Last news in Fakti

9 Март, 2019 10:03 3 425 18

Общините да могат да ипотекират частни имоти

  • къща-
  • паметник-
  • имот-
  • закон-
  • промени

Промяната трябва да залегне в Закона за опазване на културно-историческото наследство

Общините да могат да ипотекират частни имоти - 1
Снимки: М. Богданова ©

Промени в Закона за опазване на културно-историческото наследство предвиждат общините да имат право да ипотекират частни имоти - паметници на културата. Промените в закона се изготвят заедно с Националното сдружение на общините. Очаква се в най-скоро време новите правила ще бъдат предложени за обществено обсъждане.

„Когато лицето „Х” притежава паметник на културата - къща например, и не желае да се съобрази със закона, т.е. да я възстанови и да я опази, общината да може да влезе, да оправи къщата и да я ипотекира за сметка на собственика”, каза министърът на културата Боил Банов.

Проблемът е, че повечето такива имоти са препродавани, имат много на брой собственици, което позволява множество юридически игри и в крайна сметка собственикът не може да бъде глобен от държавата или от съответната община.

„С промените режимът става еднократен. Идва се на място, установява се и в рамките на три месеца, ако собственикът не входира проект за ремонт и не започне да оправя имота си, влиза общината и започва да го ремонтира и го ипотекира. Ако собственикът не може да плаща, го придобива общината", каза Банов.

Предстои всички паметници на културата, които са с временен статут, получен още през 70-те години на миналия век, да получат постоянен статут, за да бъде реализирана идеята и собствениците да получат повече възможности за финансиране. За 2019 г. финансирането на проекти за възстановяване на културно-исторически паметници и археология е над 7 млн. лв.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 777

    8 1 Отговор
    Поредната демагогия. Такава възможност е дадена на общините от поне 30 години и то не само за паметници на културата (последно в Закона да устройство на територията), но досега няма кмет, който да се е възползвал от нея.
  • 2 мдаам

    5 3 Отговор
    изгонете старите хора от центъра на улицата, вашта ****
  • 3 мммдам

    20 2 Отговор
    в Италия законът казва, че ако собственика няма средства за реставрация, общината придобива имота, НО го обезщетява с друг, за да не остане на улицата, а фандъчка и другите гербави и бесепарски кметоподобни искат да ги правят бездомници. Господ да ви накаже!!!
  • 4 Както и с ЕС - уж за добро, а стана една

    9 3 Отговор
    Както винаги, натикване полека, бавно и до края ! Само за историческото нас.едство и ще полетят, частни къщи и дворове. Кой на кого днес вя.а има, ще ти клъцнат и парче от лозе, че дори от нива щом УЖ историческо минало там има ! Майката му е да мине закона, после ще усетим на Г-н Минисър Свиняров закона ! Триковете им край нямат ! Тепъ.ва чудо ще видим кой от Каишковците ще изпищя пръв !

    Коментиран от #13

  • 5 Как фирмата РЕ Радост от Добрич бучи

    4 1 Отговор
    Вятърни Електро Генератори в частни ниви ? Минаваш един де и ХОП , ДОБЪР ТИ ДЕН , ГЕНЕРАГОР В НИВАТА ТИ Е СТЪКМЕН ! Госпожата е два пъти Радост по име и по бизнес ! Късмет да си е.еш майката !
  • 6 Ре Радост без КМЕТОВЕТЕ на градовете

    7 0 Отговор
    Балчик, Каварна, Тошево , Шабла и Еко офиса във Върна ОКТОПОД не става ! Групата е пълен ЗОДИАК ! Кой и кога, ще дръпне конеца за да лъсне на играчите г.зеца ?
  • 7 Ах добрите времена !

    5 0 Отговор
    Когато да мамиш не беше занаят !
  • 8 Ще стане ли равен за всеки зазакона ?

    4 0 Отговор
    Прескочил закона , да влезе в затвора ?
  • 9 Ех години, години, години

    1 1 Отговор
    Когато ДОБЛЕСТ , ГОРДОСТ И ЧЕСТ да си честен, предан на семейство, колектива и страната , бе най ценното в сърцето и душата ?
  • 10 Кмет, Нотариус и Кадастър

    10 0 Отговор
    Бермудския триъгълник на мафията ! Веднъж имота ти да не влезе в него ! Потъва НАТЮРЛИХ ! И Никога ЦЮРУК ! ФОРГЕТ ИТ !
  • 11 hmhmhm

    5 0 Отговор
    Ха ипотекират. Все си мислех че само собственици могат да ипотекират имот но явно смисъла на думата е друг.
  • 12 Цвете

    7 0 Отговор
    Докато не ни направят крепосни селяни няма да мирясат! Оня/Цвъчко/ със шестте апартамента/тъща му пенсионерката му дала парите/ е зейнал ще ни глътне!Продават ни като стока! Не ги е грижа за народа!НЕ ИМ СТИГНА- ДАНО СЕ ЗАДАВАТ и да им се връща по ДЕЦАТА ИМ. ВСЕ РОВАТ ЗА ВСИЧКО ДА ПЛАЩА НАРОДА!!!ЦЕНИТЕ ВЕЧЕ НЕ СЕ ПОНАСЯТ-ТЪРГОВЦИТЕ СА БЕЗКРУПОЛНИ-В МАГАЗИНА ЗА 30-50 ЛЕВА ПОЧНИ НИЩО В ЧАНТАТА!ДО КОГА НЕЗНАМ..........
  • 13 хахаха

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Както и с ЕС - уж за добро, а стана една":

    За България няма нищо по-добро от ЕС, каскет!!! Съвсем друг въпрос е кой как успява да изкриви европейските закони и разпоредби, в своя полза, или в полза на различни корпоративни или олигархически интереси, в ущърб на обществото или отделния човек, както става по тези географски ширини!!!
  • 14 гледайте само своето

    3 0 Отговор
    Основно занимание на българите е да поглеждат,посягат и разполагат с чуждата собственост във всичките и разновидности.Ако се научат да не поглеждат и посягат на чуждото държавата ще дръпне напред.
  • 15 Националист

    5 2 Отговор
    Ами отпускайте нисколихвени заеми на собствениците. Нормалния собственик иска да има хубаво жилище, но ако няма пари как да направи ремонтите? Много собственици са стари хора с малки пенсии.
    Общината да ги ремонтира, но в никакъв случай да не става собственик на имота. Това ще е конфискация. Общината да сложи полица върху имота, и един ден, когато имота се продаде ще си вземе парите с лихвата да речем 1%.
    Разсъждавайте със здрав разум. Кой иска имота му да се руши и да го загуби? Никой нормален не иска това. Това обаче става с онези имоти на които собственика или няма пари или го е изоставил. Но дори и човек да не е влизал в имота си поради това, че се е преместил да живее на друго място, това не дава право на никой да му го вземе.

    Коментиран от #16

  • 16 българин

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Националист":

    Не може частен имот да бъде публична собственост ако държавата общината не го откупи по пазарни цени плюс компенсация за разходите. Иначе е рекет, все едно крадец го е окрал. Индивида не е собственик на държавата, защото всички индивиди създават държавата, с не отделни кръгове. Ако държавни служители искат имот да е паметник на културата, те трябва да откупят имота с пазарна цена плюс компенсация за други разходи на собственика. И само ако е склонен да го продаде. Всичко останало е престъпления на държави служители и е за затвор....
  • 17 Простак

    0 0 Отговор
    Алчни боклуци
  • 18 Кало

    0 0 Отговор
    В такъв случай и гражданите ще могат да ипотекират държавни имоти.И ще са повече от частните.Много разбити пътища.Голяма лапаница ще има.