганьо ще се научи,че има правила и лоялна конкуренция,лошото е,че отново ще го научи под влиянието на сопата,но той така си е свикна и така му харесва!Това да не ви е къмпинг Смокиня?
  • 44 Циганска работа

    9 13 Отговор
    Аз като гледам българите и циганите, нещо не ги различавам повечето - все мургави и мръскави, все с кафяви очи. Май, май всички са цигани, ма едните се българеят.
  • 45 Garrincha

    15 5 Отговор
    Браво, на гърците ! Ганя се учи само със здрава сопа !
  • 46 Пепе

    13 0 Отговор
    Безспорно причината е ползването на обектите за отдаване под наем. А относно данъци и такси, които трябва да плащат гръцките хотелиери-ами те Не плащат. Има хотели, които и водата не си плащат. Масово отказват да им платиш по банков път. Да си грък е професия.
  • 47 юъйэйъ

    12 2 Отговор
    На Ганя му викат , че не спазва закона , а той вика , че закона не важи в териториите на втората българска държава. Почакай да видиш дали не важи!
  • 48 хаха

    15 2 Отговор
    много ясно, че нашенците като са го обърнали това с "временните постройки" хотелиерите са изревали. Все пак плащат данъци и са на светло за разлика от бай ганьо селския хитрец с обявите в олх-а за стаички по 40-50 лв
  • 49 Светлана Пеева Тодорова - Варна

    1 0 Отговор
    Е събарят си вилите . То аз събарям Оня дето му бих тези дни дуспата. Ама само Ква съм майсторска Преструвана самооооо. Какви само Светлано-Курвенски номера и Пеструвни МУ прилагам - И в същото време как се Подмазвам и Пренатягам на Едната и Другата щото иначе ще ме отсвирят и ще ми покажат ЧЕРВЕН картон.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 До 32

    5 7 Отговор

    До коментар #32 от "БАРС":

    А ако погледнем по назад във времето цяла БГ е Турска територия, част от Османската Империя!!! Ай стига глупости и оправдания!!!
  • 52 999999

    3 1 Отговор

    До коментар #50 от "Анонимен":

    Правилно бате! Газ към Слънчака на олл инклузив - пиле и картофи + зелева салата. ТИ СИ ВЕЛИК!
  • 53 Шабиха

    7 0 Отговор
    Айде сега и по нашето Черноморие така ! КОГА ? Много коптори на първа линия и назад има за бутане, от - до.
  • 54 Пешо

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "LEGIONARIVS":

    То и ние тях, а такива като теб за едноклетъчни.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Лулу

    2 0 Отговор
    Какви ги говорят, какво се получава....!!! Сгрешили са адреса....!!!!
  • 57 Mорук

    4 2 Отговор

    До коментар #10 от "Иванов":

    Е и срамна работа няма ,ганьо ,те кадърните и честните бягат само по принуда и утайките остават в бегето ,ти от кои си от крадливата интелигенция ли?
  • 58 От Пирдоп

    4 0 Отговор
    Закона си е закон! Но какво правят нашита властимащи? Кога ще подпукат ГРЪЦКИТЕ ФИРМИ из Югозапада? Докога и срещу КАКВО те продължават да експоатират работниците си? Проклети АНДАРТИ!
  • 59 Националист

    4 0 Отговор
    И тука става ако народа стане и се тури край статутцтвото кражбата репресиите срещу българите но злобата зависта щене погуби
  • 60 Хасан

    1 2 Отговор

    До коментар #38 от "стоян георгиев":

    И за,турците е така ...гърците са ”капризното дете ” на Европа ..свикнали да скубят европейците под предлог че турците ще ги нападнат..нарочно правят провокации и турчина като им отвърне вдигат врява до небето
  • 61 Д-р дух

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "7777":

    И в гърция можеш да паркираш каравана стига да е регистрирсна
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Азззззззз

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Националист на миналото":

    Ами на вземете се в ръце ,може ли такава нация размер?
  • 65 Византиец

    5 0 Отговор
    Хората ти продават имот с цел да си поставиш сглобяема къща или каравана ,която да ползваш за да не ходиш на хотел, но Ганя Балкански нали си е келепирджия да изкара някоя пара айде по 50лв. калпак. Комшйи и познати 12000 на лято ей така от въздуха без данъци година две три започва да инвестира във втора къща. В един момент византиеца се осъзнава ,че незаконния бизнес процъфтява и опа балтията, а Ганьовеца писнал ама няма кой те снима това да не ти е България да платиш на някой в общината и да дадеш 2 бутилки уиски и всичко е точно. Ще се научите на ред ако несе научите ще ви научат как да бъдете европейци.
  • 66 Gost

    1 0 Отговор
    tiq go prihvanaxa ot nas s nezakonnoto stroitelsvo gan4o ama tova ne e bg
  • 67 Бай Благой

    4 0 Отговор
    Тарикатите си мислят че е като в България....сториш и никой не те пипа за нищо....
    Това само показва колко сме изостанали в прилагането на законите...
    Съвсем е друг въпроса колко трудно за някои и колко лесно за други се издава разрешение за строеж.
    Клета майко Българийооо....с тоя народ в нея...