18 Май, 2019 15:37 2 036 7

Първата сграда построена от роботи (СНИМКИ)

  • швейцария-
  • архитектура-
  • робот-
  • строителство

Намира се в Швейцария

DFAB House е името на иновативна жилищна сграда в Швейцария, построена почти напълно от роботи. Човешка помощ е била необходима само при доставката на строителните материали и сглобяването на част от елементите. В най-скоро време първите собственици ще се нанесат в апартаментите, които са купили във въпросната сграда.

Разработката DFAB House е дело на цюрихския университет ЕТН в партньорство с няколко промишлени предприятия. Роботите напълно са изградили арматурата на първия етаж на сградата и изливането на бетонната плоча. Покривът е напечатан на 3D принтер. Вторият и третият етаж са изградени от дървени рамки, които представляват сложни фигури.

DFAB House се причислява към „умните къщи”. Разполага с фотоелекрически слънчеви панели, които могат да генерира енергия, която е два пъти повече от необходимата на обитателите. За да контролират разхода на енергия и „оптимизират” потреблението ѝ в пиковите часове е изградена система за енергоефективност.

Проектът е отличен начин да се покаже доколко цифровите технологии могат да си сътрудничат с промишленото производство и какви съвместни дейности могат да изпълняват.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Супер зграда

    9 3 Отговор
    Има бъдещ вид. А бе роботите ще ни вземат работите. Какво ще прави човечеството без работа?
  • 2 уфф

    3 4 Отговор
    А парапетите кой ще сложи ?
  • 3 уфф

    5 2 Отговор
    А роботите кой ги направи и занесе там ?

    Коментиран от #4

  • 4 гост

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "уфф":

    Ами едни хора , дето са един на хиляда !!!! И с по няколко дипломи !!!! Да му мислят зидарите и мазачите !!!
  • 5 asdfgh

    2 2 Отговор
    Странен интериор, но не роботите са виновни. Не знаех, че Айзък Азимов е такъв пророк. Поклон пред него, а ида дадем заслуженото на финансирането на университета в Цюрих. Ха дано парите за рушвети се пренасочат икъм някой български университет. Ха дано, ама..
  • 6 Марко

    4 2 Отговор
    Къщата не само е построена от роботи. В подобна къща биха могли да живеят основно роботи.
  • 7 анархист

    3 1 Отговор
    то на някои хора вече така им викат - роботи :) стават много рано, прибират се много късно, а заплащането им е колкото да имат храна, за да могат да станат пак рано сабалян...