Last news in Fakti

30 Юли, 2019 16:25 2 898 7

Строят най-високата дървена сграда

  • канада-
  • сграда-
  • небостъргач-
  • дърво

Редица нестандартни проекти се реализират в Канада

Строят най-високата дървена сграда - 1
Снимка: Shutterstock

Редица нестандартни проекти започват да се реализират в Канада през последните години. На дневен ред сега е най-високата сграда направена изцяло от дърво. Основната причина именно сега да се реализира подобен проект е промяна в закона, който увеличава височината на постройки изградени изцяло от дърво. Тя е свързана с огромните запаси от суровината, която към днешна дата в северноамериканската държава възлиза на 340 млн. хектара гори.

Въпросният дървен небостъргач ще бъде построен във Ванкувър. До момента най-високата подобна сграда е Brock Commons, която се извисява на 18 етажа над земята. Цената ѝ ще е значително по-ниска от тази на сградите построени с бетон е мнението на архитекти и инженери. Също така не е за пренебрегване и фактът, че дървените конструкции нанасят по-малко вреда на природата.

Властите вече са дали разрешение за строителство на Canada Earth Tower, който ще е минимум 40 етажа. Ако всичко върви по план и проектът се превърне в реалност, то това ще е най-високата сграда от дърво не само в Канада, но и в целия свят.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мишо Бирата

    8 3 Отговор
    А от слама - КОГА ???
    (по аналогия с приказката за трите прасенца и лошият вълк)

    Коментиран от #2

  • 2 633

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Мишо Бирата":

    Отдавна ги правят с пълнеж от бали със слама. Дори в България има такива проекти. И само информативно - възрожденските къщи също са дървени, пък си има такива на по няколко века вече, така че вълкът си е вълк, поддръжката на къща си е поддръжка на къща.
  • 3 незнайко

    6 1 Отговор
    Една туба бензин и !!! Това е само за ГИНЕС !!!
  • 4 истинко

    1 0 Отговор
    Браво! Само да не пламне че....!
  • 5 ХХХ

    0 2 Отговор
    Ако пламне, естествено ще изгори много по - бързо от сградите от бетон, без възможност пожарът да бъде локализиран. Никога не бих живял в подобна сграда.

    Коментиран от #6, #7

  • 6 mhm

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "ХХХ":

    А знаеш ли че при пожар с температура на пламъка 1000° стоманобетона рухва по-бързо от дървото :)
  • 7 mhm

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "ХХХ":

    А знаеш ли че при пожар с температура на пламъка 1000° стоманобетона рухва по-бързо от дървото :)