Last news in Fakti

15 Юни, 2019 17:34 5 393 44

Цигани доброволно ремонтираха детското отделение на болницата в Средец

  • цигани-
  • средец-
  • детско отделение-
  • здравеопазване

Ромска група протестанти - пример за подражание

Цигани доброволно ремонтираха детското отделение на болницата в Средец - 1
Снимка: Флагман

Стаите в детското отделение на общинската болница в град Средец са боядисани и освежени, благодарение на доброволно положения труд от група цигани.

Завеждащият детското отделение д-р Станков отправил молба към пастора Йордан Атанасов – Джаско, група момчета от ромската махала да помогнат на болницата и да поставят 12 квадратни метра теракот в една от стаите. Те се отзовали и установили, че условията в цялото отделение са неприемливи и ужасни. Така стигнали до идеята за частичен ремонт и закупили нужните материали, разказва "Флагман".

Така 18-те души, част от протестанската църква, се хванали на работа и боядисали и осемте стаи в отделението. За стореното получили искрена благодарност от екипа на болницата в Средец.

Вероятно защото у нас клишетата са се превърнали в начин, по който не само приемаме, но и си обясняваме света, то медиите определят стореното от ромите в Средец като „чудо“. Големият въпрос обаче е защо протестанската църква успява там, където очевидно православната не може? Защо тези хора очевидно са станали част от общността или казано иначе приобщили са се? Вероятно защото някой не само работи с тях, но и знае как да го направи.

Цитиран от "Флагман", пасторът обяснява, че имат неделно училище, което се посещава от осемдесет деца и допълва, че учат не само тях, но и родителите им на отговорност и ги убеждават, че трябва да се сложи край на ранните бракове, а децата им да ходят редовно на училище.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оооо

    74 18 Отговор
    Браво!
    Нека Каракачанов чете.
    А не да се опъва на петте си тераси, като прасе.
  • 2 Респект и уважение

    92 5 Отговор
    към пастора и 18-те цигани за възпитанието и за положения труд!
  • 3 Боби

    68 6 Отговор
    Защото поповете от нашата църква с с промити мозъци и виждат само пари в нас: погребение, кръщане,..........т.н. Трябва идея, трябва вяра, а те я нямат. Католиците и протестантите защо успяват с циганите ?

    Коментиран от #5

  • 4 Факт!

    45 19 Отговор
    Браво не става с расизъм и гонения.Трябва човечност.

    Коментиран от #16

  • 5 НАТО ВЕЦ

    52 4 Отговор

    До коментар #3 от "Боби":

    Защото и Църквата все още е разединена, както и обществото ни. Циганите може да са всичко, но имат чувство за общност. Ние сме готови да се изядем един друг. Няма значение етноса. Всеки който спазва законите, държи се достойно и допринася за обществото е достоен за уважение.
  • 6 факти

    33 16 Отговор
    Детското винаги е пълно с мангасари, щот' се размножават като хлебарки! Затова си го и ремонтират...

    Коментиран от #8

  • 7 Сарматиан

    41 8 Отговор
    Всяка година в България биват убити от цигани по около 100 души средно а като цяло около 86 % от всички престъпления които са регистрирани са извършени пак от тях. Преди два дни убиецът на Алекс от Бяла вместо да получи реална присъда беше поущрен с едва три години затова, че е отнел живота на едно невинно българско дете. Та, питам ви вас идиоти мислите ли, че с някаква евтина пиар акция като тази ще промените мнението на обикновения българин който е грабен ежедневно от разни цигани по селата?
  • 8 НАТО ВЕЦ

    28 1 Отговор

    До коментар #6 от "факти":

    Да. Пълни са с чавета. А нашите деца къде са? Защо изчезваме като етнос?!
  • 9 Това е

    18 7 Отговор
    ПРОПАГАНДА
  • 10 Ханко

    21 31 Отговор
    Браво братя роми крайно време е да
    запретнем ръкави и да си оправим
    държавицата, която братята българи
    я окрадоха.

    Коментиран от #17

  • 11 Tuni

    9 13 Отговор
    В моето село циганите са за пример в разградско не знам как е в други еста
  • 12 Лъки

    11 2 Отговор
    Вече вали сняг в Хадес
  • 13 Ай ся

    23 8 Отговор
    Убий ма няма да повярвам, нещо е обещано! Заклевам се!

    Коментиран от #14

  • 14 Улуври

    25 8 Отговор

    До коментар #13 от "Ай ся":

    Циганин и благотворителност ....ДРЪЖТЕ МА ..ШСА ФЪРЛЯ ...НЕМА ТАКЪВ ДЗВЕР
  • 15 Малц

    22 7 Отговор
    Я гледай какъв рай било в България а ние да не знаем. Сега очаквам да се появи и някой добър евреин дето дарява пари за църкви или болните. Наистина ли ни мислите за толкова прости ? Наистина ли с подобна елементарна пропаганда искате да промените имиджа на циганите ?
  • 16 Любопитко

    18 2 Отговор

    До коментар #4 от "Факт!":

    Да споменеш стотиците българи, претрепани от цигани при кражби и грабежи, и десетината цигани, убити от българи, докато са били крадени и грабени от цигани, като доктор Димитров от Пловдив, "расизъм и гонение" ли е? Искането циганите да спазват законите на България като останалъте нейни граждани "расизъм и гонение " ли е ???

    Коментиран от #18

  • 17 ...

    11 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ханко":

    А братята коняци ще си почиват ли при "оправянето"? A сестрите ракии ? Първо научи езика на държавата, дето ще я "оправяш", семе невежо!!!
  • 18 Любопитко

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Любопитко":

    Да се чете : "... като останалИте нейни граждани...".
  • 19 Наблюдател

    11 13 Отговор
    Вече бях писал, че бях дал ключ от дома си на циганче, без да е дори вярващ християнин, което ми работеше. Много бързо схващаше занаят и нищо не открадна. Е, правеше по някоя беля - в процеса на работа да счупи нещо, но не беше умишлено. А един мой приятел от детинство, българин, ме окраде. Защо го повтарям? Защото процесът на циганизация на България и Европа е много голям и страшен, но за сметка на това е много сложен и иска някои по-умни от нас да се заемат с него. А като гледам сегашните политици никой не го забелязва даже.

    Коментиран от #20

  • 20 Малц

    20 4 Отговор

    До коментар #19 от "Наблюдател":

    Соросе ти си абсолютно прав! Това българите са ужасни хора да знаеш. Нападат всеки ден старите хора по селата , бият ги , грабят ги и ги убиват. Виж циганите не са такива , те работят , не крадат и изобщо не се занимават с престъпления. Изобщо те са културни и добри като божи кравички. Само не мога да разбера защо всички либерали , демократи и хуманисти се врете все в скъпите квартали където живеят бели хора а не цигани. Ами продай си дома и се засели в някое циганско гето сред тези мили и добри хора. Няма да плащаш ток , вода , данъци и живота ще бъде песен. Стига с това двуличие, какво търсиш сред тези лоши българи ? Бъди щастлив сред сродните ти души , ще запишеш и децата ти да учат с чаветата и ще видиш колко щастлив и обогатен ще се почувстваш когато дъщеря ти на 12 години те направи дядо а синът го наръган в стомаха заради 5лева в джоба му.

    Коментиран от #32

  • 21 Main Fürher

    6 16 Отговор
    Франсиско Франко!Той не е избивал циганите,а ги е адаптирал и ликвидирал тези,които не са искали да бъдат адаптирани.Ако фашизма се завърне в България, България ще бъде същински рай!Респект за циганите направили това и МОЛЯ ВИ СЕ ЧЕТЕТЕ РЕАЛНАТА ИСТОРИЯ,А НЕ ТАЗИ ПИСАНА ОТ РУСНАЦИТЕ И ЕВРЕЙТЕ!!!
  • 22 Main Fürher

    7 15 Отговор
    Сега самата истина: - Русия не освобождава България,а Русия напада османската империя с цел да плячкоса Истанбул - Русия измисля,че българите сме славяни но това не е вярно,а ние сме българи и езика на който пишат 350 млн души не е Славянски,а БЪЛГАРСКИ!!! - България си плаща 32 тона злато за ,,освобождението" - Сърбия напада България не поради подкрепа от Австро-Унгария,а от страна на руска подкрепа - Русия не признава 15 милиона българи,които живеят на нейна територия - Русия спонсорира БКП,които по късно продават България на СССР и Югославия - България е под руско иго от (1944-1989) - България внася електричество от Русия и затова то е толкова скъпо - САЩ не ги интересуваме и никога не сме ги интересували - САЩ и Русия са империалистически страни,които искат да владеят всичко - САЩ са главният виновник за гей паради,джендър идеологии и т.н. - Русия създават Македония и македонската нация,докато САЩ и Великобритания са били против да се създаде тази изкуствена нация и страна - САЩ създадоха Ислямска държава и всички други терористични групировки - САЩ подкрепят глобализацията на света и нарушаването на ДНК-то на нациите Извод: Русия и САЩ са двете страни на една и съща монета,държана в ръцете на Биби Нетаняху и еврейте!Комунизма и либерализма са леви тумори,които трябва да бъдат премахнати,а фашизма и националсоциализма да се завърне с пълна сила!ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ, НАЦИОНАЛСОЦИАЛИЗМА И ФАШИЗМА!!!

    Коментиран от #24

  • 23 Синдикат на Ало Измамниците

    13 0 Отговор
    Циганите свършили нещо полезно мммм........ добре. Обаче имам питане към "новинарския ви сайт"!? Защо когато в коментарите си напишем "циганин" (това се отнася много сериозно за М. Атанасова) коментара бива изтрит!!!???? А вие включвате "цигани" в заглавието, ЗАЩО!!????
  • 24 златаря

    6 6 Отговор

    До коментар #22 от "Main Fürher":

    "България си плаща 32 тона злато за ,,освобождението".Само да ни поясниш, откъде в България има 32 тона злато по това време?Иначе почти всичко е вярно.
  • 25 Името на

    2 4 Отговор
    Проблема са циганите мюсулмани
  • 26 соросоидни кърлежи

    13 4 Отговор
    Това детско отделение го правят за тях, там ще се размножават ,там ще раждат деца/10-12г/ деца. Друго всичко е лъжа, никой от тях човек няма да стане и всички го знаят. Българската църква оставете ,не я пипайте с мръсни ръце.
  • 27 Йохохо

    2 12 Отговор
    Бравос!
  • 28 Ивана

    14 3 Отговор
    Ами ще боядисват, нали те най-много ползват детското отделение. Лично съм била свидетел как циганката би сестрата, защото пукнала на детето и вена, а цигането не спря да мърда не беше виновна сестрата. И те им плащат от тая мизерна църква не го правят доброволно искат да станат хора, но докато влизат по къщите да крадат и се подиграват с българите ще има дискриминация. Циганките редовно са във болницата и оставят мизерия след себе си.
  • 29 Пешо

    13 3 Отговор
    На тези цигани им е платено много здраво от някое соросоидно НПО с цел да се раздуха в медийте. Няма да се изненадам и ако е платено и за публикуване на този материал.
  • 30 Сарматиан

    13 0 Отговор
    Към момента в България около 60 % от всички новородени са циганета, но затова никой не иска да пише. Темата е някакси нерентабилна, нито едно НПО няма да те потупа ако напишеш статия затова. Напротив ще те нарочат и няма да изкараш никакви пари. Вместо това ти се обаждат и ти припкаш да отразяваш как " работните" циганя били боядисали детското отделение което самите те са осрали и окъртили докато ползват на аванта без никой от тях да има осигуровки или да плаща данъци в тази страна. Някак си се подминава и темата за стотиците бити медицински служители от тези така възпитани и мили хора, но какво толкова пък нали е важно да изпълним заръките на служителите от НПО - тата а това, че цели региони са обезбългарени и вече приличат на Индия или Пакистан е без значение. Съдбата на българите е някакси безинтересна, сега са важни циганите и ако някой от вас роптае или е недоволен трябва да е наясно, че това е език на омразата и битов фашизъм така, че внимавайте.
  • 31 Пешо от панелката

    12 0 Отговор
    Циганите са много по съобразителни и гъвкави от българите, така че ако заиграе тоягата бързо ще кротнат. Държавата обаче се разпада и циганите използват намалението, продажната политическа класа гледа да трупа имоти вместо да решава наболелите проблеми на обществото, а от ЕС ценят верността повече от правдата. Кауза пердута.
  • 32 Наблюдател

    4 9 Отговор

    До коментар #20 от "Малц":

    Често чета обръщението соросе и сигурно е нещо обидно, но не зная детайли. Неправилно си схванал с малцовия си мозък написаното от мен. Съвсем не съм защитник на циганите, даже напротив. Да не ти казвам в какви мащаби, че ще получа обвинение. За твое сведение съм виждал /лично/ и българи, изнасилили, ограбили и убили старци по селата. Това, че ти не виждаш големия проблем с циганизацията не е проблем. Пий си малцовото и си трай! Лошото е, че има много други като теб и те си личат. Че нищо не правим, а само тук сме героите.

    Коментиран от #33, #37, #38

  • 33 Любопитко

    8 1 Отговор

    До коментар #32 от "Наблюдател":

    А за цигани, убили българи.- внимание! '- докато българите се опитват да ги окрадат/ограбят (демек - случай, обратен на този на ”дератизатора” д-р Димитров от Пловдив), ЧУВАЛ ли си? Ако не си - имаш ли някакво обяснение защо, ”анти”цоганизаторе, дето не си виждал Сорос и насън?

    Коментиран от #34, #36

  • 34 Любопитко

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Любопитко":

    Извинявам се, да се чете "..." анти"цИганизаторе"... ".
  • 35 Любопитко

    9 0 Отговор
    Цитат :" За твое сведение съм виждал /лично/ и българи, изнасилили, ограбили и убили старци по селата.". Както казва един герой на Чудомир - "допустимо!". Виждал си бил такива БЪЛГАРИ, значи - поне двама си видял. Заглавия на статии от който и да е сайт за случаите, моля! Че да ти дам и аз такива, ама за ЦИГАНИ, и да видим на един българин колко цигани ще се паднат. "анти"циганизаторе...
  • 36 Любопитко

    3 0 Отговор

    До коментар #33 от "Любопитко":

    # 35 е за тебе.
  • 37 Любопитко

    3 0 Отговор

    До коментар #32 от "Наблюдател":

    # 35 беше за тебе. Предното "посвещение" леко се размина с адресата.
  • 38 Соросоиде лъжовен,

    8 2 Отговор

    До коментар #32 от "Наблюдател":

    Най-добре си налягай дрипите и си трай. Циганолюбец си, това е. Разбра ли, говежди?

    Коментиран от #39

  • 39 Оптик

    5 0 Отговор

    До коментар #38 от "Соросоиде лъжовен,":

    Много му е афиф "оптиката" на "наблюдател"я, явно не е марка Zeiss, a, както и ти си забелязал - Soros...
  • 40 незнайко

    0 0 Отговор
    Последният абзац от статията казва ВСИЧКО !!!

    Коментиран от #41

  • 41 ...

    6 0 Отговор

    До коментар #40 от "незнайко":

    Според пастора в същия този последен абзац:"... трябва да се сложи край на ранните бракове,...". Ранните БРАКОВЕ ли? КОЛКО цигани са сключили БРАК през това хилядолетие в България? Пасторът да не се прави на политкоректен, ами да си го каже едно към едно: "трябва да се сложи край на ПЕДОФИЛИЯТА" - според БЪЛГАРСКИТЕ закони, а не според циганските "културни"" особености"!!!
  • 42 ай де бе

    4 2 Отговор
    Доброволно-с парите платени от бхк,за повдигане на рейтинга на хелекторато.....И със заплаха,че ще им забранят да крадат повече....Нищо ново.
  • 43 сори сорос

    6 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Големият въпрос обаче е защо протестанската църква успява там, където очевидно православната не може?------ А ми, не! Големият въпрос е защо протестанската църква успява там, където очевидно соросоидните НПО-та с милионни грантове не може?! Защото точно те, се занимават с интеграцията на циганите у нас 25 г.
  • 44 796

    2 2 Отговор
    Живи и здрави, хаир са сторили.